Náš milovaný rozpočet...

Sledoval jsem v každé chvilce schvalování rozpočtu ČR. Viděl jsem neschopnost POLITICKÉ shody, viděl jsem bezradnost POLITICKÝCH elit. Viděl jsem osočování jedněch druhými a druhých jedněmi. Viděl jsem marast ideologických pouček, marast předvolebně laděných slůvek a nechuť cokoliv vykonat pro blaho národa, který ony politické elity do Parlamentu vyslal.

EPS

Neviděl jsem věcnou debatu. A přitom je to tak jednoduché. Řešení v době informačních technologií je tak jednoduché, až mi přijde geniální.

Dovolím si ho citovat:

Podle rozhovoru s Adrianou Krnáčovou z Transparency International je odhadovaný podíl nehospodárnosti a tedy i skrytých korupčních výdajů státních úředníků ve výši 20-25% veřejných rozpočtů. To jen v případě státního rozpočtu České republiky znamená částku překračující 200mld. Kč, které tak nejsou vynaloženy účelně, ale jednoduše mizí v kapsách právnických či fyzických osob ve formě nadhodnocených veřejných zakázek, nebo jsou přímo promrhány ve formě vysoké režie veřejné správy.
Česká pirátská strana požaduje aby veřejná správa přešla k využívání transparentních bankovních účtů a plánovaných i reálných rozpočtů dostupných na Internetu. Všichni občané naší republiky by tak mohli kdykoli kontrolovat hospodaření na komunální, krajské i státní úrovni. Dále hodláme prosazovat automatické zveřejňování obchodních smluv mezi státními institucemi a soukromými firmami. Ruku v ruce s tím žádáme zákaz tajných dodatků ke smlouvám. Samozřejmě existují výjimečné smlouvy, týkající se bezpečnosti státu, jejichž zveřejnění by bylo kontraproduktivní. Tyto výjimky musí být velice striktně definovány, aby nemohlo docházet ke skrývání běžných obchodních smluv.
Výhodou tohoto řešení je jeho trvalost. V současné době je oněch 200mld. Kč dostatečných k zachování sociálního programu jak jej známe dnes a který je a bude v době zvýšené nezaměstnanosti kriticky důležitý. V době nastartování hospodářského růstu, dovolí naše transparentní opatření návrat k vyrovnaným rozpočtům, rychlé snižování státního dluhu a s tím spojený prudký růst investičních výdajů státu.
Předseda České pirátské strany, Kamil Horký dodal: "V době, kdy naše populace stárne je další zadlužování země nepřípustné a vedlo by ke katastrofálnímu propadu celé ekonomiky a životní úrovně obyvatel v horizontu několika málo desítek let."

Prosté, levné, účinné. Divím se jedné věci. Proč polistopadová pravice osočuje levici a proč polistopadová levice osočuje pravici? Dvacet let si tam jak hovniválové válí své smradlavé kuličky, válí si malé či velké domů a tak prosté řešení, s oblibou citované "napříč politickým spektrem" nejen odmítají, ale ani nemají chuť se o něm byť jen zmínit.

Věřím v upřímnost Pirátů a proto jsem si už půl roku před volbami zvolil.

A co vy? Chcete dál jen nadávat, nebo něco dělat? Už je čas. Nebo jste viděli u jakékoliv strany transparentní účet?

Jukněte tu...

Autor: Stanislav Veselý | pátek 11.12.2009 15:15 | karma článku: 23,09 | přečteno: 1683x
  • Další články autora

Stanislav Veselý

28.říjen…

28.10.2013 v 16:59 | Karma: 11,19

Stanislav Veselý

Víc než zákon

24.10.2013 v 16:45 | Karma: 13,69

Stanislav Veselý

Mne už zlomili….

23.10.2013 v 14:50 | Karma: 46,20