Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Krása a kouzlo demokracie

Krása a kouzlo demokracie spočívá v tom, že každý může svobodně říkat, psát a šířit svoje myšlenky všemi dostupnými prostředky aniž by mu v tom kdokoli bránil, může (pokud je plnoletý a svéprávný) zakládat politické strany (a také to činí), může zakládat nejrůznější zájmová sdružení, organizace a spolky, (máme jich tisíce včetně anarchistů i tak zvaných pravicových radikálů) a všechny si osobují právo nějak ovlivňovat politiku státu

. A pak je tu ještě statisíce sólistů (singlů), kteří, vždy ví, co se dělá špatně a dokonce i ví, jak by se to mělo dělat dobře.  samozSlyšíme a čteme o tom v televizi, v rozhlase, v novinách, na internetu se facebooky a blogy myšlenkami a nápady přímo vaří. A přesto kvůli tomu nikdo nesedí v kriminále ani ho neřeže na ulici pendrekem.

 

Teď si dovolím jen maličko odbočit.  V roce 1949 jsem se ještě s kolegou šel ze zvědavosti podívat co se to děje u Melantrichu na Václavském náměstí a sotva, jsme tam došli, dostal jsem ránu pendrekem. Těch ran tam bylo potom víc, ale to jsme již na další nečekali a místo do biografu, jsme mazali domů, s těmi jelity na zádech něco udělat. Teprve druhý den jsem se dozvěděl, že tam byla nějaká manifestace (nepříliš velká) k prvnímu výročí Vítězného února.

 

Dnes pendreky sice také občas pracují, ale to jen když se perou anarchisté s extrémisty anebo při fotbale. Dnes když si stoupnete na balkón a najde se někdo, kdo vás bude poslouchat, můžete řečnit, jak dlouho budete chtít. Jenomže jak říkala moje maminka, je v tom někdy čurbes. Budu s dovolením parafrázovat Jana Wericha, ten chce to a ten zas tohle a všichni dohromady neudělají nic. To jsou ty krásy demokracie, které mám tak rád.

 

Malér je pouze v tom, že stát, v tomto případě Česká republika, kde se již delší čas žilo na „sekeru“, musí nějak přežít, než se tu „sekeru“ podaří aspoň z větší části umořit.

 

Teprve potom budeme moci rozprávět o tom, jaké kde mají daně, jakou mají životní úroveň a vůbec co všechno si mohou dovolit a proč my ne. Teprve potom budeme moci debatovat o tom, že o všem budeme rozhodovat ve veřejném hlasování a stát že bude řídit jakási rada moudrých a dohlížet bude jenom Ústavní soud. Teprve potom budeme moci chtít platy a příjmy jaké mají u sousedů. Potom také třeba budeme jeden druhému pomáhat, jeden druhému přát jen dobré, protože nikdo už nebude krást, podvádět a lhát a budeme mít ráj na zemi. Jenomže bohužel je tady pořád ta „sekyra“ a s tou bohužel stát, a to není žádná imaginární postava, ale to jsme my všichni, musí – musíme, něco udělat.

 

Věc se má tak, že řvaním na ulici a posloucháním proslovů sveřepých odborových bosů, jejichž osobní cíle jsou nejasné, ovšem kromě těch, kteří jsou již usazení v Bruselu, v senátu i v parlamentu a zájmy národa a dělného lidu hájí z těchto „dobře zasloužených“ lavic.

 

Krása demokracie není jenom v tom, že se smí všechno to, o čem jsem napsal na začátku, ale z toho také plyne, že za něco se musí vzít i odpovědnost. Tak ještě jednou. Stát není vláda, stát jsme my a na nás, na naší slušnosti a pracovitosti záleží,

kam ten stát přivedeme.

 

 

Autor: Stanislav Vávra | úterý 3.5.2011 15:09 | karma článku: 9,96 | přečteno: 780x
  • Další články autora

Stanislav Vávra

Jen pár slov

Když je vám osmdesát, tak to není žádný med, natož požitek z třho stáří. Máí to jen jednu výhodu, hodně si pamatujete. Ovšem když o tom přemýšlím, tak v tom vlastně žádnou výhodu nevidím. Prožil jsem válku, komunizmus a nikdy na té straně kde se rozdával med. A teď zase přichází

16.6.2013 v 18:49 | Karma: 10,47 | Přečteno: 412x | Diskuse| Ostatní

Stanislav Vávra

Doba disidentů končí

Kdo nestihne přesednout a to rychle, nebo udělá-li to později, nebo bude vyčkávat, bude mít smůlu, jak se teď s oblibou říká – bude již mimo.

16.3.2013 v 18:28 | Karma: 12,63 | Přečteno: 578x | Diskuse| Politika

Stanislav Vávra

Velezrada?

Patrně tu o velezradu jde, ovšem je otázka kdo se jí dopustil, či dopouští. V podstatě anonymní sdržení sociálně demokratických senátorů podává žalobu na prezidenta za to, že využil svého práva a k ukončení svého úřadu udělil amnestii. Jde o humání čin, který se nevyužívá jen u nás, ale je to nástroj běěžný ve všech civilozovaných státech.

27.2.2013 v 19:00 | Karma: 31,37 | Přečteno: 1142x | Diskuse| Ostatní

Stanislav Vávra

Delirium loci

Amazonka křepčí v nejlítější řeži.Remy De Gourmont: Listy amazonce.S večerem ožívá dostavují se nápady a představy krásných dívek ho vyhánějí do ulic Je truchlivé když k podzimu odlétají okrasní a přítulní ptáci a jejich hnízda obsazuje nerudné společenství neučesaných havranů Ulice plné havranů Zobáky ohmatávají kavárny bary i soukromé sály kde si probírají peří klovou se a krmí zbytky svých sousedů I sojky se stěhují se zimou do měst a probarvují smutek ulic svým peřím.

29.10.2012 v 16:39 | Karma: 7,04 | Přečteno: 879x | Diskuse| Kultura

Stanislav Vávra

Safírové nábřeží (podobenství o štěstí)

Pod hustým keřem divokých růží se na travnatém břehu slepého ramene Vltavy objímali invalidní milenci V jejich úporném zmítání kdy se pokoušeli za každou cenu dojít k milostnému spojení nebylo možné přijít na to která končetina komu patří a která končetina komu schází Ani z jejich vzdychání a zvuků a zmatených slov se nedalo zjistit kdo je slepý a kdo hluchý Pozoroval jsem je ukrytý za safírovou záclonou vodní hladiny a i když jsem věděl že je to nepřirozené otřásala mnou touha se svléci a proplést se s nimi.

23.10.2012 v 17:37 | Karma: 5,50 | Přečteno: 516x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Na jednání o míru nepřijdeme, vzkázali Rusové. Švýcaři je ani nezvali

2. května 2024  22:11

Švýcarsko iniciuje vlastní mírovou konferenci o Ukrajině. S pozváním Ruska na setkání, které se má...

Pavel zkritizoval všechny. Nefér jsou Babišova slova i kampaň SPOLU, míní

2. května 2024  21:36,  aktualizováno  21:50

Kampaň, která dělá z hnutí ANO zastánce ruských zájmů, je podle prezidenta Petra Pavla stejně nefér...

O menopauze musíme mluvit, burácela herečka Halle Berry před Kapitolem

2. května 2024  21:41

Slavná herečka Halle Berry se zapojila do americké politiky, když podpořila senátorky snažící se o...

Sluší se, aby zaměstnanec věděl, proč je propouštěn, řekl Juchelka

2. května 2024  5:42,  aktualizováno  20:58

Poslanci se přeli o změnu zákoníku práce. Opozici se ho nepodařilo vrátit vládě k přepracování....

  • Počet článků 48
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 932x
Božím dopuštěním básník, možná spisovatel - stařík, který se dožil jednadvacátého století a chce v něm ještě nějakou chvíli žít. Jsem přítelem mladých, sebevědomých a odvážných lidí, pro které ještě krása,láska a poezie (imaginace) něco znamenají.
http://www.stanislav-vavra.cz

Seznam rubrik