Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Zlatý bludný balvan pro oficiální (pa)vědu č. 5 - rostlinné tuky ochrání vaše srdce

Homo naturam ignoransvyzkoumal : zvýšená konzumace rostlinných tuků zabrání infarktům. Příroda tvrdí : sundej klapky z očí, pořádně se kolem sebe rozhlídni a uvažuj v širších souvislostech.

Kéž by vědci,  předtím než zaboří svůj pohled do laboratorních hračiček za milióny, šli prostě někam na  čerstvý luft na louku, pořádně se kolem sebe  rozhlédli a vzali  selský rozum do hrsti. Ušetřily by se neuvěřitelné finanční prostředky. Pozitivní je, že pravda nakonec i vědě navzdory vyplave napovrch, jen to trvá zbytečně dlouho

Tento článek úzce navazuje na předešlý Zlatý bludný balvan pro oficiální (pa)vědu č. 4 - viníkem srdečně-cévních onemocnění jsou živočišné tuky kde jsem popsal, že za nárůstem okrajové nemoci do začátku 20. století - srdečně-cévních onemocnění do zabijáka číslo 1 již v polovině 20. století stojí zejména zvýšená konzumace sacharidů a změna jejich původu. Jenže - to není všechno, vědci místo aby odhalili pravého viníka tak to ještě pohnojili víc...

POLOVINA 20. STOLETÍ

Nastává kritický okamžik kdy místo výsledku jedné jediné a to velmi zfušované studie se měli páni vědátoři radši vykašlat na Petriho misky a hračičky v laboratoři a radši sednout na zelenou louku a uvažovat selským rozumem : tepny jsou sice ucpaný cholesterolem ale baštíme ho po celou evoluci, vždy bez následků a najednou tohle. Jde o suroviny přírodního původu a příroda se na rozdíl od člověka nikdy nemýlí. Bohužel Homo ignorando natura uvažuje jinak... Ale čím ty "zlé" nasycené kyseliny nahradit, na čem budeme smažit a péct, co si namažem na chleba ? A tak tentokrát i bez alespoň zfušované studie, jen tak prostě "od stolu" byly jako z nouze ctnost "povolány do služby" rostlinné tuky. 

Vraťme se k vědátorům na zelené louce : soja, řepka i slunečnice jsou lidské hybridy, v divoké přírodě se s něčím takovým člověk nesetká jak je den dlouhý, statisíce let jsme rostlinných tuků konzumovali velmi poskrovnu, nemůže tento naprosto od evoluce a přírody odtržený postup být příčinou nějakých dalších problémů ? Pojďme se na to podívat. Bohužel, používání selského rozumu nepatří mezi silné stránky lidské vědy.

DNEŠEK

Od poloviny 20. století je dnes situace v srdečně-cévních onemocněních, i s tunami margarínů a rostlinných olejů ještě horší než tehdy. A nejenže těchto nemocí přibývá, navíc postihují čím dál tím mladší lidi. Tedy - po aplikaci opatření co mělo pomoct nastalo zhoršení, přesto to nikoho nevzrušuje, hmm.

Zaplaťpánbů, sice se zpožděním 70 let, milionů zbytečně zničených životů a předčasných úmrtí ale konečně začíná svítat , výzkumy ze Švédska a USA, nebo kniha "Velká cholesterolová lež", autor MUDr. Dwight Lundell, kardiochirurg s pětadvaceti lety praxe, více než 5000 operací srdce, že za tato onemocnění nemohou živočišné tuky ale mikrozáněty v tepnách zaviněné zejména sacharidy z nepřírodních zdrojů, těm ale vydatně sekundují rostlinné tuky.

ROSTLINNÉ TUKY

Ty jsou totiž plné omega 6 nenasycených mastných kyselin, které jsou vysocezánětlivé. Nejde o apriori nezdravé tuky, jsou esenciální, nutně je k životu potřebujeme. Pes je zakopaný v něčem jiném - v jejich poměru s jinými nenasycenými mastnými kyselinami - typu omega 3. I zánět jako takový je velmi zdravá a potřebná věc. Ale tak jako je akutní zánět život zachraňující tak chronický je život ohrožující. Omega 6 pomáhají zánět vyvolat, omega 3 zase ukončit - prostě dobří parťáci a spoluhráči. 

Ale jen do té chvíle kdy nadbytek omega 6 "rozjede" spousty zánětů, které nedostatek omega 3 nedokáže ukončit... Jde tedy o zdravý poměr mezi nimi, který se udává 1:1 - 3:1 ve prospěch omega 6. 

Zahrnutím nepřirozeného, přírodě a evoluci odporujícího množství omega 6 kyselin ve formě rostlinných tuků převážilo misku vah na poměr až 30:1 ve prospěch omega 6. A to už je prostě moc.

A tak záněty v tepnách způsobené přemírou nepřirozených sacharidů byly ještě podpořeny přemírou omega 6 mastných kyselin. Tato silná dvojka pak spolehlivě zanítí cokoliv v těle - mozek (Alzheimer, Parkinson, demence, ALS, autismus), střeva (Crohnova choroba atd.) nebo tepny - infarkt a mozková příhoda.

Ve výše zmíněných výzkumech se to už zjistilo. Teď ještě teoretické poznatky převést do praxe a srdečně-cévní nemoci máme vyřešené, sbohem infarkte a mozková příhodo.

Proč příroda potřebuje tolik advokátů na svoji obhajobu, kde se bere v člověku ta pýcha, že ví víc než ona ? Proč lidé raději poslouchají rady jiných lidí s tituly, kteří pohrdají přírodou a jejími zákony ? Nechápu...

Autor: Stanislav Kunc | sobota 18.7.2015 16:08 | karma článku: 24,93 | přečteno: 949x
  • Další články autora

Stanislav Kunc

30.000 mrtvých, 1.000.000 infikovaných.... na chřipku....

V době chřipkové epidemie umře u nás s pozitivní diagnózou na chřipku 10x víc lidí než s pozitivní diagnózou na Covid a žádné "manévry" se nekonají...

8.11.2020 v 19:46 | Karma: 8,95 | Přečteno: 218x | Politika

Stanislav Kunc

Infekční nemoci ve skutečnosti neexistují, na svět je přivedl člověk

Proč takové pandemie jako Covid-19, mor, malárie, SARS či ebola postihují z několika stovek tisíc živočišných druhů stále a jen Homo sapiens ?

29.9.2020 v 16:40 | Karma: 10,41 | Přečteno: 987x | Věda

Stanislav Kunc

Svobodné školství, bez vlivu politiků (demonstrace 16.5. v Brně)

V sobotu 16. května 2020 od 16 hodin proběhne v Brně po 30 letech pokus o postup na další level naší svobody. Tentokrát půjde o vyškrtnutí vedoucí úlohy politiků ve vzdělávání ze zákonů, ukončení vlády jednoho názoru v něm...

5.2.2020 v 18:54 | Karma: 3,80 | Přečteno: 99x | Diskuse| Politika

Stanislav Kunc

Věda je o přesnosti a důkazech

K pár námitkám (autoři Dana Tenzler, Jan Švadlenka, Michal Štajnrt, Jakub Bohoněk) v diskusích pod články na blogu jsem se dostal pozdě, diskuze byla adminem jiz uzavřená. A tak odpovídám tímto článkem.

14.10.2018 v 5:25 | Karma: 7,98 | Přečteno: 175x | Diskuse| Věda

Stanislav Kunc

Právo na svobodné nakládání se svým majetkem

Prubněme zda Ochránce lidských práv je hoden svého názvu. Komu to připadá jako dobrý nápad udělejte to jako já, bude - li nás víc je větší šance na vyvolání celospolečenské diskuze. ..

11.10.2018 v 5:11 | Karma: 9,08 | Přečteno: 135x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Ruský zbrojní průmysl vzkvétá. Díky čínské pomoci výroba dramaticky roste

4. května 2024

Premium Přes citelné západní sankce ruský zbrojní průmysl vzkvétá. Tamní produkce zbraní se dramaticky...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Budoucnost válčení? Stíhačka řízená AI obstála v „boji“, vezla i šéfa letectva

3. května 2024  21:23

Americký šéf letectva Frank Kendall se poprvé proletěl experimentální stíhačkou F-16, kterou místo...

Hamás má týden na příměří, jinak Izrael vtrhne do Rafáhu, spekuluje Egypt

3. května 2024  19:28,  aktualizováno  21:13

Izrael dal palestinskému radikálnímu hnutí Hamás týden na to, aby přijal dohodu o příměří a...

  • Počet článků 215
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1856x
pozorovatel (bez patentu na rozum) na cestě kunc.standa@seznam.cz

Nemoc i zdraví hledej ve střevech.

Kam stoupne stát tam 100 let tráva neroste.