Lichva je dlouhodobě neřešený problém

Regulujeme kde co. Jak je tomu u půjček? Úroky až 100% jsou dnes běžné, nikdo se tomu nediví. Není chyba v trestním zákoníku? Neměl by stát přemýšlet jak a proč se tisíce lidí dostávají do dluhové pasti a náruče exekutorům?

Běla Fialová, idnes.cz

Kdo zneužívaje něčí rozumové slabosti, tísně, nezkušenosti, lehkomyslnosti nebo něčího rozrušení, dá sobě nebo jinému poskytnout nebo slíbit plnění, jehož hodnota je k hodnotě vzájemného plnění v hrubém nepoměru, nebo kdo takovou pohledávku uplatní nebo v úmyslu uplatnit ji na sebe převede, bude potrestán odnětím svobody až na dvě léta nebo zákazem činnosti, praví trestní zákoník.

Problém nastává, když si položíte otázku, kdy je poškozený v tísni? Kdy nezkušený? Kdy rozumově slabý? Kdy rozrušený? Pokud některá z těchto podmínek není splněna, a splnění se prokazuje velmi špatně, nejde o trestný čin.

Druhý problém. Co je to hrubý nepoměr mezi plněním a půjčkou? Úrok 30% je v pořádku, úrok 50% již ne? A to se bavíme o ročním úroku. Zaregistroval jsem úrok 30% měsíčně!!

V podnikání legislativa reguluje kdejakou hloupost. Lichvu stíhat by bylo velmi snadné, kdyby existovala jednoduchá a všem srozumitelná pravidla. Úrok nad 30% ročně je nemravný a trestný. A netřeba zkoumat, zda poškozený byl nebo nebyl v tísni nebo rozrušen.  

Justice se dnes zdržuje zkoumáním psychického stavu poškozeného, místo aby se zaměřila na pohnutky pachatelů. Mimochodem, nespokojenost s nemravnými úroky se táhne lidstvem již více jak 2000 let.

Podobný problém je při tvorbě ceny. Divíte se, žecena některé komodity narostla o desítky procent, např. pohonné hmoty a nevíte proč? Nedivte se. Tvorba cen je dnes v ČR zcela na libovůli obchodníků. Nutno poznamenat, že na rozdíl od řady evropských zemí. Rabat i 100% ceny je luxus, který si dopřávají jen na málo místech. U nás tento problém od roku 1991 řeší neviditelná ruka trhu. Nemůžeme se divit, že ceny rostou. Obchodníci jsou nervózní. Kupujete méně, jak vám stát a firmy krátí výplaty. Dorovnají si to lehce na ceně. 

Autor: Stanislav Huml | pondělí 5.12.2011 16:34 | karma článku: 22,58 | přečteno: 1529x
  • Další články autora

Stanislav Huml

Kalašnikov volby nevyhrává

26.1.2016 v 22:49 | Karma: 41,64

Stanislav Huml

Jde o bezpečnost nebo o prachy?

9.12.2015 v 21:29 | Karma: 25,97

Stanislav Huml

Oděsa 2014 Memento

29.4.2015 v 22:46 | Karma: 36,53