Jak je to letos s povinností používat zimní pneumatiky?

Pod tímto článkem najdete přesné znění, jak to upravuje novela, pod kterou jsem se podepsal. Protože vím, že neumíme poručit větru a dešti jsou v zákoně dvě podmínky, kdy vám policista může dát pokutu, pokud zimní pneumatiky nebudou na autě. Kromě termnínu od 1.11. do 31.3. ještě musí být platná druhá podmínka - tedy opravdu zhoršené povětrnostní podmínky.

Není tedy nutné přezouvat hned 1.11., když je venku teplota vysoce nad nulou a stejně tak je možné přezout na letní pneumatiky klidně týden, dva před koncem zimního období, když předpověď počasí bude příznivá. Pokud jste velmi sváteční řidiči a víte, že jezdíte autem jen kolem Brna a bude vám jedno, zda pro velký nákup pojedete v pondělí nebo v pátek, pak nemusíte přezouvat vůbec. Pokud ovšem opravdu počkáte, až cestáři silnici uklidí a pojedete tak, aby jste se vyhnuli i ranním námrazám.

Ten, kdo dnes tato pravidla kritizuje, by si měl uvědomit, že alternativa je pevný termín a nekompromisní postih všech a kdekoliv. Tedy obludné pokuty za 20ti stupňových teplot 15.3. (toto počasí jsem již zažil). Kritika může tuto změnu opravdu vyvolat. Jde však o totální podcenění rozumu nás všech. Záruka v prohlášeních pana Tržila, že policisté by v takpovém případě pokuty nedávali není relevantní. Narazíte vždy na lidský faktor. Pan Tržil není nad zákon a takové nařízení by ani nemohl vydat.

Pro ty, kteří si myslí, že přezouvat nebudou a přitom budou jezdit stále a za jakýchkoliv podmínek celou zimu na letních pneumatikách jedno varování. Pojišťovny se budou legitimně zajímat o stav pneumatik při všech dopravních neodách v zimním období. Krácení plnění za vzniklou škodu bude pak zcela legální a v souladu s pojistnými podmínkami, pokud pravidla budou porušena - ale i tady platí:  za předpokladu, že to na průběh nehody mohlo mít vliv a byly povětrnostní podmínky ztíženy, respektive naplněny byly podmínky pro povinnost pneumatiky zimní použít a použity nebyly.

Policistům pak pochopitelně přibude jedna povinnost. Prokázat, že byly splněny všechny podmínky pro uložení pokuty za nedodržení povinnosti použít zimní pneumatiky. Za slunečného počasí a na suché vozovce vám prostě pokutu dát nemohou. A o to hlavně v návrhu šlo. Snadno vám ji dají v momentě, kdy pojedete za spadu sněhu, při náledí nebo u namrzlého mostu při ranní mlze. Nebylo cílem zákona práci policie usnadňovat. Jeho cílem je, aby každý, kdo na silnici vyjíždí přemýšlel, sledoval předpovědi počasí a pokud jezdí celou zimu si v rozumné době, před začátkem zimy, přezul a aby to neplatilo jen na dálnici D1, ale na celém území republiky.

Kompletní znění návrhu zákona v platném ustanovení najdete na mém webu: http://www.humlstanislav.cz

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Stanislav Huml | středa 2.11.2011 11:44 | karma článku: 43,28 | přečteno: 26556x
  • Další články autora

Stanislav Huml

Kalašnikov volby nevyhrává

26.1.2016 v 22:49 | Karma: 41,64

Stanislav Huml

Jde o bezpečnost nebo o prachy?

9.12.2015 v 21:29 | Karma: 25,97

Stanislav Huml

Oděsa 2014 Memento

29.4.2015 v 22:46 | Karma: 36,53