Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Hrozí, že soud s Bártou a Škárkou bude politickým procesem?

Premiér asociální vlády rozpočtové (proti)korupční odpovědnosti projevil dnes dvakrát obavu o nezávislé rozhodování justice. Poprvé když vyjevil obavu, aby proces s jeho bývalým ministrem a stálým členem lehce protiústavního uskupení K9 Vítem Bártou nebyl politický. Podruhé, když zkritizoval soudkyni Ústavního soudu Elišku Wagnerovou, která si dovolila říct vlastní názor na probíhající deformy.

Soud s Vítem Bártou nemůže být politický. Nesoudí se jeho politické názory, ale kriminální aktivity. Nemůže se stát politickým, ani když premiér země vyjádří svůj názor, jak by si představoval, že by měl soud dopadnout.Faktem však je, že výkonná moc (vláda), tedy i premiér, by teď měl mlčet.

Obava, že neprofesionální přísedící soudu budou ovlivněni veřejným míněním je zajímavá myšlenka. Přemýšlel jsem také, zda tito soudci "z lidu" ustojí tlak, který na ně možná bude vyvinut a zda je společnost schopna je před tím tlakem uchránit. ABL umí prezideta, jak republiky, tak policejního, předvedla co umí s politiky na Praze 11 i Praze 1. Aktivity detektivů ABL byly v jednací síni viditelné, nasazena byla i kamera.

Podle knihy Michala Viewegha Mafie v Praze nebo knihy Jaroslava Kmenty Superguru Bárta lze předpokládat, že již někteří detektivové pracují na zjišťování adres, telefonních výpisech, shánění kompromitujících materiálů na soudce samého a zejména na ctihodné občanky sedící jako přísedící u soudu. Mohou opravdu přehlasovat soudce, ale i ve prospěch obžalovaného.Zdalipak si premiér položil i tuto otázku? Evidentně má větší obavy o strašidelné PR své umírající asociální vlády.

A jsme u soudního systému jako takového. Máme nástroje na to, aby soudci, včetně přísedících, byli ochráněni před vlivem veřejného míněním, ale i před případným mafiánským vydíráním nebo uplácením? Předseda senátu jistě přísedící poučí, že se mají zabývat jen tím, co zaznělo u soudu. Přísedící jsou sice "neprofesionálními soudci", ale podle věku jsem si všiml, že to není jejich první proces. Obavy z ovlivnění médii jsou určitě menší než obavy z ovlivnění výše popsaného.Nebezpečí, že se soudce nebo přísedící nechá ovlivnit veřejným míněním tady je vždycky. U každého většího případu se setkáváme s mediálními výstupy ještě před vynesením rozsudku. Aby byl vyloučen vliv médií, musel by mít celý senát vždy zakázáno číst po celou dobu procesu noviny, internet a sledovat televizní zprávy. To by ale nesmělo vyšetřování trvat celé měsíce a procesy pak celé roky.

Kritika páně Nečase padla na soudkyni Wágnerovou za věty o reformách. "Pokud to mám říct otevřeně, tak jsou šílené, asociální, a já nechci žít ve státě, který se chová jako asociál," odpověděla Wagnerová v deníku Právo na otázku, jaký je její osobní názor na vládní reformní zákony, jejichž projednávání u ÚS už se nebude účastnit.

Všimněte si - nebude se jich účastnit! Podle Nečase je takové prohlášení od ústavního soudce v rozporu s nezávislostí soudu a je "skvrnou" na jeho pověsti. A co listina práv a svobod pane premiére? Soudce nemá právo vyjádřit osobní názor na Vaše chaotické kroky? Až Wagnerová odejde, bude to prý svátek demokracie.

Vidím to tak, že největším svátkem v této zemi bude, až po víc jak 20ti letech odejde Petr Nečas, Václav Klaus a mnoho dalších politiků i z poslední doby, kteří tuto zemi a politiku přivedli tam, kde je dnes. A budeme mít hodně štěstí, pokud ten odchod bude klidný a jen na základě voleb, jako tomu bylo na Slovensku.

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Stanislav Huml | pondělí 12.3.2012 22:15 | karma článku: 40,45 | přečteno: 4935x
  • Další články autora

Stanislav Huml

Kalašnikov volby nevyhrává

Je to trochu jinak, než píší média, jako ostatně vždy, a prezident odpovídal obecně, dokonce o sobě. A byl to evidentně vtip. Trochu jednodušší, ale stále jen vtip.

26.1.2016 v 22:49 | Karma: 41,64 | Přečteno: 2179x | Diskuse| Ostatní

Stanislav Huml

Jde o bezpečnost nebo o prachy?

Nášivky s reflexními prvky byly shledány účinnějšími než aktivní osvětlení. A věta "Cestující, který ve vozidle stojí, přidržuje se za jízdy zařízení vozidla k tomu určených," byla shledána dostatečnou.

9.12.2015 v 21:29 | Karma: 25,97 | Přečteno: 1344x | Diskuse| Politika

Stanislav Huml

Nacista nebo vlastenec? Imigrace a islám.

Hledám svůj vlastní postoj a snažím se pochopit i všechny kolem sebe.Proč ten strach, a je reálný? Jak z toho ven a je ještě čas? Je nějaké východisko? Nemlžím a snažím se nalézt pravdu v historii. Budu teď hodně otevřený.

8.11.2015 v 23:43 | Karma: 46,24 | Přečteno: 8125x | Diskuse| Politika

Stanislav Huml

Bartuška to tak nemyslel, tvrdil Klvaňa v pořadu Máte slovo.

Schvalování masových vražd v Oděse to prý rozhodně není, nic takového bartuškův výrok neobsahuje. Tvrdili pánové Klvaňa a Vondra. Nu pojďme si jej podrobněji rozebrat. Důkaz je ve výroku samém a nejen v něm.

1.5.2015 v 1:05 | Karma: 44,82 | Přečteno: 7706x | Diskuse| Politika

Stanislav Huml

Oděsa 2014 Memento

2. května to bude rok, kdy jsem šokován sledoval videa z Oděsy, ukrajinského města, kde parta grázlů vraždila ukrývající se civilisty v Domě odborů. Zapalovala je molotovými koktejly a když se snažili uniknout oknem stříleli po nich, ty kteří skočili byli dobíjeni na chodníku. Strašné odporné zvěrstvo.Žádní zelení mužíci, ale obyvatelé Oděsy byli vražděni bandou lidí se zakrytými tvářem i, kteří předtím pochodovali kryti policií po městě.

29.4.2015 v 22:46 | Karma: 36,53 | Přečteno: 2061x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Důchod daleko, ale práci nedostanou. Nezaměstnaných šedesátníků přibývá

11. května 2024

Premium Lidé kolem šedesátky při hledání zaměstnání narážejí na zeď. Zaměstnavatelé o ně nestojí, preferují...

Britská učitelka spala s žáky, s jedním otěhotněla. U soudu přiznala „chyby“

14. května 2024  20:57

O chybách a zničeném snu nyní u soudu v Manchesteru vypráví britská učitelka, kterou policie viní...

Fica stále operují. Padlo pět výstřelů, ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  20:54

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica, který byl ve čtvrtek terčem atentátu, je...

Na Děčínsku narazil vlak do spadlého stromu, trať do Německa stála

15. května 2024  18:10,  aktualizováno  20:44

Vlak jedoucí z Drážďan do Prahy narazil v Dolním Žlebu na Děčínsku do stromu. Cestující se museli...

Do mostu v Texasu narazilo plavidlo a poškodilo ho. Do vody uniká palivo

15. května 2024  20:07

Do mostu v Galvestonu v americkém státě Texas ve středu narazilo plavidlo a do okolních vod uniká...

Na Slovensku není mír a smír, polarizace pokračuje, říká novinářka

15. května 2024  20:03

Premium Slovenské vládní strany po atentátu na premiéra Roberta Fica slovně útočí na novináře. Přidávají se...

  • Počet článků 103
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4066x
Poslanec, hájící zájmy občanů.

Seznam rubrik