Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Ach ty poslanecké náhrady, aneb do výše svého platu.

39 tisíc. To je můj čistý plat poslance. K tomu ošatné, diety a cestovné - jezdím vlastním autem, řídím si sám. Na účtu mi ze Sněmovny přistane každý měsíc 59 tisíc. Neprotestuji, dnes jsem se při hlasování o zrušení zdanění zdržel. Těch 6 tisíc, o které šlo, je mediální blouznění. Pšouk.

Pak jsem otevřel internet a na Týdnu jsem se dočetl toto:

Rada České televize schválila zvýšení základního platu generálního ředitele Petra Dvořáka. Od počátku příštího roku bude měsíčně brát 230 tisíc korun hrubého, dosud to bylo o 30 tisíc korun méně. Růst hrubé mzdy má zajistit, aby Dvořákovi v příštím roce kvůli vyššímu zdanění lidí s vysokými příjmy neklesl čistý výdělek. BINGO!

Pan Dvořák je klasický příklad pokřivéného vnímání světa optikou médií. Je placen také z jisté formy daní - co jiného je povinný poplatek vybíraný podle zákona ve prospěch veřejnoprávní televize. Přijali jsme vyšší zdanění bohatých a iniciativní radní Jan Prokeš hned navrhne zvýšení platu generáloního ředitele, aby to chudinka nepocítil. A rada to schválí! S tímto odůvodněním. Neuvěřitelné.

Že je jeho plat řádově někde úplně jinde jste si nemohli nevšimnout. Regulace platu tohoto polostátního úředníka nepřipadá v úvahu.

Pojďme si připomenout, jaký je rozdíl v ocenění dnešních poslanců a těch v minulém volebním období.

- snížení platu o 10 %

- zdanění náhrad - což má jediný důsledek - méně jezdíme po regionu nebo to dotujeme z opravdového platu na úkor rodiny; když ještě vezmeme v úvahu nárůst ceny PHM jde o dopad významný

-  odbourání možnosti využívat zejména ČD zdarma (zrušení bylo správné rozhodnutí, uvádím jen jako výčet)

- konec režijních cen v jídelně (u nás jídelníček jako na vládě nenajdete)

Jinými slovy. Reálná odměna (tedy to co zbyde po utracení nezbytných provozních výdajů) poklesla minimálně o 30 - 40%.  

Vzpomeňte si. Byl jsem první, kdo upozornil na nemravné odměny funkcionářů u Policie ČR odkaz ZDE.  Interpeloval jsem již v roce 2010 ministra vnitra (Johna) a dopravy (Bártu) s cílem zamezit té podivné praxi nejen u policie, ale také u organizací typu ČD a na pozicích náměstků. Dnes se dozvídáme, jak vláda rozpočtové odpovědnosti odměňuje náměstky na miniserstvech (novinky zde). Je to hnus velebnosti.

K těmto penězům (na rozdíl od poslanců) náměstkům i generálovi ČT Dvořákovi, Žaludovi na ČD připočtěte benefit auta s řidičem. 

Kolega Šincl to dnes na plénu řekl dobře, když komentoval návrhy kolegyň Klasnové a Lanšádlové: 

Nemám nic proti solidaritě ve společnosti, dokonce si myslím, že je to výborná věc, ale jen tak nějak nevím, proč bychom si solidaritu měli projevovat jen my a sami k sobě, tedy představitelé. Dokonce princip solidarity je přímo vetknut do původní verze již zmiňovaného zákona č. 236/1995. Je tam jasně uvedeno, když průměrná mzda v nepodnikatelské sféře klesá, klesají logicky i platy představitelů a naopak. Pobavilo mě to hlavně proto, že zde mám, jak jsem již dnes řekl, velice zajímavý materiál, který obsahuje průměrné platy více než 300 takzvaných vyšších úředníků několika ministerstev, která řídí i ministři ze stejné strany této vážené kolegyně. Tyto průměrné platy ani náhodou, opravdu ani náhodou neodrážejí zdůrazňovanou solidaritu se společností, po které tak důrazně volá vážená kolegyně.

Dovolte mi prosím, opravdu mi prosím dovolte jen malou ukázku. Ministerstvo kultury - náměstek ministra průměrný plat 344 332 korun. (Poslanec Jandák mluví mimo mikrofon.) Opakuji průměrný měsíční plat. Ministerstvo vnitra - první náměstek ministra 263 tisíc průměrný měsíční plat. Ministerstvo vnitra - vrchní ředitel 233 850. Ministerstvo kultury - náměstek ministra 206 408 korun. Ministerstvo kultury - náměstek ministra 194 039. A takhle bych mohl opakovat a pokračovat hodiny a hodiny. Je to opravdu několik listů. Myslím, že by v této souvislosti nemělo váženým kolegům, prosím o pozornost, uniknout, že oba podané pozměňovací návrhy, jak vážené paní kolegyně Klasnové, tak vážené paní kolegyně Langšádlové, obsahují již tradiční iniciativní a nebojím se říci podle mého názoru populistické další prodloužení - opakuji prodloužení - zmrazení platové základny představitelů o další jeden rok, až do roku 2015. Na rozdíl od stávající úpravy, která byla přijata v roce 2009 a o které jsem se již tady zmiňoval, to znamená, že obě navrhují navíc takzvaně předzmrazení platové základny i pro nově zvolené poslance i po volbách do Poslanecké sněmovny v roce 2014.

Vážení. Vládní garnitura Vás cíleně oslepuje a ohlupuje populistickými řečičkami. Ženete se jako pes za oháňkou, když jako nepřítel je Vám označen poslanec a mezitím v klidu stát vysává někdo úplně jiný. A motivace poslance něco změnit? Neplatílo náhodou kdysi - "Do výše svého platu"?  A chcete od poslance hodně nebo málo?

A ještě jedna otázka voličům. Provoz Parlamentu jako celku samozřejmě něco stojí. Uvědomujete si, že v porovnání s církevními restitucemi, privatizací důchodového systému a vyvedením peněz do soukromých fondů je to kapička v moři odkloněných miliard? Opravdu to panu Kalouskovi spolknete, že je to bijec nemravných odměn poslanců?  

Autor: Stanislav Huml | středa 12.12.2012 20:10 | karma článku: 38,52 | přečteno: 5442x
  • Další články autora

Stanislav Huml

Kalašnikov volby nevyhrává

Je to trochu jinak, než píší média, jako ostatně vždy, a prezident odpovídal obecně, dokonce o sobě. A byl to evidentně vtip. Trochu jednodušší, ale stále jen vtip.

26.1.2016 v 22:49 | Karma: 41,64 | Přečteno: 2179x | Diskuse| Ostatní

Stanislav Huml

Jde o bezpečnost nebo o prachy?

Nášivky s reflexními prvky byly shledány účinnějšími než aktivní osvětlení. A věta "Cestující, který ve vozidle stojí, přidržuje se za jízdy zařízení vozidla k tomu určených," byla shledána dostatečnou.

9.12.2015 v 21:29 | Karma: 25,97 | Přečteno: 1344x | Diskuse| Politika

Stanislav Huml

Nacista nebo vlastenec? Imigrace a islám.

Hledám svůj vlastní postoj a snažím se pochopit i všechny kolem sebe.Proč ten strach, a je reálný? Jak z toho ven a je ještě čas? Je nějaké východisko? Nemlžím a snažím se nalézt pravdu v historii. Budu teď hodně otevřený.

8.11.2015 v 23:43 | Karma: 46,24 | Přečteno: 8125x | Diskuse| Politika

Stanislav Huml

Bartuška to tak nemyslel, tvrdil Klvaňa v pořadu Máte slovo.

Schvalování masových vražd v Oděse to prý rozhodně není, nic takového bartuškův výrok neobsahuje. Tvrdili pánové Klvaňa a Vondra. Nu pojďme si jej podrobněji rozebrat. Důkaz je ve výroku samém a nejen v něm.

1.5.2015 v 1:05 | Karma: 44,82 | Přečteno: 7706x | Diskuse| Politika

Stanislav Huml

Oděsa 2014 Memento

2. května to bude rok, kdy jsem šokován sledoval videa z Oděsy, ukrajinského města, kde parta grázlů vraždila ukrývající se civilisty v Domě odborů. Zapalovala je molotovými koktejly a když se snažili uniknout oknem stříleli po nich, ty kteří skočili byli dobíjeni na chodníku. Strašné odporné zvěrstvo.Žádní zelení mužíci, ale obyvatelé Oděsy byli vražděni bandou lidí se zakrytými tvářem i, kteří předtím pochodovali kryti policií po městě.

29.4.2015 v 22:46 | Karma: 36,53 | Přečteno: 2061x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Podporujeme kulturu nahoty. Obec na Sardinii jako první umožní nudistické sňatky

3. května 2024  7:26

Obec San Vero Milis na severu středomořského ostrova Sardinie jako první v Itálii umožní sňatky...

Demonstrace v Tbilisi pokračují. Premiér odvolal návštěvu Spojených států

3. května 2024  7:08

Gruzínská policie začala zatýkat demonstranty, kteří i ve čtvrtek pokračovali v metropoli Tbilisi v...

Izrael zasáhl budovu bezpečnostních sil v Damašku, osm vojáků utrpělo zranění

3. května 2024  6:43

Při izraelském vzdušném úderu byla ve čtvrtek večer zasažena budova syrských bezpečnostních sil na...

Záplavy na jihu Brazílie si vyžádaly desítky obětí, přehradám hrozí kolaps

3. května 2024  6:23

Rozsáhlé záplavy, které v těchto dnech sužují jih Brazílie, mají nejméně 29 obětí. Dalších 60 lidí...

Allgemein öffentliches Krankenhaus Spittal/Drau
Ärztin/Arzt für Innere Medizin

Allgemein öffentliches Krankenhaus Spittal/Drau

nabízený plat: 172 000 - 273 000 Kč

  • Počet článků 103
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4066x
Poslanec, hájící zájmy občanů.

Seznam rubrik