Jan Hus se dopustil toho zločinu, že své vrahy nazval vrahy...

Pozor: následující text obsahuje citáty z evangelia (upozornění pro biblofoby). Hus byl zarytý biblofil a evangelijních nároků se nechtěl za žádnou cenu vzdát.

Citace 14. žalobního článku: „Doktoři, kteří napsali, že někdo potrestaný skrze církevní cenzuru, pokud se nenapraví, má být vydaný světskému soudu, následují v tom velekněze, zákoníky a farizeje, kteří Krista, jenž je nechtěl ve všem poslouchat, vydali světskému soudu se slovy: ‚Nám nenáleží nikoho popravit.‘ “ A takoví jsou vrazi horší než Pilát.“

Odpověď: Hus k tomuto článku připsal odvolávku na Jan 18,31 s komentářem: „Tam je zpráva    o těch, kteří vydali Krista Pilátovi.“ a pod článek připsal: „To jsem napsal o osmi doktorech, kteří napsali, že kdo neuposlechne jejich příkazu, má být odevzdán světské moci.“ Šlo ovšem o rozkaz namířený k likvidaci Husa a celého reformního hnutí. (Viz shromáždění na Staroměstské radnici 16. 7. 1412.) Hus ta slova psal jmenovitě a adresně o svých protivnících, kteří mu skutečně usilovali o život! Na koncilu z jeho slov udělali tvrzení ve všeobecném smyslu a tvrdili, že je to blud. To je směšné a trapné! Na smrt pronásledovaný vyhnanec píše z exilu o svých pronásledovatelích, že jsou vlastně vrazi, a „za toto své tvrzení“ je pak v důsledku jejich lživých obvinění odsouzen k smrti upálením! Tato ďábelská taktika je používána i dnes, nejen totalitními vládami, ale především církevními soudy. Ten, kdo je předem označen za nežádoucího, už nemá nárok na žádnou obhajobu, každá jeho stížnost na nespravedlivé jednání žalobců a soudců je použita jako „důkaz“ jeho neposlušnosti a zločinu.

Článek je vzat z 16. kap. O církvi. Říká zde: „...‘Syn zajisté člověka nepřišel zatracovat‘, to jest usmrcovat, ‚duše‘, to jest lidi, ‚nýbrž spasit‘, to jest uzdravit –Lukáš 9. K tomuto laskavému evangeliu doktoři nepřihlédli, a proto připojili k svým výrokům tento krvelačný dodatek: ‚Kdyby se našel v Čechách někdo z duchovenstva, kdo by se postavil proti všem těmto nařízením nebo proti některému z nich..., takový má být podroben církevnímu trestu. Kdyby se však nechtěl polepšit, budiž vydán světskému soudu!‘ V tom zcela jistě následují velekněze, zákoníky a farizeje, kteří se slovy ‚My nemáme práva někoho zabít‘, vydali světskému soudu Krista, který je nechtěl ve všem poslechnout. Zda nejsou vrahy? Věru jsou, a to horšími než Pilát. To dosvědčuje Spasitel, když říká Pilátovi v 19. kapitole Janově: ‚Kdo mne tobě vydal, má větší hřích.‘ Oni to jsou, jimž řekl Petr v 3. kapitole Skutků: ‚Vy jste se odřekli muže svatého a spravedlivého, a vyžádali jste si milost pro vraha. Avšak dárce života jste zabili.‘ “

Je jen pochopitelné, že se Husovým soudcům tento článek nelíbil, vždyť usvědčoval z hříchu právě je. To oni vraha a sodomitu, kardinála Kosu, omilostnili a dali mu znovu církevní úřad a spravedlivého kněze Husa vydali na upálení.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Stanislav Cigánek | sobota 14.7.2018 21:33 | karma článku: 12,30 | přečteno: 347x