Na důchod do Španělska, aneb zahrádkářská kolonie po Mallorsku!

Důchodci prý mají strašně málo času. Neví, kam dřív skočit a i návštěvy rodiny si musí zapisovat do diáře. A aby toho nebylo málo, co takhle zahrádkařit na Mallorce?

Mít zahrádku na Mallorce je prostě báječné! Teplota v zimě vůbec neklesá pod nulu a jedna z nejdelších zim posledních let trvala celych ŠEST týdnů. Podobná byla naposledy před padesáti devíti lety!

Na zahrádkách nejsou obyčejné jabloně, hrušky nebo švestky. Jsou tam pomerančovníky, citroníky nebo banánovníky! Pro olivy se nemusí do obchodu, stačí jen ve správný čas zajít za dům.

Nemáte dost času nebo zahrádkaříte jen tak, aby se neřeklo?

 Kaktusy, sukulenty a jehličnany to jisti! Desítky druhů! Fíkusovníky taky nerostou rychle...

Pro okrasu oleandry bílé, růžové, červené, nachové... Stačí si jen vybrat!

Je snad libo palmu, mandlovnik či pínii? Můžete jich mít, co hrdlo ráčí.

Anebo se úplně vykašlat na úrodu a zahrádku přeměnit na odpočivnou zónu s bazénem? Proč ale, když dvěstě metrů od domu je písečná pláž s azurovým mořem???

Není přece nad to po ránu sebrat na zahradě pomeranče na čerstvý džus. K tomu pár citrónů na džbánek osvěžující sangrie. Natrhat mátu a další byliny na čaj. Přidat čerstvou bagetu z vedlejší pekárničky a pak se  chvíli věnovat sladkému nicnedělání...

Siesta je siesta. Horký vzduch chvílemi střídá chladný větřík od moře, cvrčení cikád zní jako omamná hudba...

Je to jako v Dallasu. Jen to služebnictvo chybí. Ale pokud je k dispozici pozorný manžel, naservíruje babičce snídani i se sladkým polibkem!

A co potom, když už je zahrádka ošetřena?

Babičky můžou sedět na terásce mezi kytičkami a háčkovat bačkůrky pro vnoučátka.

Dědečkové jistě rádi posedí pod nimi ve sklípku a budou se sousedem popíjet vlastnoručně vypěstované, sklizené a vyrobené víno.

Jestli se ovšem toho důchodu dožijí!!!

Autor: Stanislava Boudová | středa 6.8.2014 16:55 | karma článku: 45,95 | přečteno: 3330x