Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Sobotní dopoledne v Portobello road..

Sedím v restauraci „Dinner” (Večeře) na „Portobello road“, nebo jinak na „Portobello market“ a dávám si „breakfast“ (snídani). Portobello je dlouhá ulice, plná obchůdků a každou sobotu je tu tradiční trh. Před jednácti roky jsem bydlela v Kensington Gardens a byla jsem tu pravidelně každou sobotu na snídani. Je to odtud na skok, stejně jako Notting Hill. Ochutnala jsem tu míchaná vajíčka s uzeným lososem a zeleninou. Neobvyklá kombinace, na neobvyklém místě.. Od té doby mám ráda obojí: Portobello i smažená vajíčka s lososem :)

evaannamarierajče.net

Na Portobello ulici jsou stálé kamenné obchody se starožitnostmi, módou, módními doplňky, designovými kousky, ale také „second hand“ obchody s „koupeným“, znovu „prodaným“ a „prodávaným“ oblečením.. Londýňané je nazývají „vintage“ obchody. Všechny jsou otevředné i během pracovního týdne a pokud nemáte rádi davy turistů, tak doporučuji navštívit Portobello od pondělí do pátku!

evaannamarierajče.net

 

V sobotu se celá ulice zaplní stany a stánky, se všemi možnými potřebnými i nepotřebnými maličkostmi. Před všemi obchody jsou vyložené stoly se zbožím a ulice je přímo přeplněná lidmi, i místními i tursity.

 

evaannamarierajče.net

evaannamarierajče.net

Davy lidí se líně táhnou dolů ulicí od Notting Hill a všichni se zastavují u stánků s vystaveným zbožím, prodejci křičí, že právě oni mají nejlepší slevy nebo zboží: „Jen dnes všechna starodávná bižuterie jen za pět liber za kus“ „Jenom my prodáváme nejkrásnější stříbro, za nejlepší ceny!“ „Naše šaty jsou všechny originální!“

evaannamarierajče.net

evaannamarierajče.net

 

Mezi stánky vystupují naživo neznámé talentované a méně talentované kapely mladých muzikantů, kteří tu vidí příležitost zpívat před obrovským publikem.. Dnes jsem tu potkala i Charlie Chaplina :) Na jedné křižovatce pořádali karaoke šou šílení bezdomovci a okolo se jen všichni hlasitě smáli, nikoho to nepohoršovalo.

evaannamarierajče.net

 

V první polovině Portobello ulice je více obchodů se starožitnostmi, asi po 200metrech k Lancaster street je spousta obchodů s oblečením, novým i použitým, a od Lancaster street jsou především stánky s ovocem a zeleninou a také tu prodávají "fast food": smažené krevety, nebo indické speciality, paleu s mořškými plody, nebo vařenou šunku v bagetě.. Můžete si tu dát chutný oběd už za 4£ až 6£! 

 

evaannamarierajče.net

evaannamarierajče.net

Na konci ulice, pod železničním mostem jsou stánky pouze v sobotu, zde prodávají mladí umělci, designéři, malíři, šperkaři svoje výtvory za velmi přijatelné ceny, koupíte tu trička s Madonnou, Johny Deepem nebo Marilin Monroe. Prstýnky z pravých perlí, klobouky a čelenky s pravým peřím nebo přešité oblečení ve stylu "Punk". Art pop podle Andy Warhola nebo malované portréty ze známých filmů jako Kmotr nebo Batman.  

 

evaannamarierajče.net

Přímo pod mostem jsou dva prodavači cédéček s Jazzovou hudbou, lidé vybírají svoji hudbu a tancují okolo stánků a usmívají se.. 

Já mám dnes svoje dva úlovky – tričko se Salvátorem Dalím za 8£ a hrníček z čínského porcelánu, s rozkošnými fialovými růžičkami za 5£.

evaannamarierajče.net

Sedím si tu a piju pravý anglický „breakfast tea“ (čaj) v restauraci „Dinner“ (česky večeře) a pozoruji tu fantastickou atmosféru trhu Portobello za oknem.. Oproti je stánek, kde prodávají paleu a prodavači zpívají píseň s Jaksonem společně s rádiem a napodobují jeho tanec při obsluhování zákazníků.

O sto metrů dále je zelinář, který má megafon a když nemá dost zákazníků, tak hází po okolo míjejích turistech mandarinky, pokud ji někdo chytí, tak ma slevu na jedno kilo ovoce :)

Je sobota a to je tu opravdu narváno, ale vůbec mi to nevadí.. Užívám si ten „tep“ Londýna a zužitkovávám nabranou inspiraci.

Portobello je místo, které stojí za to navštívit! Jen se tu potulovat během sobotního dopoledne, prohlížet si „nepotřebné“ maličkosti, koupit si oběd a jen tak prolenošit den. Pokud máte chuť můžete zůstat i do večera a zajít si do kina "Electro Cinema", mají otevřeno od 8 od rána na snídaně a zavírají až v 1 po půlnoci. Je to kino s restaurací a první představní začíná v 8 ráno a u toho se můžete i najíst. Navíc jsou v jejich programu nové i staré filmy! 

evaannamarierajče.net

Vždy lituji, že nemáme tyto místa v Čechách.. Tady spolu lidé mluví a usmívají se na sebe, i když do sebe velmi často naráží v davu..

evaannamarierajče.net

evaannamarierajče.net

evaannamarierajče.net

evaannamarierajče.net

evaannamarierajče.net

evaannamarierajče.net

evaannamarierajče.net

evaannamarierajče.net

evaannamarierajče.net

evaannamarierajče.net

Autor: Eva Staníková | sobota 2.3.2013 22:26 | karma článku: 11,85 | přečteno: 422x
  • Další články autora

Eva Staníková

Umění Pařížských ulic - "Paris Street Art"

Nemám ráda Pařížské metro. Ke svojí přepravě používám městské kola "Velib" nebo svoje nohy. Nikdy jsem se nenachodila tolik kilometrů městem, jako za poslední dva roky v Paříži! Jakmile skončím v práci, vydávám se pěšky, směr domov a vždy si vyberu jinou uličku nebo náměstí! Jak se tak proplétám městem, tak kromě pekáren, květinářství a tisíce turistů, každý den potkávám nové výtvory neznámých pouličních umělců. Tyto ukázky jsou z ulic a uliček Paříže 1 a 4.

31.5.2013 v 14:21 | Karma: 9,39 | Přečteno: 360x | Diskuse| Kultura

Eva Staníková

Jen na moment žít na francouzském venkovském hradě..

Strávila jsem tři dny na hradě, na francouzském venkově. Jako v pohádce, na hradě ze 13tého století, který je kousek od Lyonu ve Francii. Samozřejmě už to tu jako ve 13tém století nevypadá! Celý hrad byl minulý rok zrekonstruovaný. Interieér je stylizován do francouzského venkovského dekoru. My jsme tu pořádali „team building“ neboli utužování kolektivu s francouzskými kolegy. Francouzský venkov má bohatou historii a také je plný starých hradů a zámků obklopených nádhernými parky a zahradami. Udržování těchto památek vyžaduje silné investice, tak se jejich vlastníci spojili v organizaci, která zrekonstruovala asi 100 hradů po celé Francii a nabízí je za účelem pořádání konferencí a mítinků. Podle mne fantastický podnikatelský záměr! A protože jsem se tu cítila jako doma, tak jsem si pořídila pár obrázků na památku.

29.5.2013 v 16:54 | Karma: 12,96 | Přečteno: 565x | Diskuse| Cestování

Eva Staníková

Den volna v Paříži

Dnes ráno jsem se probudila do krásného slunečného dne, což byl po posledních deštivýh dnech téměř zázrak! A jelikož mám spoustu nevyčerpaných dní volna, kterém mi už bohužel za týden propadnou, rozhodla jsem se alespoň jeden z nich dnes vyčerpat... a skvěle si užít si tento jarní, hřejivý den s mojí kamarádkou Bellou.. Jen tak si posedět v kavárnách, zajít si na výstavu Chagalla a pozorovat důchodce, jak hrají šachy.. Dát si nejlepší krevetovou polévku a nakoupit poslední vychytávky v Čínské čtvrti.. Takový nádherný jarní Pařížský den.. A výstavu Chagalla v muzeu Luxemburg všem vřele doporučuji, trvá až do června...

27.5.2013 v 21:04 | Karma: 11,76 | Přečteno: 572x | Diskuse| Cestování

Eva Staníková

Maminky v Paříži - nejen ke dni matek

Sedím ve svém prázdném pařížském bytě a je tu prázdno, více než obvykle, protože jsem právě odvezla na letiště svoje dvě maminky. Proč dvě maminky? Protože nemám ráda slovo tchýně a manželova máma je i moje maminka, jelikož si to zaslouží! A že jejich návštěva vyšla právě na den matek, je úžasná náhoda.

12.5.2013 v 19:11 | Karma: 11,25 | Přečteno: 432x | Diskuse| Ostatní

Eva Staníková

Moje zelená jarní očista..

Jakmile jsem napsala o DETOXU špenátem, tak mi volaly moje kamarádky, co to vlastně dělám? Provádím jarní očistu! Mám tento návod od svojí švédské kolegyně. Už mám za sebou dva týdny a rozhodla jsem se pokračovat i třetí týden! Cítím se skvěle, spím osm hodin denně a ještě jsem i zchudla, skoro pět kilo!

6.3.2013 v 23:32 | Karma: 8,36 | Přečteno: 589x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Práce k lidem patří, hodnotí účastníci první máj. Oslavy zdůrazňují i politici

1. května 2024,  aktualizováno  14:05

Odstartovaly každoroční oslavy prvního máje. V Praze se koná tradiční studentský majáles a lidé se...

KOMENTÁŘ: Padne-li Ukrajina, migrační pakt uprchlíky nezastaví

1. května 2024

Premium Hlavním předvolebním tématem před evropskými volbami do europarlamentu je migrační pakt, migrační...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O jeho smrti...

VIDEO: V jižní Číně se propadla dálnice, o život přišlo nejméně 24 lidí

1. května 2024  9:09,  aktualizováno  12:45

Nejméně 24 lidí zahynulo při propadu části dálnice na jihu Číny. Informovala o tom dnes agentura AP...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 14
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 715x
Životní optimistka, která ráda cestuje a užívá si život! Mám štěstí, že moje práce v marketingu je i mým koníčkem! Narodila jsem se v Československu, poslední 2 roky žiji střídavě v Paříži, Londýně a Belgickém Gentu. Miluji dobré jídlo a pití, Ashtanga jógu, běh, surf a wakeboard. Můj sen je učit jógu na Bali.