Miluji nákupy na trhu na Bastile.

Od té doby, co jsem v Paříži, miluji vařit! Důvod je velmi prostý, miluji nakupovat čerstvé potraviny na trhu u nás na Bastile! Každý čtvrtek a každou neděli jsou od náměstí Bastily směrem k náměstí Republiky obrovské trhy, kde můžete nakoupit úplně vše! Je to místo, které má fantastickou atmosféru! Je přeplněné Pařížany, kteří nakupování na trzích přímo zbožňují, křičí tu zelináři, že právě oni mají ty nejlepší žampióny, rybáři mají nejlepší čerstvé ryby a květináři nejkrásnější kytice! Toto místo přímo nabíjí energií!

Nevařím často, ale každou neděli se vracím z hodiny jógy přes tento trh domů a každou neděli se těším, jak tu nakoupím ryby nebo mořské živočichy, čerstvou zeleninu a ovoce, bylinky nebo pomazánky a připravím doma oběd a nedělní večeři.

 

 

 

Všechny stánky lákají krásně naaranžovanými potravinami a všichni prodejci lákají zákazníky svými ojedinělými způsoby!

Rybáři křičí, že jen oni mají ryby, které ještě včera plavaly v oceánu a zelináři mají nakrájené mango a ananas nebo jablko, které nabízejí k ochutnání!

Koupíte tu exotické ovoce, jahody, jablka a všechny druhy salátů. Celou zimu přežívám na zázvorovém čaji a tady prodávají ten nejčerstvější a nejlevnější zázvor. Také mám svého prodejce bylinek, který má svazek máty, petržele nebo čerstvého rozmarýnu za 0.50€. 

V Čechách jsem vášnivá houbařka, ale bohužel v Paříži nemám les. Tak si kupuji houby na trhu, jeden prodavač nabízí pravidelně asi 8 druhů! Od kuřátek, přes čerstvé houby Shiitake až po praváky!

Mám oblíbený stánek s řeckými specialitami, kde si kupuji humus a tzatziki pomazánky a také pravidelně doplňuji zásoby olivového oleje z Kréty. 

 

 

Ceny jsou na trhu asi o 50% nižší než v supermarketech nebo kamenných obchodech. To znamená, že vás nákup vyjde asi jako v Čechách. Ale ryby jsou tu mnohem levnější! Kupuji si půl kila krevet za 10€ a dva plátky lososa mne stojí asi 6€. 

 

Také jsem objevila stánek, který nabízí specialitu ústřice. Mají asi 20 druhů ústřic, podle velikosti a místa původu. Kilo stojí od 5€ do 10€. Je to skvělá kulinářská pochoutka, speciální mušle, které se pouze pokapou citroném a jedí se syrové. 

Prodavač je očistí a poskládá na led a já mám perfektní předkrm! Když máme čas, tak si necháme očistit různé druhy ústřic a pojídáme je přímo na trhu. Tak jsme objevily naše nejoblíbenější, jsou z Holandska a mají střední velikost a jeden kilogram stojí 7€. To je asi 10 kusů.

 

 

A samozřejmě nemůžu vynechat pekaře, celý trh voní čerstvými bagetami a najdete tu typické francouzské croissanty nebo i specialitu z Řecka - Baklavu.

Před měsícem jsem objevila nový stánek s čerstvými Italskými těstovinami a Italským parmazánem a šunkou. Nakoupila jsem 4 druhy těstovin a my měly doma  pravý toskánský oběd, s pravým toskánským vínem, z vedlejšího stánku!

A takto jsem objevila svoji lásku k vaření, díky čerstvým potravinám z celého světa na trhu v Paříži!

Je škoda, že v Čechách se tyto trhy vytratily a dáváme přednost nákupům v hypermarketech, kde nakupování není vůbec zábava!

Autor: Eva Staníková | sobota 23.2.2013 11:54 | karma článku: 14,69 | přečteno: 617x
  • Další články autora

Eva Staníková

Den volna v Paříži

27.5.2013 v 21:04 | Karma: 11,76

Eva Staníková

Moje zelená jarní očista..

6.3.2013 v 23:32 | Karma: 8,36