Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Velké pušky pro obranu velkých demokracií II-Kalašnikov západu

Jak byl zaváděn nový 7.62 NATO náboj, byly pro něho vyvinuty pěchotní pušky. Ve třech článcích představím tři úspěšné typy. Tento díl je věnován FN FAL.            

FN FAL, Kalašnikov západu

První automatickou pušku pro 7,62 NATO začala produkovat Fabrique Nationale d'Armes de Guerre, sídlící v Belgii v Herstalu. Název znamená něco jako Národní továrna na válečné zbraně, ale přes slovíčko národní je to čistě komerční firma. Firma začala r. 1889 licenční výrobou pušek Mauser pro Belgickou vládu. Známá je také její těsná spolupráce s konstruktérem J.Browningem. Ten r.1926 ve svých 71 letech v Belgii v Liege zemřel při běžném pracovním dni na srdeční zástavu, zrovna měl rozpracovanou samonabíjecí pistoli pro FN, velmi stylový odchod slavného konstruktéra. Dnes firmu najdete pod označním FN Herstal, nebo jen FN, Herstal Group je veliký nadnárodní koncern, který vlastní takové značky jako Browning či Winchester.

Kořeny FN FAL leží v třicátých letech, tehdy začal vývoj samonabíjecí pušky. Po obsazení Belgie Němci r.1940 pracovníci i s podklady odešli do Británie, kde vývoj v omezené míře pokračoval, po druhé světové válce byla pak r 1949 zahájena výroba nové pušky SAFN. Zbraň v menších množstvích nakoupila řada zemí, především těch, které si neprošly válkou a pěchotní pušky jim chyběly(např Brazílie) Známá nasazení jsou Egyptem na středním východě, nebo Belgií v Koreji.

SAFN byla samonabíjecí puška svým řešením závěru podobná sovětské SVT 40, ale není mi jasné čím je přesně tato podobnost způsobená. Zásobovaná je ze schránky(jako třeba Simonovova karabina, nebo většina opakovaček) což je její hlavní slabina, zpomaluje to přebití. Není to kdovíjak dobrý model, ale je to základ pro vývoj FN FAL, jedné z nejúspěšnějších pušek všech dob.

V FN si byli velmi dobře vědomi obrovského úspěchu německé sturmgewehr 44. Začali tedy vyvíjet zbraň této koncepce, pro stejný náboj(8x33 Kurz). Kromě svého důmyslu vycházeli vývojáři ze dvou zdrojů. Jednak z pečlivého studia druhoválečných zbraní. A jednak ze své vlastní pušky SAFN počaté v třicátých letech a produkované po válce.

Poté, co bylo zřejmé, že se chystá nový společný náboj NATO, překonstruovali zbraň pro žhavého kandidáta, náboj středního výkonu .280 British. Jak ale víme, Britové se svým nábojem ostrouhali. Tak nakonec FN pušku musela překomorovat na 7,62 NATO, pokud ji chtěla dobře prodávat. Výsledkem jejich snažení byla po řadě prototypů "Fusil automatique leger" tj. lehká automatická puška neboli FN FAL. I v Herstalu platilo, že slovíčko lehká se vztahovalo k mohutné BAR(Browning automatic rifle) s váhou od šesti kilogramů výše. Kromě nutnosti změnit ráži během vývoje vše proběhlo hladce a r.1952(nebo 53?) byla zahájena sériová výroba.

Všechny západní pušky jsou stavěny a vyráběny pro zisk. Avšak podle mě, je to mezi puškami té doby na FN FAL vidět nejvíce. Možná je to i tím, že FN Herstal nemůže doufat ve velké zakázky ze strany své země a jejím cílem je primárně vývoz do širého světa. FN FAL stejně jako starší SAFN zachovává jistou podobnost mechaniky s SVT 40, ale jinak je to následník nejlepších tradic spolehlivých frontových zbraní s jednoduchou mechanikou a obsluhou, jako byla třeba stg.44 nebo BREN. Podobná filosofie konstrukce jakou vyznával třeba Kalašnikov nebo Simonov, jen s lepší úrovní zpracování.

Jednoduchá rozborka a údržba, rukojeť v těžišti pro přenášení zbraně, snížená osa hlavně a co nejpřímější pažba pro snížení zdvihu zbraně při střelbě, rozumná hmotnost pohyblivých dílů. Důraz na spolehlivost ve špatných podmínkách. Je vidět značná snaha o vysokou bojovou hodnotu a současnou vstřícnost vůči uživateli. Je vidět snaha udělat co nejlepší obchod.Celkově bývá zbraň hodnocena jako dobře vyvážená, při střelbě stabilní s přihlédnutím jejímu výkonu. FAL je ve své třídě spíše lehčí, přesnost je průměrná.

FN FAL má automatiku poháněnou odběrem plynů kanálem z hlavně na píst. Píst má krátký zákluz, tj. úderem uvede závěr do pohybu a závěr pak pokračuje vzad samostatně. Mechanismus je uzamčený kyvným závorníkem. Bicí ústrojí je kladívkové. Systém odběru plynů je uložen nad hlavní což snižuje osu hlavně a tím zdvih zbraně při střelbě.

FAL má páku závěru na levé straně, takže střelec mění zásobníky a natahuje závěr levačkou, zatímco pravou ruku drží pušku za pistolovou pažbičku, s možností okamžitého výstřelu a zbraň si ponechá zasazenou do ramene. Je to pohotovější. Na druhé straně pokud přebíjíte a natahujete v opačném gardu držíte pušku za předpažbí a tím je úchop jistější a pohodlnější.

Proto to dopadlo tak, že samopaly, kde se klade důraz na pohotovost se skoro vždycky přebíjí levou a drží pravou rukou s možností rychlejší střelby. U pušek je to různé, západní konstrukce tíhnou spíše k té pohotovější verzi s přebíjením levou.

FAL přišla ve správný čas, pušky nakonec používalo devadesát států, licenci na výrobu si koupilo patnáct včetně např Británie, Austrálie nebo Rakouska a zájem měli i Němci, ale tam jednámí ztroskotala. V USA neprorazila, protože prohrála armádní soutěž. Nějakou dobu ji používal i Izrael, ale ten od ní upustil a nahradil ji puškou Galill od IMI, postavené na systému Kalašnikov, který odolává prašnému prostředí přece jen lépe.

 

FN FAL ze starších sérií s dřevěnou pažbou a plechovým předpažbím, všiměte si níže uložené hlavně a mušky na nadpažbí, dalším důležitým znakem je ponosová rukojeť, kterou mají téměř všechny verze. Na pravé straně pouzdra závěru je výhozí okénko ale žádné ovládací prvky.

Na levé straně pouzdra závěru je většina ovládacích prvků: pojistka, přepínač automatické střelby, páka závěru, dobrým znakem k identifikaci je čep, hned za šachtou zásobníku, kolem kterého se puška zalomí při rozborce. Ponosová rukojeť je tady vyklopená.

A to stejné ještě jednou, všimněte si jak je pozdější produkce lépe zpracovaná(toto je verze bez ponosové rukojeti, jinak ji i nové FAL mají)

 

 

FAL se vyráběla v množství verzí, karabiny, zbraně palebné podpory a různě zpřesněné pušky. Jejich výčet je nad rámec textu. Tak jen pro zajímavost uvedu karabinu FAL PARA. Po zkrácení a vylehčení se podařilo snížit hmotnost na 3,77 kg bez zásobníku. Čímž se už blíží hmotnosti běžných útočných pušek (M 16 3,3kg, AKM 3,1kg, Sa 58 2,9kg). Vysoký výkon samozřejmě zůstává.

Pozdější série jsou zpracovány podobně jako tato PARA karabina s plasotvým předpažbím, s ventilačními otvory nahoře po stranách. Složená má 72,5 cm, což je vzhledem k jejímu výkonu docela málo, podobně jako u oplatek Tatranka i zde se nabízí slogan "Energie sbalená na cesty".

Výčet konflitků kterých se puška zúčastnila je předlouhý. Blízký a střední východ, Afrika,Falklandy, Vietnam, Kambodža, všude po sobě lidé stříleli touto puškou. Ani současný konflikt v Libii se bez ní neobešel.

 

Dnes už je tato legenda trochu na ústupu a mizí z výzbroje FN ji ale vyráběla více jak třicet let. Bohaté armády NATO ji tak od sedmdesátých let nahrazovaly lehčími a ovladatelnějšími útočnými puškami(Např UK,Rakousko). Jiné státy(Brazílie, Argentina) ji modernizují a případně vyrábí varianty pro 5,56 NATO, takže FAL bude s námi ještě velmi dlouho. FAL se vyrábí na několika místech dodnes pro vojenské i civilní použití.

Méně movité armády si ji ponechaly(africké státy, Indie). Především tam, kde vojáci až tak nemohou spoléhat na stálou dostupnost těžkých zbraní a kde není dost kulometů, tam roste význam pěchotní pušky. Pokud je bojištěm navíc ještě otevřená krajina, tak  FAL se svým dostřelem bude to pravé. Její jednoduchost ji jasně předurčuje pro bojiště se špatnou logistikou. I méně kvalifikovaní a pečliví vojáci se o ni dokáží postarat.

Fotografie z pěchotní příručky(překlad z angličtiny) kde v textu autor uvádí jednoduše "na délku pušky" jako by na světě existovala jediná puška: FAL.  V mezinárodním ústavu pro míry a váhy by se měli zamyslet nad definicí metru.

 

Britové používali FN FAL v samonabíjecí verzi jako L1A1. Poté co ji vyřadili z výzbroje se dostaly použité L1A1 ve velkém množství na civilní trh včetně ČR. Tato varianta FN FAL je u nás k mání v hojném počtu za dobré ceny, zkrátka Kalašnikov západu.

FN FAL Design:Dieudonné Saive, Ernest Vervier. Hmotnost 4,3kg (3,77-5,95 kg dle verze), kadence 650-700 ran/sec, účinný dostřel s otevřenými mířidly papírově 600m(je to docela optimistické), s optikou podle zbraně 600 nebo více(po dalším zkoumání a příspěvku z diskuze se myslím můžeme přiklonit k názoru, že dosáhne něco přes 700m, za další podněty díky)

Děkuji skalním fandům vojenských pušek za vytrvalost, M14 bude zítra-pondělí, tentokrát mám dvě zálohy a už se mi nestane jako posledně, že jsem to musel všechno psát znova.

Autor: Michal Štajnrt | neděle 15.7.2012 22:24 | karma článku: 21,71 | přečteno: 2977x
  • Další články autora

Michal Štajnrt

Hirošima, Nagasaki a princip odcizeného dopisu.

Další článek o neveselých aspektech druhé světové a jak už to u podobných věcí bývá, bude to drobátko suché :-) Po letech tedy navazuji na "Půvaby strategického bombardování"

28.7.2015 v 6:49 | Karma: 13,58 | Přečteno: 715x | Diskuse| Ostatní

Michal Štajnrt

Půvaby strategického bombardování

Podstata a tvář této kontroverzní válečné metody

22.4.2013 v 23:18 | Karma: 20,33 | Přečteno: 1880x | Diskuse| Ostatní

Michal Štajnrt

Ostrostřelci, snajpři a pan Dragunov

Pro nás, střelný prach pozitivní. Je Dragunov skutečná odstřelovačka nebo ne? Občas se to stává tématem sporů mezi fandy vojenských pušek

8.2.2013 v 23:33 | Karma: 20,65 | Přečteno: 3745x | Diskuse| Ostatní

Michal Štajnrt

Bílá hora 1620: Smrt papírového tygra

O známé vojenské blamáži z hlediska politiky a válečného umění. Smutný příběh o konci velkého projektu, jenž se snad ani neměl rozjíždět.

1.12.2012 v 0:26 | Karma: 21,62 | Přečteno: 1857x | Diskuse| Ostatní

Michal Štajnrt

Bílá hora 1620: vzpoura fušerů

Klíčová bitva českých dějin. Tisíc lidí, tisíc pohledů. Než napíši něco o taktické stránce této blamáže, zkusím zodpovědět, koho tam vlastně porazili.

18.11.2012 v 22:07 | Karma: 23,44 | Přečteno: 1980x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Dvacet let dotací z EU. Přinesly zločiny, ale i vlaky, techniku a splavné řeky

2. května 2024

Premium Lázně, které nevznikly a je z nich night club nebo zdvihací most, který se nikdy nezdvihl. Česko...

Rus má imperialistické myšlenky. Ukrajinou nekončí, říká velitel v Donbasu

2. května 2024

Premium Doněcká oblast (od zpravodajů iDNES.cz) Vymlácená okna, ale i celé domy srovnané se zemí. Tak vypadá Doněck a celý průmyslový Donbas....

Zelenskyj odvolal šéfa kybernetické špionáže kvůli skandálu s bytem manželky

1. května 2024  22:26

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal šéfa kybernetického oddělení tajné služby SBU...

V Břeclavi na chlapce spadla branka, na následky zranění zemřel

1. května 2024

V Břeclavi ve středu v podvečer po úrazu na hřišti zemřel dvanáctiletý chlapec. Policie okolnosti...

  • Počet článků 29
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2625x
Velmi se zajímám o válku a proto bych se jí rozhodně nechtěl účastnit. Tulák po tomto i jiných světech, milovník klidu a lučištník.

Seznam rubrik