Měli by je nechat umřít...

Španělé se rozčilují, že USA odposlouchávaly miliony španělských telefonních rozhovorů. A chtějí tomu zamezit. Být Američany, řeknu OK....ovšem nedivte se, až vám tu muslimové vyhodí do povětří nějaké to metro, letiště apod. – a vy zemřete.

Už několikrát od 11. září  2001 zaznělo v Evropě varování před zvýšenou hrozbou teroristických útoků. A kolika bylo zabráněno, aniž by se o tom moc mluvilo, ani nikdo moc neví. A všechna tato varování přišla z USA, od jejich „špionážní služby“. Zamyslel se někdo z těch, kdo dnes protestují proti sledování internetu a či odposlechu mobilů, nad tím, kde Američané k těmto informacím přišli? Nejspíš mají naivní představy z béčkových špionážek, ve kterých se neohrožený špion vetře do teroristické buňky a v poslední vteřině zabrání výbuchu.

Jenže takhle to ve skutečnosti nefunguje. Nejvíc takových informací o připravovaném teroristickém útoku je získáno právě z monitorování telefonních rozhovorů či emailové korespondence. Takže „prostý Evropan“ si musí vybrat: buď bude dělat vše pro to, aby USA nemohly maily ani telefony jakkoliv sledovat – a v tom případě musí počítat s tím, že tu a tam pár stovek (nedejbože tisíců) jejich spoluobčanů zahyne při výbuchu.  A až to bude zrovna jejich manželka (dítě, rodič...), možná se zamyslí, jestli tomu nemohli ti dnes nenávidění Američané zabránit - kdyby mohli teroristy v Evropě sledovat. A nebo se s tím – třebas nerad – smíří a bude to brát jako daň za určitou míru bezpečí v našem nebezpečném světě.

Stejně pokrytecké je „odhalování“ toho, že americké špionážní služby sledují i své spojence.  Kdo se o tuhle problematiku trochu zajímá, tak ví, že minimálně od konce 1. světové války je sledování i vlastních spojenců zcela běžné. Směšné  jsou především „překvapené“ reakce politiků, kteří to nejen že museli vědět, ale jejich vlastní špionážní služby nejspíš dělají totéž – jen se v jejich  týmu zatím neobjevil zrádce typu Snowdena.

A v dnešní době je sledování současných spojenců i pochopitelné – dá se to dobře ukázat na příkladu naší republiky: Kdyby tady vyhráli volby komunisté, kteří mají jako jeden z hlavních bodů svého programu vystoupení z NATO, během pár měsíců by se z ČR stal nepřítel USA, ochotný prodat citlivé vojenské údaje za jakékoliv ekonomické výhody (za plyn, ropu či velkou zakázku ať už  Rusku, Iránu či do Severní Koreje). A je jen logické, že v takovém případě by bylo pro Američany dobré nejen vědět, co se tu momentálně děje, ale mít tu i vybudovanou nějakou zpravodajskou síť.

Takže pokud se technická úroveň sledovací techniky bude i nadále rozvíjet (což bude), a jestli se bude  stejně rychle „rozvíjet“ i islámský terorismus, budeme se muset smířit s tím, že celý svět bude různými druhy „špionáže“ stále víc prolezlý. A jakýkoliv „údiv“ či zákazy budou jen pokryteckým žvaněním, která bude mít za cíl odvést pozornost od skutečných problémů v Evropě.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Sylva Šporková | pondělí 28.10.2013 20:46 | karma článku: 21,75 | přečteno: 961x
  • Další články autora

Sylva Šporková

Pojďte pokecat...

31.12.2013 v 18:19 | Karma: 12,51

Sylva Šporková

Jeden podrazák jako druhý

30.10.2013 v 20:35 | Karma: 25,73

Sylva Šporková

Plíživý návrat totality

15.9.2013 v 11:30 | Karma: 37,32

Sylva Šporková

Moje TOP místa

9.3.2013 v 14:00 | Karma: 11,02