Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Ať si lidé staví kde chtějí

Sotva opadla voda a už nás média informují o tom, že si úřady dovolují povolovat lidem stavby u vody.

Není přeci nic špatného na tom, že úřady nezakazují lidem stavět u vody. Je to soukromý pozemek a je na uvážení a riziku každého majitele, zda si svůj dům postaví u vody a bude riskovat jednou za čas zaplavení domu, a nebo nikoliv. Úředník ze stavebního úřadu přeci v tom domě bydlet nebude, tak se tím nemusí trápit.

Každý majitel si potom sám musí (bude-li mít zájem) najít soukromou pojišťovnu, která ho pojistí a řešení takové situace a odpovědnost vyplývající z jeho rozhodnutí je pouze a jen na něm. Nutno říct, že systém pojišťovnictví u pojišťování nemovitého či jiného soukromého majetku funguje poměrně dobře a není k tomu nutná jakákoliv intervence ze strany státu. Jsem proti vyplácení jakýchkoliv „povoďnových dávek“ lidem jen proto, že si nezařídili pojištění svého domu. Povoďnové dávky se vezmou z veřejných peněz, tedy od všech lidí – i o těch, kteří jsou také zaplaveni, a kteří si pojištění u soukromé firmy odpovědně zřídili a jakožto zaměstnanci odvádí půlku příjmů státu na daních. Stát by se měl zaměřit výhradně na obnovení dopravní infrastruktury a nechat na lidech, aby se dohodli s pojišťovnami. Stát nemá plnit funkci pojišťovny a nemá lidem říkat, kde mohou stavět.

Když se člověk na problematiku povolování staveb podívá blíže, tak zjistí, že celková byrokratická zátěž při stavbě domu je v České republice neúnosná. Zkoušeli jste někdy stavět třeba větší dům? Mluví Vám do toho úplně všichni. Sousedé, ekologové, různá občanská sdružení, desítky úřadů atd. Když máte štěstí, můžete za rok nebo dva stavět. Občas se podivuji nad tím, kolik lidí má potřebu říkat cizím lidem, co a jak můžou na svém vlastním pozemku stavět. Osobně mám problém i s územním plánem, který určuje maximální využitelnou plochu stavby, počet podlaží, zastavěnost, podíl povinné zeleně apod. Je to přeci soukromý pozemek a všem může být jedno, jestli tam bude jeden keřík a nebo sad stromů. Pokud stavba nikoho neohrožuje nebo neomezuje, neměla by být implicitně nijak blokována a podléhat složitému schvalování. To samé by mělo platit u staveb vedle vody. Pokud lidem nevadí, že se z domu stane občas „hausbot“, je to jejich věc. Nemůžou od státu ale čekat ani korunu při zaplavení.

Mimochodem v USA běží reality show s názvem Extreme Makeover (v ČR to běží tuším na Prima Cool pod názvem Vítejte doma). Smyslem reality show je překvapit vybraného soutěžícího tím, že mu postaví nový dům. Většinou to probíhá tak, soutěžícího odvezou někam na pár dní na dovolenou a mezitím dělnící starý dům zboří a místo něj postaví nový, větší a hezčí dům. V ČR by to bylo nereálné díky byrokratické zátěži při stavbě nového domu ...

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Petr Dvořák | neděle 9.6.2013 23:41 | karma článku: 21,35 | přečteno: 1322x
  • Další články autora

Petr Dvořák

Skryté „hrozby“ na silnici

Přečtení článku na autorevue.cz o telefonování v autě mě donutilo k zamyšlení. Proč stát pokutuje řidiče za dopravní přestupky, u kterých se reálně neprokázala nebezpečnost nebo přímá souvislost s dopravními nehodami? Nebo lépe. Proč stát považuje tyto činnosti za dopravní přestupky?

30.8.2013 v 1:23 | Karma: 21,29 | Přečteno: 1127x | Diskuse| Ostatní

Petr Dvořák

Sledování pohybu lidí pod záminkou náhrad dálničních známek

Je to tady. Pod záminkou zrušit dálniční známky se stát chystá sledovat pohyb občanů. Pomoct jim k tomu mají již nainstalované mýtné brány.

19.8.2013 v 2:21 | Karma: 30,77 | Přečteno: 2003x | Diskuse| Politika

Petr Dvořák

Více svobody pro řidiče v Praze

Zklidňování dopravy je velké téma. Cyklistickým radikálům v Praze se daří prosazovat neustále nová omezování individuální automobilové dopravy ve snaze „zklidňovat město“. Po omezení rychlosti na 30km/h v Karlíně se chystá podobné a argumenty a fakty nepodložené omezování obyvatel i na Žižkově a cykloaktivista primátor Hudeček chce zúžit jízdní Pruhy na magistrále a vybudovat cyklostezku i zde.

15.8.2013 v 2:40 | Karma: 28,80 | Přečteno: 2883x | Diskuse| Praha a střední Čechy

Petr Dvořák

Policie v zahraničí v praxi

Je doba dovolených a statistíce obyvatel ČR se stěhuje za mořem do Chorvatska. Je sice prima, že až do Chovatska se jede bez pasu (ostatně i s tím pasem to nebyla zas taková komplikace), nicméně každý stát má na silnici řadu svých nařízení a regulací podobně jako v ČR. Některé z nich (popř. většinu z nich) lze chápat jako nesmyslné, ale tím se v tomto článku zabývat nechci. V rámci časté návštěvy okolních států jsem měl možnost se setkat se silničními kontrolami a mohu tak porovnat přístup českých a zahraničních dopravních policistů.

21.7.2013 v 19:20 | Karma: 35,82 | Přečteno: 4155x | Diskuse| Ostatní

Petr Dvořák

Vítej, Chorvatsko, v EU. Těšíme se na společné vystoupení

Chorvarsko s velkou parádou vstupuje do Evropské unie. Místní lidé se těší na lepší způsob života, na peníze a na větší „svobody“. Jsem rád, že do EU vstoupil stát, kterému není jeho národ lhostejný, je pyšný na svoji zemi a dává to patřičně najevo. Každý svátek se neobejde bez mnoha vlajek, každý dospělý Chorvat je připraven bránit svoji vlast se zbraní v ruce. Aniž bych přál někomu něco špatného, jsem rád, že je v EU konečně stát, jehož hlasitou kritiku evropských regulací asi brzo uslyšíme a věřím, že přispějí k uvědomění občanů ostatních států, že je členství v EU špatné.

30.6.2013 v 18:22 | Karma: 34,14 | Přečteno: 2004x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Aktivisté žádají konec pedagožky Univerzity Karlovy a přednášky o „genocidě v Gaze“

6. května 2024  12:46,  aktualizováno  7.5 9:13

Karlova univerzita by měla přehodnotit zaměstnávání osob jako je doktorka Irena Kalhousová, uvádí...

Důchod daleko, ale práci nedostanou. Nezaměstnaných šedesátníků přibývá

11. května 2024

Premium Lidé kolem šedesátky při hledání zaměstnání narážejí na zeď. Zaměstnavatelé o ně nestojí, preferují...

ANALÝZA: Smutný Den nezávislosti Izraele. Ve válce, opuštěn a rozhlodáván zevnitř

15. května 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v Izraeli „Měli bychom to oslavit. Určitě půjdu na hřbitov s kyticí květin a každému padlému dám na hrob...

Česká stopa zatčených oligarchů vede nejspíš k luxusním bytům v Praze

15. května 2024

Premium Ukrajina by mohla poprvé usilovat o zablokování nemovitostí, které její občan vlastní v Praze. Jak...

„Podívejte, vychází Země!“ Fotografie z Apolla 8 změnila lidstvu pohled na svět

15. května 2024

Seriál Země jako nádherné a životem překypující umělecké dílo uprostřed nicoty. Přesně tak zachytili naši...

Kočka, Rittig a další. Projekt mapuje, kdo ukrývá peníze v dubajských bytech

14. května 2024  22:46

Mezinárodní investigativní projekt Dubai Unlocked zmapoval, jak se dubajské nemovitosti staly...

Rozdáváme batolecí mléko ZDARMA
Rozdáváme batolecí mléko ZDARMA

Na cestě mateřstvím se potkáváme s různými výzvami. V případě výživy našich nejmenších představuje kojení ten nejlepší základ. Pokud však kojení...

  • Počet článků 65
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2939x
Jsem krajským místopředsedou Strany svobodných občanů v Praze.

Seznam rubrik