Víra v boha a globální oteplování

     -podobnost čistě náhodná.       Ve škole nám vysvětlovali vznik náboženství jako snahu člověka po vysvětlení pro něho nevysvětlitelných jevů.

     Takový pračlověk zažil bouřku, hromy bily, blesky se křižovaly, pračlověk se bál. Bouřku si neuměl svými chabými znalostmi vysvětlit, i vymyslel božstvo, které sedí naštvaně kdesi na nebesích či na vysokém kopci a tluče kolem sebe vším, co mu padne pod ruku. Naštvané božstvo je nutné si průběžně usmiřovat, takže pračlověk vymyslel šamany, jediné povolané ke komunikaci s božstvem, šamani vymysleli oběti a modlitby a protože už pračlověk tušil, že ani kuře zadarmo nehrabe, svého šamana si začal předcházet a hýčkat. A tak se zrodil největší byznys v historii lidstva.

      Ale protože jsou lidé od přírody zvědaví a zvídaví, začali přemýšlet, proč se děje to či ono, začali pozorovat a pochybovat a tak se pomalu zrodila věda. Dá se říci - další byznys, za určitých okolností neméně lukrativní než náboženství.

      V průběhu staletí se poznání rozvíjelo, z nevysvětlitelných jevů se staly jevy vysvětlitelné, pochopitelné a dokonce využitelné a nad vírou začal vítězit rozum. Jak narůstal význam vědy, tak, takřka v přímé úměře, klesal význam božstva. Jenže, bohužel, lidem rozum nestačí, z nějakých důvodů potřebují víru. Božstva byla už dávno překonána, blesk děsil už jenom toho, kdo stál nechráněn za bouře na holé pláni a měl na sobě pásek s kovovou sponou. Co s tím?

      Samozřejmě, člověk si opět rychle poradil...je vlastně obdivuhodné, jak rychle si dokáží někteří jedinci poradit, když jde o peníze. Geniálně skloubil vědu a náboženství a vymyslel změnu klimatu zaviněnou člověkem. Kam se hrabe inkvizice v dobách své největší slávy.

      Zatím nikdo nemůže fundovaně dokázat, že změny klimatu zavinil z největší části člověk a že člověk může změnu klimatu zastavit nebo znatelně zpomalit. Toto tvrzení je založeno jen a jen na víře. A tak máme nového boha - globální oteplování. Máme nového nejvyššího kněze - Al Gorea, máme nové bible - vědecké studie, dokazující nedokazatelné, novému božstvu sloužíme nové mše - viz Kodaň. Dokonce jsme stvořili i nového ďábla - emise CO2. A počin nejgeniálnější - novodobé odpustky - emisní povolenky. A byznys jen kvete, katolická církev tiše závidí.

     Máme i nové kacíře - odpůrce, popírače GO. Jen ještě chybí inkvizice, ale co není, může být.

     Při vší bídě máme ale i kus štěstí. Kacíři určitě nebudou upalováni na hranicích. Víte, kolik CO2 by vyprodukovala jen jedna jediná taková hranice?

    

    

Autor: Vladka Spidlova | úterý 8.12.2009 15:56 | karma článku: 23,31 | přečteno: 1236x
  • Další články autora

Vladka Spidlova

Panoptikum

27.3.2020 v 10:06 | Karma: 0

Vladka Spidlova

Turci otvírají hranice

2.3.2020 v 23:16 | Karma: 0

Vladka Spidlova

Už toho mám vážně dost

24.2.2020 v 13:45 | Karma: 30,99

Vladka Spidlova

Lidi, vy to nevidíte?

20.2.2020 v 12:56 | Karma: 21,67

Vladka Spidlova

Nacizmus jak vyšitý

14.2.2020 v 7:51 | Karma: 19,72