Proste Boha a bude vám pomoženo?

     Zaslechla jsem dneska čistě náhodou v rádiu kousek mše. Předesílám, že jsem nevěříci, ba dokonce nekřtěný pohan, a musím říct, že to, co jsem v rozhlase vyslechla, mě teda o víře moc nepřesvědčilo.

     V rádiu zdůvodňovala nějaká paní svou víru v Boha příběhem o těžkém zranění svého dítěte. Děcko bylo dva dni v bezvědomí a ta paní prosila Boha, aby dítě uzdravil. Lékaři dítě odoperovali, dítě se uzdravilo...a paní v slzách děkuje Bohu. Neměla by spíš poděkovat lékařům? Něco podobného se stalo jedné mé kolegyni, i její dítě bylo v bezvědomí, i ona jako věřící prosila Boha...a dítě zemřelo. Byla tedy jedna matka v očích Boha dobrá a ta druhá špatná? Nebo jedno dítě zasluhovalo život a druhé smrt? Dělá Bůh rozdíly?

      Druhý příběh byl veselejší. Slečna potřebovala auto, modlila se a rodiče jí auto dali. Slečna děkovala Bohu. Doufám, že rodičům poděkovala také...

       Tak nějak mi přišlo, že víra je děsně zištná věc. Co svět světem stojí a lidé vynalezli náboženství, věřící pořád o něco prosí. Věřící zemědělec o déšť, věřící člověk na dovolené o sluníčko, věřící zákazník o levné zboží, věřící obchodník o co nejvyšší marži...věřící nemocný prosí o zdraví a věřící majitel pohřebního ústavu o co nejlepší kšefty...nakonec, nejsou ve své podstatě přání většiny lidí dost v rozporu?

       Ve středověku se válčící strany modlily k Bohu, aby jim dal vítězství. Všechny válčící strany určitě  věřili, že jsou v právu a vítězství patří právě jim. Vyhrát ale mohl jen jeden, v lepším případě se mohly válkou vyčerpat všichni a skončilo to remízou. Modlili se i jednotliví vojáci, aby nebyli zabiti...a přesto bylo v každé válce spousta mrtvých.  

        Na jedné straně je Bůh milosrdný, na straně druhé přísně trestá poklesky, v jeho jménu se lidé obětovali pro své bližní a v jeho jménu byla páchána ta nejhorší zvěrstva. A všichni, ti dobří i ti zlí, věřili v Boha a modlili se, aby je vyslyšel. 

        No, nevím, možná to Bůh nějak zvládá, ostatně, od toho je Bůh. Ale mám za to, že lepší než prosit Boha, aby pomohl je spolehnout se na jiné přísloví - nejlepší pomocnou ruku najdeš na konci svého ramene.

         

        

Autor: Vladka Spidlova | neděle 13.6.2010 10:32 | karma článku: 22,76 | přečteno: 1588x
  • Další články autora

Vladka Spidlova

Panoptikum

27.3.2020 v 10:06 | Karma: 0

Vladka Spidlova

Turci otvírají hranice

2.3.2020 v 23:16 | Karma: 0

Vladka Spidlova

Už toho mám vážně dost

24.2.2020 v 13:45 | Karma: 30,99

Vladka Spidlova

Lidi, vy to nevidíte?

20.2.2020 v 12:56 | Karma: 21,67

Vladka Spidlova

Nacizmus jak vyšitý

14.2.2020 v 7:51 | Karma: 19,72