Diskuse

My máme nárok

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Z

zíťa

15. 9. 2010 10:42
Rozčarování

Je mi ze všeho smutno, podle hesla "rozděl a panuj" se to teďˇu nás vede. Já jsem ochotna akceptovat 10 % snížení platu, ale to Vám nikdo nezaručí. Podle nových tabulek to bude u mě 40 %, protože jsem řadová úřednice.To už je hrainice chudoby.  Co jsem zavinila?   Řekl někdo závazně, že opravdu přidělí na úřady mzdové prostředky nižší o 10 %.    Považuji za nebezepčné, když media zkreslují informace. Kde máte ty 13 a 14 platy? Je velice nesolidní, když deník uveřejní článek, aby zobrazil, jak ti úředníci přibývají a srovná údaje z roku 2003 a 2009 a tak je vidět, že úřady práce navýšily o   63 % . Už se ovšem neobtěžují sdělit, že od  1.4.2004 byla pod úřady práce převedena státní sociální podpora ( z bývalých okresů - přídavky, rodičáky apod.), na moji připomínku mi autorka článku odpověděla, že se jí to do článku nevešlo. Ať si ten deník, dá rovnou do nadpisu - vládní deník. Jedná se zde o nebezpečný jev rozeštvávání skupin obyvatel.

0 0
možnosti
LS

Lesní sběř

14. 9. 2010 18:38
Šetřit...

...je třeba na megalomanských a veskrze zbytečných projektech typu solárních elektráren, folklorních festivalů, evropských měst kultury, mistrovství Evropy kdovívčem, lyžovaček v centrech měst, cyklotras, rad vlády pro záležitosti menšin, pláží na vltavských náplavkách, vánočních stromů na náměstích, církevních restitucí, rychlobruslařských stadionů a dalších a dalších předražených nesmyslů, které nikomu a ničemu dobrému neslouží. Až teprve pak - až budou všechny díry do státního rozpočtu nemilosrdně ucpány a přesto to nebude stačit - teprve pak je morálně schůdné sáhnout lidem na platy.

-

Naše loď se potápí a proto musíme všechny prostředky napřít k tomu, abychom ji udrželi na hladině. Nemůžeme si dovolit lít další prostředky do sportu, kultury, církví a menšin. Nemůžeme si dovolit naházet část cestujících přes palubu jen proto, abychom pro zbytek mohli zřídit nový orchestr. Něco takového není přijatelné ani lidsky, ani morálně.

0 0
možnosti
MJ

Modrá Jana

14. 9. 2010 15:36
Vážená Vlaďko Špidlová,

a co se takhle zeptat Špidly, možná vám dá trochu rozumu, když byl eurokomisařem. ;-D

0 0
možnosti

Huckelberry Švéd

14. 9. 2010 18:41
Re: Vážená Vlaďko Špidlová,

děvčico, děvčico, trochu rozumu bys potřebovala ty sama :-/

0 0
možnosti
JC

Jarcho

14. 9. 2010 13:26
Spoil systém.

Personální zajištění státní správy a moci se provádí různými více či méně propacovanými systémy. Historicky nejstálejší byl systém čínský: zkoušky+rotace+definitiva. Dlouho se udržel systém středověký systém družinní - státní správu a moc vykonávali vojáci v trvalé službě, za což dostávali území i s poddanými, z čehož pak žili, systém přešel v dědičnost funkcí veřejné správy a moci. V moderní době jsou nejrozšířenější systém merit (systém funkčních míst obsazovaných konkursem na dobu určitou) a systém kariérní (osobní služba s platovými automatem, povinným vzděláváním a definitivou). Oba tyto systémy fungují, merit systém je nákladnější a méně odolný korupci, systém kariérní zase přináší byrokratisaci a těžkopádnost, ale oba systémy fungují slušně. Současná česká vláda se však vrací k systému postrevolučních demokracíí, v civilisovaném světě včetně USA dávno opuštěnému: k systému "spoil". Čili k systému kořistnému.

0 0
možnosti
JC

Jarcho

14. 9. 2010 13:27
Kořistný aneb spoil systém:

Vítěz voleb bere vše. Vyhází všechny, jejichž místa potřebuje pro ty, kdo ho ve volbách podporovali, kdo mu do místa pomohli. Prostě všem kamarádům a příznivcům rozdá trafiky. Či spíše místa, z nichž si budou moci různými cestami přihrávat domů a do domů spřátelným různě velký podíl na veřejném daňovém výtěžku - jak kdo zvládne. Za to vítěz voleb očekává, že ho tito jím nově dosazení spolubojovníci u moci nejen podrží, ale využijí svá místa (svou takto získanou moc) k tomu, aby ho u moci udrželi i pro další volební období. Vše k udržení moci je dobré a celá státní správa pak k tomuto jedinému cíli slouží. A všichni nově dosažení se snaží bez ohledu na právo a čest, protože když příští volby dopadnou obráceně, budou povyhazováni a nový vítěz si dosadí zase své věrné lidi (nejevyšší ctnost je věrnost - odbornost, slušnost, poctivost, zkušenost atd. nerozhodují, spíše překážejí). Spoil systém je velmi odporný, rozvrací celou společnost. Zejména tu mravně neukotvenou.

0 0
možnosti
PH

petrph

14. 9. 2010 13:08
je to tak

Ale není to jejich vina. Neboli, oni se přece na ministerstvech a na úřadech neflákají. Jinak řečeno, z pohledů občanů třeba ano, ale oni dělají jen tu činnost i, která je jim z pohledu poslanci odhlasovaných zákonů přikázána vůči občanům.

Takže když úředníci vyjdou do ulic a budou stávkovat, bude to vadit státu? Ano moc ne. Ale podnikatel, kterému nikdo nedá povolení k výrobě, obchodníkovi k dovozu či vývozu zboží, lékaři k otevření ordinace, stavebníkovi k zahájení stavby, investorovi k čerpání z fondů EU?????;-(

0 0
možnosti
NN

dixi7

14. 9. 2010 12:38
Kde se dnes bere 13. plat?

Můžete mi to někdo říct?  S částí článku lze souhlasit, ale házet všechny státní zaměstnance do jednoho pytle mi připadá nefér. Hlavně si myslím, že ty plánované škrty odnesou hlavně ti řadoví pracovníci, kteří odřou všechno a ti, kteří dělají všechno pro to, aby administrativa všude bujela dál a byla čím dál složitější, budou vesele na svých místech dál. Oni budou ale demonstrovat hlavně ti řadoví pracovníci, protože těm půjde o přežití právě tak, jako těm vyhozeným dělníkům. Nic proti autorce, ale je vidět, že o práci státního úředníka toho moc neví. Když stát vyhází např. berní úředníky, kdo mu bude vybírat tolik potřebné daně, když je státní kasa prázdná? Doporučuji např. přečíst si článek "Argumentovat nekvalitní prací všech stát.zaměstnanců je populistické" ze zdroje "Haló noviny". 

0 0
možnosti
VV

SYETEY-KOTZOUR

14. 9. 2010 12:41
všichni jsme hasiči nebo záchranáři

zajímavé je, že když chce někdo konečně zredukovat tu bandu vyžírků......všichni úředníci na netu jsou najednou hasiči, záchranáři nebo chrání naše daně z berního úřadu..........;-D;-D

0 0
možnosti
VH

cvlad

14. 9. 2010 12:31
Souhlas.

R^

0 0
možnosti
ÚNV

úplně nová Viktorka

14. 9. 2010 11:31
klasika

šetřit se musí - jenom ne z mého.

0 0
možnosti
JC

Jarcho

14. 9. 2010 11:28
Je to zvláštní situace.

Vláda rozpoutává štvanici proti svým služebníkům. To naposledy udělali komunisti, když se chtěli zbavit kariérních úředníků, kteří svými znalostmi a byrokraicktou důsledností bránili rozvoji revolučního nadšení a třídního práva ve správě státu - vyřešil to Zápotocký svou akcí "70 tisíc do výroby".

Dnešní vláda sice nemůže poslat tisíce úředníků do výroby, protože žádnou výrobu pod palcem nemá, ale pošle je aspoň do fronty před úřad práce.  Zřejmě doufá, že jí to v něčem pomůže. Třeba klesne odpor proti rozvoji právního voluntarismu a proti zneužívání státní moci proti občanům a hospodářským subjektům, protože ustrašený zbytek úředníků na to nebude mít nejen odvahu, ale ani čas a sílu. Nebo tím sleduje vláda uvolnění prostoru pro své lidi? Nebo ty kádrové čistky mají sloužit k tomu, aby už nikdy nikdo nevynášel informace i přihrávání státních zakázek vybraným firmám? To všechno je možné.

Budou ale noví lidé opravdu loajálnější? Schopnější? Poctivější?

0 0
možnosti
PA

Pepan A2

14. 9. 2010 11:38
Re: Je to zvláštní situace.

V prvé řadě jich bude méně a bude levnější jejich provoz.

0 0
možnosti
T

Tecumtha

14. 9. 2010 11:14
velmi dobře napsáno

karmaR^

0 0
možnosti
UC

emersonskej

14. 9. 2010 11:30
Re: velmi dobře napsáno

Souhlas R^

0 0
možnosti
  • Počet článků 259
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2871x
introvert a pesimista-)