Další způsob, jak lidem tahat peníze z kapes

     vymyslelo ministerstvo životního prostředí.  A pak že ta ekologie není fakt "dobrej byznys"...

     V parlamentu leží návrh zákona o kontrolách plynových kotlů a kotlů na pevná paliva v domácnostech. No...dobrá, někteří jedinci opravdu pálí všechno, co vypadá jenom trochu hořlavě, a čuchat smrady z cizího komína zas není zrovna ten pravý životní luxus, ale přesto jsem po přečtení článku ve včerejší Mf Dnes tak nějak zapochybovala o zdravém rozumu ministerstva, zákonodárců a společnosti vůbec.  Přišlo mi, že zákon, alespoň podle informací vyplývajících z uvedeného článku, je jednak založen na presumpci viny, jednak otevře nesmírný prostor pro korupci a jednak bude lidi nutit doslova věnovat pár set korun jen tak pro nic za nic státu.

    Návrh zákona se podle článku na idnes http://ekonomika.idnes.cz/ministerstvo-zivotniho-prostredi-chysta-hon-na-palice-pet-lahvi-ph6-/ekonomika.asp?c=A100112_205942_ekonomika_vel hemží poplatky a pokutami. Už jen za to, že kontroloři přijdou a zkontrolují kotel v příslušné domácnosti, vyplázne občan 500 či až 1 000 Kč. Proboha za co???? Za to, že si nechá vlézt do baráku cizí lidi a odvede je do sklepa, kde je nechá seškrábnou ze stěny kotle vzorek? Proč to má občan platit? Je samozřejmé, že pokud si objednám zedníka, kominíka, pokrývače....zadám mu práci, on jí v pořádku odvede, tak mu zaplatím, ale proč by mi měl nějaký zákon ukládat placení nějaké kontroly, která přijde nevolána, nezvána? A ze které vlastně nebudu nic reálného mít...I za nejvíc kritizované a diskutabilní poplatky u lékaře a v bankách něco mám...u lékaře ošetření, u banky vedení účtu, ale poplatek za kontrolu kotle by byl, pokud bude ten zákon v této podobě schválen, vynuceným dobročinným příspěvkem státu...za nic.

     Dál...kdo bude kontrolovat kontrolory? Při současné úrovni morálky v tomto státě bych byla ochotna vsadit měsíční plat na to, že se najde v jejich řadách někdo, kdo nenápadně naznačí, že na výsledku JÍM provedené kontroly záleží, zaplatí-li občan pět set nebo víc korun za znečišťování životního prostředí a že by to třeba spravilo všimné...pochopitelně menší než pokuta...Obejde-li takový "kontrolor" každý den deset domácností, a to by v jedné vesnici určitě stihl, má vystaráno. Nemusí pršet, ale kapat bude určitě. A naopak...občan palič sajrajtu bude za pár korun všimného sajrajt pálit beztrestně dál.  Zákon a nosy sousedů stejně hořce zapláčou.

     A nakonec...vždyť vlastně tenhle zákon, tak jak je podle Mf dnes navržen, je v podstatě založen na presumpci viny, stejně jako dnešní policejní kontroly řidičů na alkohol. Stát automaticky předpokládá, že každý, kdo vlastní kotel na pevná paliva, pálí kde co a pomalu tráví životní prostředí a sousedy a je tedy už preventivně označen za zločince, na kterého přece "muší bejt přísnost". Takový vlastník kotle zřejmě musí být po zásluze potrestán za to, že v zimě prostě topí, protože nechce seškrabovat jinovatku ze stěn ložnice, případně v tichosti někde v koutku bytu zmrznout.

     Nepopírám, že paliči PET lahví a jiných odpadků jsou zřejmě opravdu problém. Ovšem jak jim v pálení humusu zabránit v době, kdy i na té nejmenší vesnici stojí řádka kontejnerů na tříděný odpad, kdy před každým domem stojí popelnice, která se, tedy alespoň v naší malebné vísce, platí paušálně, takže je jedno, jestli do ní odpad hodím nebo ne...stejně to platím, kdy je uhlí a dřevo pořád ještě i přes všechny eko daně daleko levnější a hlavně jistější než plyn a elektřina, to opravdu nevím. Ale tak nějak matně tuším, že takovým zákonem v takové formě, v jaké je v parlamentu, se těžko něco změní. Jenom se víc lidí víc naštve, víc lidí, kteří na to mají žaludek, si přilepší a hlavně stát si přijde bezpracně na pěkných pár milionků. A ty PET lahve se, vsadím boty, budou vesele a klidně pálit dál.

Autor: Vladka Spidlova | čtvrtek 14.1.2010 3:36 | karma článku: 28,40 | přečteno: 1711x
  • Další články autora

Vladka Spidlova

Panoptikum

27.3.2020 v 10:06 | Karma: 0

Vladka Spidlova

Turci otvírají hranice

2.3.2020 v 23:16 | Karma: 0

Vladka Spidlova

Už toho mám vážně dost

24.2.2020 v 13:45 | Karma: 30,99

Vladka Spidlova

Lidi, vy to nevidíte?

20.2.2020 v 12:56 | Karma: 21,67

Vladka Spidlova

Nacizmus jak vyšitý

14.2.2020 v 7:51 | Karma: 19,72