Robert Bryndza: Do posledního dechu (recenze)

Profesní i osobní život Eriky Fosterové pokračují a v tomto díle (v pořadí již čtvrtém) v obou dochází k dramatickým změnám, které jsme ale všichni tak trochu čekali.

Jestliže ještě neznáte anglického autora se slovenským příjmením, kterého celosvětově proslavila detektivní série s Erikou Fosterovou, bývalou armádní důstojnicí, která při zásahu přišla o velkou část svého týmu (včetně manžela Marca), nevadí, protože nikdy není pozdě vrátit se k předchozím knihám, počínaje bestsellerem Dívka v ledu.

Pokud patříte mezi jeho pravidelné čtenáře, víte, že můžete očekávat vysoký standard, který neskomírá ani v Do posledního dechuRobert Bryndza tentokrát rozvíjí myšlenku anonymity internetu, konkrétně sociálních platforem. Jak se ukazuje, facebookový profil je velmi mocná zbraň, do které munici poskytují sami uživatelé prostřednictvím vkládání svých fotografií a informací ze života. Netrvá ani příliš dlouho takový věrohodný účet vytvořit (za pomoci pár přátelství, vložení dostatku obrázků a statusů), protože mnohdy stačí sympatické profilové fotografie či ukradená zvučná jména na to, aby s vámi ti na druhých stranách obrazovek toužili navázat kontakt.

Na začátku příběhu se Erika plácá na stanici v Bromley, kam ji na konci předchozího dílu série přeložili a kde nedělá na vraždách. Trpí nejen ona, ale i její nadřízení. Po letech osamění ale konečně začíná dávat prostor vztahu s bývalým kolegou Jamesem Petersonem, u kterého také tráví čas, když mu zavolají a informují ho o nálezu těla mladé dívky. Jede na místo činu s ním a ihned začíná, i přes výstrahy přítomného vyšetřovatele, vyslýchat svědky. 

Podaří se Erice dostat zpět tam, kam patří, odpustit si, „opustit“ ve své mysli Marka a umožnit si tak rozvíjet vztah s Jamesem - a v neposlední řadě vyřešit případ včas, když se poprvé doopravdy bojí, že selže?

I tentokrát je autorův styl hodně stavěný na dialozích, které dodávají příběhu čtivost a spád. Osobní rovina hlavní hrdinky, nevinnost přibývajících obětí i obtížná identifikace pachatele poutají od počátku čtenářovu pozornost. Zhruba v polovině pak poznáváme i toho, kdo se tak účinně skrývá. Děj tak máme možnost vnímat z obou stran a pochopit pachatelovu motivaci k jeho chování. 

Posuzovat někoho bez dostatku informací je až příliš snadné a často nesmírně nevhodné... V tomto příběhu si ověříte, jak moc to může být také nebezpečné, protože váš rychlý soud lidé vnímají i v případě, kdy nevyslovíte ani hlásku. 

88 %

 

Autor: Tereza Špetlíková | pondělí 21.1.2019 19:06 | karma článku: 7,44 | přečteno: 293x
  • Další články autora

Tereza Špetlíková

Chladnokrevně

24.2.2019 v 9:50 | Karma: 10,15

Tereza Špetlíková

Padělatel Adolfo Kaminsky

12.10.2018 v 8:11 | Karma: 12,90