Proč infuzovat? No přece kvůli chuti!
... něco neobvyklého, neznámého, exotického, ale zároveň intenzivního.
Tak ti nevím, ale zdá se mi, že už nic nechutná tak jako dřív...
Co říkáte, poznáváte se alespoň v jednom z uvedených příkladů? Já osobně ve všech. Stále mám na něco chuť, a stále ne a ne ji uspokojit!
Určitě to je tím, že neumím moc dobře vařit (a ani mě to nebaví), ale jistě také smutnou realitou, že většina dnešních surovin je buď bez chuti, nebo naopak plná chuti chemické. Dobrá zpráva je, že existují celkem snadné fígle, jak tomu pomoci. A nejedná se o nějakou převratnou novinku, naopak je to spíše takříkajíc návrat ke kořenům (obrazně i doslova). K tomu, abychom získali tu pravou, výraznou anebo výjimečnou chuť, nám pomůže infuzování (standardní, „za studena“, spařování nebo filtrování).
Ptáte se, co to je? Nic složitějšího než to, co dělá většina z nás každé ráno nebo i vícekrát za den. Jedná se o přípravu výluhů z čajových lístků za účelem vzniku ranního šálku životabudiče (pouhý jeden z příkladů využití). Ale pozor, velmi důležitá je nejen jeho správná příprava (od teploty vody přes typ a množství lístků až po vhodnou nádobu), ale i informace, že bychom zdaleka neměli skončit jen u prostého zalití zakoupeného tzv. čaje. Dostupných možností a kombinací, které nám možná uspokojí chuťové pohárky, je bezpočet a kreativitě se meze neklamou!
Dobrým pomocníkem či inspirací vám, zejména v počátku, určitě bude kniha Infuzování, esence chutí a vůní – nový trend i kniha nakladatelství Metafora. Nenajdete v ní „pouze“ čaje a bylinné nálevy (ačkoliv i tato kapitola má co nabídnout, například informace o několika běžně dostupných bylinkách a jejich účincích na lidský organismus včetně jejich (ne)vhodných kombinací), ale také přesné postupy, jak si vyrobit domácí ochucené oleje, octy, bittery, limonády či omáčky, včetně jejich využití v konkrétních receptech. Tedy právě ony kapky, které dodají jídlu tu správnou chuť nebo do vašeho fádního stravování přinesou novou jiskru.
Než ale začnete, musíte se trochu připravit. Budete potřebovat nějaké nádobí z „nereaktivního“ materiálu (fuj, kovovou chuť přece nechcete), mušelín/gázu nebo různá jemňounká sítka, trychtýře a určitě také alespoň nějaké uzavíratelné sklenice (čiré i tmavé) v různých velikostech, na skladování hotových výrobků. Samozřejmostí jsou pak i štítky a popisky (abyste věděli, jak dlouho můžete své lektvary bez obav požívat).
A teď k samotným receptům. V knize jsou rozděleny do těchto kapitol:
- Čaje a bylinné nálevy
- Extrakty a bittery
- Shruby, switchely a kombuchy
- Nealko nápoje a ochucené vody
- Ochucené oleje
- Octy a octové omáčky
- Vývary
- Dezerty
Ke každému je tam tolik tipů, že se zabavíte vskutku na dlouho. Některé jsou snadné a navíc notoricky známé (jako třeba Výluh z čerstvé máty – kombinace vody, mátových listů a cukru/medu), ale s uvedením správné přípravy, jiné kombinují mnohé ingredience, z nichž pravděpodobně většinu ani nebudete mít doma (třeba Šafránový bitter - viz obr.).
Mě úplně uchvátily extrakty! Vanilkový, citrónový, mandlový... V receptu na ně je vždy alespoň půl šálku až šálek 40% vodky, ale jeho výroba je zdlouhavá a později užíváte vskutku jen trošičku, takže se určitě neopijete J. Skvělé jsou uvedené Erininy rady (které vám zabrání něco pokazit nebo vám rozšíří obzory), popřípadě rovnou avizované a alespoň na pohled velmi chutné recepty (kde se již počítá s použitím předem připravené domácí přísady).
Každodenní využití budou mít v naší domácnosti ochucené oleje. Salát jíme i vícekrát než 7x týdně. Samozřejmě, olivový, ale třeba i lanýžový olej máme a používáme, ale proč si ho doma nepřipravit chutněji, přírodněji a levněji? Do olivového přidat citron nebo do avokádového limetku, popřípadě vytvořit specifický se šalvějí a lesními houbami (recept na dušené houby s pancettou nechybí!). Rozhodně také využiji vývary neboli exotické polévky (syn skoro nic jiného nejí) a také mňam, v tomto případě vskutku netypické dezerty (Estragonová šlehačka na meloun, Nanuk z kokosového mléka s citonovou trávou nebo třeba Jasmínovým čajem ochucená smetana na panna cottu s mangovým pyré...)
Chtěla jsem hned něco vyzkoušet, a tak jsem vybrala poměrně jednoduchý Switchel, jelikož mě jednak pobavil jeho popisek (Punč dělníka na senoseči) a za druhé jsem právě na něj měla doma všechny potřebné ingredience. A jak to chutnalo? Samozřejmě svěže, sladko-kyselo-pálivě a prostě skvěle!
Aneb jak praví autorka Erin Coopeyová na zadní obálce své knihy:
„SKVĚLÉ RECEPTY ZAČÍNAJÍ INTENZIVNÍ CHUTÍ“
93 %
Tereza Špetlíková
Láska, co přežila místo, kde přežívala jen smrt
Skutečný příběh slovenských Židů, kteří se rozhodli za každou cenu přežít peklo, je další z mnoha fascinujících ukázek nezdolného charakteru a obrovské touhy po životě.
Tereza Špetlíková
Dinosaurium po zavíračce!
Unikla jsem Animaliu i Botaniku, ale když přišli na řadu dinosauři, už nešlo odolat. Protože, vypůjčím si citát od Oly: „Kdo by je nemiloval?“ Dinosaury prostě milují všichni...
Tereza Špetlíková
Peter Goes: Řeky
První kniha belgického ilustrátora upoutala české čtenáře bez rozdílu věku. Historii tentokrát vystřídala voda všech kontinentů ve všech podobách. Velkoformátová o průvodcovské informace doplněná publikace Řeky je tou správnou...
Tereza Špetlíková
Závěrečná vtipného Dopplera
Opustil Bonga a vrátil se. Jenomže zjistil, že na jeho místě už je někdo jiný. Na měsíce se proto ubytoval na borovici. Jak se Doppler popere s moderním světem po letech strávených v lese? Podaří se mu získat svou rodinu zpět?
Tereza Špetlíková
„Výjimečná schopnost ducha“
To podle první webové definice. Nebo by se dalo říci také „úplné smyslové vnímání“, jak učí atlantskaskola.cz. Nejvíce ale napoví slovo „jasnovidectví“. Ano, řeč je o nejnovější, v pořadí již druhé detektivce s Alicí Šímou, ...
Další články autora |
Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve
Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...
Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru
Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...
Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda
Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...
Aktivisté žádají konec pedagožky Univerzity Karlovy a přednášky o „genocidě v Gaze“
Karlova univerzita by měla přehodnotit zaměstnávání osob jako je doktorka Irena Kalhousová, uvádí...
Důchod daleko, ale práci nedostanou. Nezaměstnaných šedesátníků přibývá
Premium Lidé kolem šedesátky při hledání zaměstnání narážejí na zeď. Zaměstnavatelé o ně nestojí, preferují...
ANALÝZA: Smutný Den nezávislosti Izraele. Ve válce, opuštěn a rozhlodáván zevnitř
Premium Od spolupracovnice MF DNES v Izraeli „Měli bychom to oslavit. Určitě půjdu na hřbitov s kyticí květin a každému padlému dám na hrob...
Česká stopa zatčených oligarchů vede nejspíš k luxusním bytům v Praze
Premium Ukrajina by mohla poprvé usilovat o zablokování nemovitostí, které její občan vlastní v Praze. Jak...
„Podívejte, vychází Země!“ Fotografie z Apolla 8 změnila lidstvu pohled na svět
Seriál Země jako nádherné a životem překypující umělecké dílo uprostřed nicoty. Přesně tak zachytili naši...
Kočka, Rittig a další. Projekt mapuje, kdo ukrývá peníze v dubajských bytech
Mezinárodní investigativní projekt Dubai Unlocked zmapoval, jak se dubajské nemovitosti staly...
Pronájem bytu 2+1, 43 m2, ulice 17. listopadu, Mladá Boleslav
17. listopadu, Mladá Boleslav - Mladá Boleslav II
13 500 Kč/měsíc
- Počet článků 172
- Celková karma 0
- Průměrná čtenost 447x