Dobrý člověk? Děkuji, já ne…

Žádný pirát silnic nejsem. Kdyby ale v mém autě policie umístila skrytou kameru, která bude snímat každou minutu mé jízdy, asi bych brzy přišla o řidičák – tu překročení padesátky v obci, onde špatné parkování..

Do práce sice jezdím veřejnou dopravou, ale o víkendu vyrážíme autem s rodinou na výlet či nakupovat. Když k tomu připočtu tisíce kilometrů nalétaných pracovně po celém světě, netáhne se za mnou karbonová stopa, ale hluboká karbonová brázda, za kterou by se nestyděli ani bratři Veverkové.

Odpady netřídím, protože kontejner je daleko a navíc v každou denní i noční hodinu trvale přetéká, takže můj dobrý pocit z třídění vždy přehluší černé svědomí z toho, že odpad musím položit vedle (ne vždy se mi to navíc podaří provést tak, aby mě u toho nikdo neviděl). Navíc mě štve, že z mé občanské uvědomělosti těží firma, která suroviny dále prodává, a ještě ji dotuje i město.

Pokud dobře počítám, mám ve svém životě už devátý mobil. Kolik lidí v Kongu asi zahynulo při bojích o minerál coltan, jehož tenká vrstvička se nachází v každém mobilním telefonu, i tom mém? A což teprve statisíce dětí, které v nelidských podmínkách otročí na plantážích, abych si já příležitostně pochutnala na kávě či čokoládě?

A výčet hříchů nekončí. Za těch dvacet let, co užívám antikoncepci, jsem musela znečistit hektolitry podzemních vod. Omlouvám se všem kaprům, kteří se vlivem mých hormonů změnili na kapřice. Budiž jim aspoň útěchou, že na mém talíři během svátků nekončí.

Než jsem přešla na vegetariánskou stravu,  zkonzumoval jsem s chutí jistě pár krav a desítky až stovky kuřat, které žily v hrozných podmínkách průmyslových velkochovů a poté zhynuly bídnou smrtí na jatkách. Ona ani ta rostlinná výroba není tak úplně košer… zvýšená poptávka po sóji nutí pěstitele k vyšším výnosům, čehož nejlépe dosáhnou její genetickou modifikací.  Podle aktivistů vůbec netušíme, co to časem udělá s chudákem přírodou.

Jo, a taky nosím kožené boty a kabelky, a když uhodí třeskuté mrazy, tak i kožich po babičce. Žádná umělá hmota totiž není teplejší než tento báječný bio materiál.

Zmínila jsem, že každým výdechem vypouštím do vzduchu zhruba 38000 ppm skleníkového plynu CO2?

Ach jo. I já věřím, že dobrý člověk ještě žije. Opravdu pro to ale stačí jen nekrást a nezabíjet? Někdy si tím nejsem tak úplně jistá.. co myslíte vy??

Autor: Valérie Špátová | středa 27.4.2016 15:23 | karma článku: 33,46 | přečteno: 4299x