TV Nova už nezakrytě podporuje KSČM

V mysli se vracím do začátků vysílání TV Nova, k bývalému řediteli Železnému, k postupnému vývoji na poli českých televizí v devadesátých letech, k prohlášením této televize o tom, co rozhodně vysílat nebude. No vida, čas pokročil, v TV Nova se vyměnilo, co se dalo a najednou tu máme zcela jinou realitu oproti původním, ještě i dnes občas zmiňovaným tvrzením.

Česká filmová tvorba je u českého publika do značné míry atraktivní. Pohádky jsou přímo proslulé, najde se i pár velice slušně udělaných seriálů, zejména éra českého komediálního filmu je do dnes velice úspěšná. Vedle toho však existuje řada žumpiálních filmů, seriálů a filmových produktů, jež byly a jsou poplatny své době a bývalému politickému vedení. Asi každý z nás něco z toho někdy shlédl, ať již záměrně nebo omylem. Mnohým se tak dělalo nevolno od žaludku a filmová produkce tohoto typu tvrdila vnitřní zarputilé odmítání KSČ a jí ovlivněné filmové a televizní tvorby.

TV Nova se poměrně tvrdě distancovala od komunisty ovlivněné kultury. Mnohokrát otevřeně, jasně a vehementně prohlašovala, že filmy, seriály a ostatní televizní produkci s tímto politickým kontextem ve své televizi vysílat nikdy nebudou, neboť nechtějí žádným způsobem, ani skrytě, podporovat KSČ, dnes KSČM. Pod vlivem zřejmě nedostatku materiálů k vysílání začala pomalu ustupovat od této své proklamace. A tak Nova začala vysílat nejdříve jen lehce "pošramocené", tedy komunisty ovlivněné filmy a seriály. Postupně snad pod vlivem magického koláče sledovanosti zařazovala seriály, pořady a filmy už značně ostřejší a otrlejší, až pozvolna přešla k naprosto bezskrupulóznímu odvysílání prakticky všeho, co bylo v dobách téžké normalizace zplozeno. Dnes již existuje jen opravdu málo vysloveně agitkových filmů, které TV Nova ještě nevysílala. Například dnes byl odvysílán film Případ mrtvých spolužáků, který pojednává o snaze západní rozvědky navázat spolupráci se žáky jedné školy, což samozřejmě nemůže být úspěšné a západní reakcionáři zosobněné jejich rozvratnými špiony špatně dopadnou, protože přece nemohou se svojí špínou nikdy narušit, natož rozvrátit, komunistickou mládež pod uvážlivým vedením svého stranického dozoru. Nejsem si jist, ale snad na TV Nova ještě nebyly odvysílány film "Prémie" nebo seriál "Okres na severu", ale na 100% si jist nejsem. Pokud nebyly, téměř jistě brzy budou. Pokud si člověk dá trochu práce a zpětně se podívá, co Nova už také odvysílala, vnucuje se neodbytně názor, či myšlenka, že KSČM a dřívější KSČ má v TV Nova opravdu silnou podporu. Snad jednu z nejsilnějších ze všech našich televizí.

Začínám trochu pochybovat - je to v Nově opravdu dáno jen těmi koláči sledovanosti?

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Milan Soušek | neděle 10.5.2009 13:25 | karma článku: 26,02 | přečteno: 2743x