Pane Balbíne, prosím o hvězdičku na přenosy z volby prezidenta ČR

Dneska bude další volba prezidenta České republiky. V této souvislosti si nemohu nevzpomenout na minulé přenosy volby vysílané z Hradu přímým přenosem. Považuji za vhodné, opatřit dnešní přímý přenos z volby prezidenta hvězdičkou, a to jak na ČT24, tak i případně na ČT2. Myslím, že před týdnem přímý přenos jasně ukázal, že prostě tento pořad není vhodný pro děti a mládež do 15ti let.

Nesledoval jsem celý přímý přenos z volby prezidenta před týdnem, to bych asi umřel. Nicméně to, co jsem viděl a hlavně slyšel na ČT mne celkem šokovalo. No dobrá, politické strany se handrkují, kují pikle a snaží se prosadit právě tu jejich vůli a jejich představu, kdo by vlastně měl být prezidentem České republiky.  Člověk si asi tak mimoděk řekne "Proč se proboha takové výlevy dostávají do vysílání České televize, proč si to ti pánové nevyříkali ve stínu svých sekretariátů a kanceláří, chtějí snad nějakým způsobem utvrdit plebejskou veřejnost, že právě oni jsou ti nejlepší a nejvhodnější, aby prosadili toho svého kandidátu proti tomu druhému bídákovi?" Pokud ano, dělají to tím nejméně vhodným a přijatelným způsobem.

Ať tak, či onak, nechtěné, ale možná chtěné, jen jakoby nechtěné, promluvy snad mimo mikrofon, nicméně dobře srozumitelné a slyšitelné vulgarismy zazněly a nebyly ojedinělé. Teď pomíjím otázku vhodnosti nebo nevhodnosti, oni ti pánové už snad ani nemají přirozenou obyčejnou lidskou slušnost, když musí vzájemně komunikovat a argumentovat tak sprostě. Možná se domnívají, že to bude v televizi působit sebevědomě, jak to těm druhým nandali a jak jsou sami bezvadní a zásadoví. Asi nějak nechápou, že když vrcholový politik je samá prdel a hovno a samá nadávka, ukazují tím hlavně sami na sebe. Tím spíše, že dobře vědí, že jsou vysíláni v televizi přímým přenosem. Když se už nestydí na veřejnosti takto hovořit, navíc ve vztahu k jiným politikům (a je jedno, že jsou z opačného politického pólu), připadá jim to samozřejmé a běžné, těžko u nich hledat morální autoritu a argumentační sílu.

Obávám se, že dnešní volba bude velmi obdobná. Kéž bych se mýlil, ale to je asi utopie. A tak vzhledem k tomu, co jsme viděli a slyšeli minule mohu velmi vřele doporučit, aby přímý přenos z volby byl tentokrát označen hvězdičkou - pořad nevhodný pro děti a mládež do 15 let. Jinak by mohla Česká televize mít problém s tím, že vysílá vulgarismy a nevhodnosti pro děti a mládež před 22. hodinou a to by asi Rada těžce nesla.

Ach jo, proč není možné prostě zvolit prezidenta bez sprostot a vulgarit v přímém přenosu....

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Milan Soušek | pátek 15.2.2008 6:00 | karma článku: 11,10 | přečteno: 1052x