Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Cikáni jdou do nebe. Nevím to jistě, ale možná jsem rasista.

Na tenhle film, který jsem viděl dvakrát, vzpomínám celkem rád. Vznikl sice za tuhého socialismu, ale politika se mu až na pár detailů celkem úspěšně vyhýbá. Viděl jsem i Roming, velice zajímavá věc. Ale bohužel, tohle jsou filmy, obávám se, že asi dost mimo realitu. Tedy aspoň tu dnešní realitu. Já dám dost na svůj osobní smysl a odhad, na své zkušenosti a praktické zážitky. Od těch filmů se to významně liší. Když se zamyslím, asi jsem rasista, ale jist si nejsem. Fakt ale je, že přes 80% Čechů nechce mít podle několika různých průzkumů veřejného mínění za sousedy cikány, vlastně Romy.... Počet občanů této národnosti není v ČR zrovna zanedbatelný. Ale co teda s tím?

Cikánská kapela a i třeba různé záběry z filmů o cikánech/Romech, třeba se v některých i jen chvilkově mihnou, mi rozhodně nevadí. Naopak, je to muzika, co mi nějak proniká pod kůži, vnímám a cítím ji jako velice živočišnou, vrývající se do těla i hlavy, pro mně je to velice přitažlivé, sympatické až někdy mráz běhá po zádech. Tohle mají prostě v sobě, na rozdíl od většiny nás, bílých. Vlastně znám i sice ne osobně, ale přesto celkem docela dobře pár lidí, co chodí do práce, vycházejí dobře s okolím, mají stejné starosti jako já, jen jejich kůže je o poznání tmavší a rysy jsou tak typické pro cikány. Pro mě je na těhle lidech docela zajímavé, jak někteří z nich jsou naprosto odpuzující, ať už svým zanedbaně cikánským zevnějškem, anebo naopak rádoby značkovými teplákovými soupravami, ve kterých se ti obtloustlí zavalití cikáni s podobně vypadajícími ženami a umatlanými dětmi procházejí po různých exponovaných místech. Odpuzující jsou pro mne stejně, možná i více. Cikánské ženy, tak zajímavé, přitažlivé, štíhlé, s uhrančivýma černýma očima, ale bohužel jen do jisté doby, jen ve velmi mladém věku. Po dětech nesouměrné otylé nevzhledné osoby táhnoucí za sebou vřeštící děti....  

Uvědomuji si, že Romové jsou stejnou součástí naší společnosti, stejně jako Slováci, Maďaři, Němci... ale jsou... jsou prostě jiní. Moje názory a zkušenosti jsou v naprosté většině případů spíš odpudivé, až velmi odpudivé. Když míjím třeba v Praze skupinu cikánů, spíše podvědomě se tak trochu vyhýbám. Mysl zpozorní a uvědomím si, kde mám peněženku a kde něco jiného relativně cenného, o co bych nerad přišel. V bufetu, kam občas skočím na sváču si vždycky sedám od stolu s Romy co nejdále. V metru, když se blíží hlasitě povykující skupina Romů si vysloveně začínám hlídat svoji tašku a nějak tak nenápadně se snažím být mimo jejich zorné pole. Možná je to jen vliv médií, když kriminální případy, jimiž se noviny jen hemží, neopomenou zdůraznit, že šlo o Romy, ale už ne třeba o Francouze. Často se teď už tisk při popisu nějakého zločinu vyhýbá určení národnosti, ale ke konci článku je pak mimochodem uvedeno, že pan Lakatoš, či pan Červeňák to popírá a myslí si tohle nebo něco jiného. A zase je jasno. Vím o pár případech, kdy cikáni žijí naprosto bez skrupulí na úkor všech ostatních. Teď nemyslím kradení a tak, ale sociální dávky a podpory. Jen nevím, kolik jich je? Je stejné procento takových osob třeba u Ukrajinců nebo Poláků? Já tohle nevím. Podvědomě o tom pochybuji, niterně si myslím, že Romové jasně vedou. Na druhou stranu, mám ale pravdu? Není to jen nějaká moje fikce na základě třeba právě těch médií?

Moje osobní zkušenosti spíše nahrávají tomu, že osob této národnosti parazitujících na celé společnosti je větší procento, než v případě jiných národností. Ale fakta nemám, takže občas pochybuji, zda tomu tak je, či nikoliv.... Když o tomhle tématu čas od času uvažuji, říkám si, ale vždyť i mezi Romy existuje část těch velice vstřícných, slušných, podle mých měřítek chovajících se normálně. Možná jejich sociální postavení k takovému zařazování jen přispívá. Třeba ti trochu jiní, normálně pracující, dejme tomu bohatší, jsou prostě stejní, jako ostatní, tedy bílí. Ale moje uvažování pravidelně přehlušuje fakt třeba o televizním hlasateli s více než luxusními příjmy (jméno mi už vypadlo, celkem sympatický človíček, byl tuším na ČT, Rom, co působil jako hlasatel), no a za podvody jeho rodiny se sociálními příspěvky a podporami snad byl souzen a odsouzen. A logicky z ČT propuštěn. Zpěvačka Věra Bílá, mezinárodní umělecký věhlas, tuším Rokycany (?), tomu odpovídající příjmy a vida, stíhána za podvody, opět sociální dávky a příspěvky, bere snad podporu na bydlení nebo dopravu, či co.... a dva tři další obdobné případy lidí romské národnosti. To je celkem síla, ale na druhou stranu, bílých podvodníků je také dostatek. O tom žádná. Říká se, že cikán to má prostě v krvi, ale je to pravda? Možná ano, možná ne, tohle prostě nevím, i když spíš podvědomě si to člověk celkem rád připouští.

Nedávno jsem potřeboval pár drobností a tak jsem se s autem zastavil v Baumaxu, či v Baumarktu nebo jak se ty Bau obchody jmenují. Jde ke mně právě ta odpudivá tlustá cikánka a já už zdálky cítím problém, jak se ke mně blíží. Nabízí zcela zdarma sadu kuchyňských nožů. Odmítám a říkám, že zdarma nic nechci a jdu dál. Během pár kroků vidím, že z druhé strany přichází dvojice romských mužů a otevírají jakousi krabici s vrtačkou nebo co to bylo... Říkám, že vrtačku mám doma a jinou nepotřebuji. Vytahují foťák, pak holící strojek, hodinky,... stále jdu, oni za mnou... vytahují další a další věci ze svých kabel. Najednou vidím, že ta kyprá žena má jeden z těch kuchyňských nožů v ruce a jde ke mně... nevím zda ukazovat anebo snad bodat? K téhle domněnce jsem důvod neměl, ale přesto mne to napadlo. Vše jsem odmítl a odešel do toho obchodu. Za skleněnými otevíracími dveřmi, přiznám se, jsem se pak úmyslně zastavil a snad nějakých 5 minut stál a sledoval své auto... No, odešli jinam. Ale spousta otázek v hlavě zůstává....

Tohle je jen epizodka, ale docela dobře dokumentuje vzah k cikánům, čili Romům. A je tohle typický Rom? Nebo jde spíš o nějakou odchylku a většina by to nedělala? Nevím, ale zase, mimoděk si uvědomuji, že je třeba si dávat pozor. Je to práce médií? Nebo je to výsledek reality? Anebo je moje myšlení pokroucené? Jsem rasista nebo nejsem?

Fakticky, ani já to sám o sobě nevím.

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Milan Soušek | čtvrtek 27.3.2008 0:05 | karma článku: 25,01 | přečteno: 1762x
  • Další články autora

Milan Soušek

ANO pohnulo politickou scénou. Ať tak nebo tak.

Mimořádné volby 2013 jsou za námi. Příznačná věc z těchto voleb - přes čtvrtinu národa vítá jakoukoli změnu. A to je něco, co stojí určitě za pozornost.

27.10.2013 v 2:51 | Karma: 21,31 | Přečteno: 1184x | Diskuse| Politika

Milan Soušek

Barrandovské delirium tremens?

TV Barrandov v pondělí 02.09.2013 - 20:15 Žena za pultem, 21:15 Okres na severu. A to je pro dnešek opravdu všechno?

2.9.2013 v 19:55 | Karma: 13,29 | Přečteno: 601x | Diskuse| Kultura

Milan Soušek

120 až 150 M Kč, to je tak 5%? Možná ani ne...

Při domovních prohlídkách bylo zabaveno 120 až 150 milionů Kč na hotovosti a několik desítek kilogramů zlata.

14.6.2013 v 12:40 | Karma: 16,08 | Přečteno: 754x | Diskuse| Politika

Milan Soušek

Hledám sprayery! Ne pouhé stříkače barev....

Ano, je to opravdu tak. Pokud nějaký sprayer v pravém slova smylu má zájem, dohodneme se...

27.5.2013 v 23:30 | Karma: 8,54 | Přečteno: 442x | Diskuse| Kultura

Milan Soušek

S koulemi v ruce se člověk dobře pobaví

Všechno má svoje. Aby člověk byl dobrý, měl by se něco přiučit. A s těmi koulemi je tomu také tak. Stačí chtít a věnovat se tomu. Zlepšit se pak může každý. Úplně každý. Od těch, co ji už udrží, až po ty, co ji ještě udrží v ruce.

18.1.2013 v 14:00 | Karma: 6,84 | Přečteno: 604x | Diskuse| Sport
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Zákon o změně pohlaví je připravený, hlásí Blažek. Piráti chtějí „ze středověku“

7. května 2024  10:30

Ústavní soud v úterý zrušil sporná ustanovení o změně pohlaví. Nově od polovinu roku 2025 už nebude...

Polskou vládu chtěl někdo špehovat, tajné služby našly odposlouchávací zařízení

7. května 2024  9:39,  aktualizováno  10:13

Polské bezpečnostní služby objevily odposlouchávací zařízení v místnosti, kde má být zasedání...

Putin se na okázalé inauguraci ujme dalšího mandátu, čekají se změny ve vládě

7. května 2024  10:11

Přímý přenos Ruský prezident Vladimir Putin při úterní okázalé inauguraci v Kremlu zahájí svůj šestý mandát v...

Žákům v Berlíně se vymkla tiktoková výzva s dušením. Dívka upadla do bezvědomí

7. května 2024  10:03

Na berlínské základní škole Hunsrück ve čtvrti Kreuzberg dva žáci škrtili dívku tak dlouho, až...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 89
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3785x
Apolitik s vytříbeným vkusem pro nevhodno.