Lahodný zvuk slov páně Schwarzenberga

Zvonit na poplach a stavět se do role Blanického rytíře, navíc s noblesou, pokorou a upřímností prvorepublikového politika (jak je dnes obecně prvorepubliková doba chápána a přikrášlována), to může zvládnout jen málokdo. Karel Schwarzenberg na to má nejen věk, ale i zkušenosti, titul, moudrost a společenský kredit.

Dokázal to při sobotním projevu na ustavujícím sjezdu nové konzervativní strany TOP 09. Nejedno srdce zklamaného českého, moravského či slezského voliče muselo zaplesat. „Konečně někdo, kdo chce pracovat i pro tuto zemi, nejen pro své kapsy“ – takové poselství, jistě velmi dobře připravené, přinesla právě asi půlhodinová řeč muže kandidujícího na předsedu „Topky“.

 

Jaké hlavní vzkazy zazněly?

 

-      Situace v ČR je vážná, máme poslední šanci to napravit

-      Ve společnosti to vře, společnost chce změnu, a pokud nepřijde, může nespokojenost vybuchnout

-      Českou společnost ovládají „sociální hříchy“ typu politiky bez zásad, blahobytu bez práce či úspěchu bez pokory

-      V ČR se vytratilo vlastenectví a národní hrdost

-      Současné velké politické strany pracují ve svůj osobní a stranický prospěch a navíc jsou zbabělé

-      Je nutné znovu chápat politiku jako službu vlasti

-      Chceme říkat lidem pravdu a tvrdě pro ně pracovat

-      Je tu už dnes ohromná důvěra lidí v TOP 09

-      Lidé v ČR mají ohromný kapitál vše změnit – musejí spoléhat na rozum a být odhodlaní

-      Poměřujme se s předky, kteří dokázali mnohem víc než my dnes, poměřujme se s okolními státy, které ze stejného základu vykřesaly prosperitu

-      Je nutné nepodléhat planým slibům, ale tvrdě pracovat na změně

-      Je nutné podpořit školství, vědu a výzkum a také malé české podnikatele

-      Nesmíme mrhat penězi

-      Přinášíme změnu

Karel Schwarzenberg pronesl tyto myšlenky sice v jiném pořadí, nicméně ucho potencionálního voliče si je jistě správně složilo např. do výše uvedeného logického celku. Lahodné a plné naděje, že?

Kníže, jak se Karlu Schwarzenbergovi trefně a zcela správně přezdívá, se následně stal jednomyslně předsedou nové strany. Nikdo ani nemohl očekávat, že tomu tak nebude. Vše tak běží podle plánu – plánu geniálního stratéga a politického matadora Miroslava Kalouska. Ten při své vizi vzniku nové strany vystihl správně nejen osobnost, na kterou je dobré vsadit, ale i čas, kdy s projektem přijít. Svědčí o tom i předvolební průzkumy zcela nového uskupení (nezapomínejme na spojení s hnutím Starostové a nezávislí, jež straně přineslo důležité celorepublikové pokrytí), které „Topce“ připisuje už desetiprocentní úspěšnost.  

„Měřme prosperitu nejen v HDP na hlavu, ale i v množství úsměvů,“ pronesl ve svém kandidátském projevu na prvního místopředsedu strany Miroslav Kalousek. Krásná myšlenka, opisující rčení, že peníze nejsou vše - od člověka, který čelil ve své politické minulosti několika konkrétním nejasnostem a podezřením z osobního obohacování, to může znít sice až drze, kdo by se tím ale dnes, v poklidné, slušné atmosféře prvního sjezdu TOP 09 plného nadšení, očekávání a nezbytných úsměvů zabýval?

 

Charismatický vůdce, geniální politický stratég na místě druhém a idea, po které dnes volají, troufnu si říct, minimálně statisíce ne-li miliony lidí, předurčují TOP 09 k úspěchu. Alespoň v nadcházejících volbách. „Proč jim nedat šanci? Stejně není koho volit,“ něco podobného je slyšet ze všech stran. Doufejme jen, že lahodnost slov knížete Schwarzenberga se časem nepromění v nepoživatelné skutky.   

Autor: Eva Souhradová | sobota 28.11.2009 15:58 | karma článku: 26,36 | přečteno: 2397x