Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Zhodnocení volebních výsledků mimoparlamentních stran ve volbách do

 PSP dne 25.-26.října 2013. Výsledek je přiměřený jejich přístupu do veřejnoprávních médií, která obecně neumožňují neparlamentním stranám sdělovat jejich názory a stanoviska k aktuálním společenským tématům občanům kraje v mezidobí mezi parlamentními volbami. Teprve těsně před volbami jim alibisticky přidělí v souladu s pokřiveným zákonem č. 483/1991 Sb. o  ČT

a  Pravidly předvolebního a volebního vysílání ČT pro krajské kandidátky směšně krátký časový úsek v řádu minuty. I ta poslední  zveřejněná 17. září 2013 (dále jen Pravidla) ,  jsou skandálním pokusem o legitimizaci nerovného přístupu ČT k jednotlivým politickým subjektům, jež se voleb účastnily. Bez ohledu na zásadu rovnosti před zákonem, jakož i na deklarovaný smysl a poslání veřejnoprávních médií, konstatují tato Pravidla údajnou nerovnost kandidujících politických stran a vydávají ji za oprávněné odůvodnění nerovného přístupu ČT k nim, který kodifikují a veřejně deklarují.

Za této situace rozhodují o úspěchu ve volbách vložené peníze na volební kampaň, které v drtivé většině pocházejí od bohatých kapitálově silných sponzorů. Tedy se nejedná o sílu myšlenek, ale o sílu peněz. Tak ve volbách může být úspěšný i politický subjekt, který si najme mediální reklamní agenturu specializovanou na volby. K tomu není potřebné mít žádný program, ale jen hesla a prázdné fráze umně seřazené a použité v televizním vysílání, billboardech a reklamních novinách. A nejdůležitější je mít hodně peněz na zaplacení profesionálních reklamních aktivit.
To vše by mohlo odpadnout v případě, že by v naší zemi panovala skutečná demokracie a ne jen v proklamacích současných parlamentních stran bez rozdílu jejich formálního zaměření. Pak by samozřejmě neměly své působení v PSP jisté. To je hlavní příčina, že místo soutěže myšlenek zakonzervovaly tyto strany soutěž peněz.

 V právě uplynulých volbách je však dostihly i ty peněžní prostředky, které jim dosud hrály do karet . Našli se konkurenční podnikatelé, kteří těm stávajícím sponzorujícím podnikatelům zavedených starých stran vypálili rybník. Podle výše popsaného schématu si najali volební agentury a získali tolik hlasů, že staré zavedené strany bez nich nesloží vládu. Teď je akceschopnost PSP zablokovaná, protože jsou strany napravo jako opařené a levice samotná není také schopna složit vládu. Brání jim v tom nová politická uskupení bez programu, ale disponující značným počtem poslanců.

Takže je spíše pravděpodobné, že velice brzy se budou volby opakovat. Bez informovaných voličů však mohou dopadnout podobně, jako tomu bylo ve dnech 25.-26.října 2013. Řada  stran nabízí program, odborné zázemí a kandidáty na poslance, kteří by situaci dokázali řešit v souladu s demokratickými principy. Stačí trochu přemýšlení a vyhledávání na webových stránkách, což pro průměrně vzdělaného člověka není až tak velký problém.  Zda to samé mohou nabídnout i politické strany se zastoupením v PSP, ponechám na občanech. Nebo chtějí být občané ovládáni bohatými sponzory a podnikateli, kteří chápou účast v politice jen jako podnikatelský projekt s vidinou zisku? Traduje se sice jedna pověra, že boháč již má peněz dost a tak nebude zemi škodit. To by však nesměli tito podnikatelé trpět maniakální touhou vlastnit stále více peněz. Nedovedu si představit, co je bude hnát kupředu až budou peníze pro zastaralost zrušeny?

 PS: 29.10.2013 - 21:45 odpovědi na diskuzní příspěvky

Jiří Sochor:

V kontextu volební účasti 59% naprosto zbytečný článek.

Účast ve volbách byla  nízká proto, že těch 41 % voličů nevidělo žádný smysl volit strany, které měly mohutnou placenou volební kampaň bez konkrétního a logického obsahu a o těch ostatních neměli ani ponětí. Tedy si říkali, že bude jedno jestli půjdou volit a nebo zůstanou doma. Nevěděli z čeho vybírat, protože o stranách bez sponzorů nebyly k dispozici pro průměrné občany téměř žádné informace.

 

Robert Horáček:

Po každém neúspěchu je potřeba najít nějakého viníka a to nejlépe zvenku. Je to pohodlnější než zapochybovat o ideových nebo personálních nedostatcích. Peníze kampaň nemusí být drahá, například KDU dokázala mnoho jen s dobrovolníky a celkově výnos za hlasy několikrát přesáhl cenu kampaně. Televize zkrátka nemůže v těch velkých diskuzích dávat prostor každému šílenci s pár stovkami hlasů, to by nemělo žádný význam. Koho zajímá plácání zástupce strany, která nemá v preferencích ani procento? Některé strany bez účasti v debatách udělaly lepší výsledek než jiné s účastí. Pokud si myslíte, že volič není schopen se dostat k informacím, o které usiluje, pak asi neuznáváte ani schopnost voliče kvalifikovaně vybrat stranu ve volbě, což je základem demokracie. Pláč nad nedostatkem peněz na kampaň pak jasně ukazuje, že partaj usilovala o voliče, které si lze koupit koblihou, propiskou, nebo billboardem s optimistickým úsměvem nějakého šupáka..  Strany potřebují k úspěchu především kvalitní vedení a dobrý ideově-programový základ, pokud to nemají, neuspějí a mají být schopné sebereflexe a změny. Pokud ne, pak se nabízí smetiště politických loserů..

1)     Je vidět, že jste nikdy žádnou kampaň neorganizoval. Proč tedy dosáhla nová populistická hnutí cca 25% hlasů? Koho přece nezajímalo plácání o ničem, když ani program nemají? A tehdy v začátku kampaně ani ty preference neměla. Ty se začaly tvořit až v průběhu mohutné finančně náročné kampaně s hesly a prázdnými ničím nepodloženými frázemi, které mohly klidně propagovat i třeba nějaké sušenky.

2)     Veřejnoprávní televize placená všemi občany vlastnícími přijímač nyní ve svém vysílání propaguje pouze vybrané politické strany a hnutí a tak se občan ani nemůže dozvědět o právě vznikajících nových myšlenkách, které by po jejich aplikaci byly prospěšné pro celou zemi. Takto je pod praporem selekce bezvýznamných stran prováděna cenzura, která spolu s bezvýznamnými návrhy zamezuje  pokroku a zveřejňování i těch nejlepších řešení.

3)     Volič se k informacím nedostane ze zcela prostého důvodu. On ani žádné informace nehledá a maximálně se zmůže na hořekování, že politici jsou nedůvěryhodní. Stačí si ověřit , že na některých webových serverech politických stran s počítadly je návštěvnost  minimální. Tedy drtivá většina voličů není schopna kvalifikovaně si vybrat stranu, která by hájila skutečně jejich zájmy, protože nechtějí hledat. Znovu opakuji, že nemají informace a ani nějaké letáky samy o sobě to vzhledem k tomu, že většina občanů netouží zjistit si více informací o straně, která se zmohla na doručení omezeného množství letáků k občanům, nemůže změnit.  Tito občané zřejmě očekávají zázrak, při němž je „duch svatý osvítí“.  Demokracie totiž neznamená mít jen svobodné volby, ty má i Hamás. Demokracie je stav duše. A ten stav duše v ČR...............radši nemluvit.

4)     Mé konstatování, že rozhodují peníze o výsledku voleb, je snadno doložitelné. Jasným důkazem je těch 25% hlasů nespokojených občanů, kteří je věnovali zrovna těm, kdo jejich problémy nevyřeší, protože to ani nemají v plánu. On dosud neexistuje!

5)     Řeči o kvalitním vedení a dobrém programovém základu jsou nyní jen domněnkami, které prý přináší podporu občanů. Úspěch u občanů je dán dnes v drtivé většině přístupem do médií a penězi. Jinak si mohou autoři bez těchto nástrojů sepisovat své myšlenky pro vědecké badatele, kteří si je  v archivech budou číst jednou v budoucnosti. Na dnešní politiku nemají jejich snahy bez přístupu do veřejnoprávních  médií žádný vliv. Nebo snad mají být tito aktivisté s politickým programem fanatickými kazateli, kteří chodí dům od domu a dlouhé hodiny přesvědčují jejich obyvatele o své pravdě? To by se postavili do jedné řady s misionáři klasických církví.

6)     Nabízí se tedy vysvětlení, že dnes se u nás nejedná o politické strany, ale o nové formy klasických církví podporovaných bohatými investory ( ti samozřejmě očekávají návratnost vložených peněz i s úroky), které mají své věřící (voliče). Tyto církve jsou jednodušeji organizované než ty klasické a nevyžadují od svých věřících externích podporovatelů ani znalost katechismu (programu strany). 
 A věřící občané nekoukají nalevo a ani napravo a poslušně odevzdávají své hlasy vyvolené straně (církvi) pod dojmem kázání, která obstará ČT za peníze všech občanů. V tomto je utvrzují i průzkumy podpory stran prováděné profesionálními agenturami za úhradu. Jak se říká: Koho chleba jíš, toho píseň zpívej!

 

Autor: Jiří Soudek | úterý 29.10.2013 21:11 | karma článku: 6,64 | přečteno: 299x
  • Další články autora

Jiří Soudek

Členství ČR v EU výrazně prodražuje náš zdravotní systém

Pokud bychom v ní nebyli, tak úspory na lécích by mohly dosáhnout desítky miliard Kč ročně. Farmaceutické firmy a jimi financované lobby hájí skryté kartelové dohody výrobců léčiv v USA, Švýcarsku a dalších zemích EU a současná

28.6.2015 v 12:36 | Karma: 31,87 | Přečteno: 1168x | Diskuse| Ostatní

Jiří Soudek

USA se vměšují do záležitostí Česka! Hodnotí opakovaně naši údajnou diskriminaci

Nejnověji se o tom lze přesvědčit, když se zájemci seznámí se zprávou Ministerstva zahraničních věcí USA, která hodnotí plnění lidských práv u nás. Uplatňují tak asymetrický model, kdy ten, který sám diskriminuje menšiny svých ...

26.6.2015 v 18:16 | Karma: 36,96 | Přečteno: 1288x | Diskuse| Ostatní

Jiří Soudek

Česká republika uplatňuje sankce na Ramzana Kadyrova v rozporu s Ústavou ČR

Česko se tedy řadí mezi státy, které přenesly výkon soudní moci na vládu. Jinak to nelze posoudit, protože uplatnění sankce (trestu) bez soudního rozhodnutí nelze jinak hodnotit. Tak postupují i diktátorské režimy, kde o právu ..

23.6.2015 v 8:00 | Karma: 23,34 | Přečteno: 759x | Diskuse| Ostatní

Jiří Soudek

Neokrádá česká vláda vědomě veřejný zdravotní systém?

Český právní systém je jedna velká diskriminace. Tak například platba zdravotního pojištění. Současná legislativa upravující placení pojistného v zák. 592/1992 Sb. je schvalována a průběžně upravována v PSP a Senátu údajně v sou..

21.6.2015 v 11:20 | Karma: 19,16 | Přečteno: 677x | Diskuse| Ostatní

Jiří Soudek

Blog iDnes – asi portál s ručením omezeným !

Existují snadno ověřitelné příznaky, že provoz tohoto portálu je bez záruky, protože takzvané statistiky počtu čtenářů nemusí vůbec odpovídat realitě. O tzv. karmě lze za těchto okolností rovněž pochybovat.

14.6.2015 v 10:36 | Karma: 17,07 | Přečteno: 622x | Diskuse| Hyde park
  • Nejčtenější

Brutální útok nožem v Mannheimu, policista po něm bojuje o život

31. května 2024  13:12,  aktualizováno  18:49

Šest lidí v pátek utrpělo zranění při útoku nožem na náměstí v centru německého Mannheimu, uvedla...

Ženě se do ruky zakousl pes. Muž, který jí přispěchal na pomoc, zvíře zabil

29. května 2024  15:12

Ženu v Žihli na Plzeňsku vážně pokousal volně pobíhající pes. Na pomoc jí přiběhl příbuzný, který...

Nemocnému synovi vstříkla do krve vodu. Chtěla jsem, aby to skončilo, řekla

29. května 2024  13:51

Mimořádně nešťastný případ matky samoživitelky a jejího vážně nemocného dítěte řeší Městský soud v...

Velký podfuk s výsluhou, nemocenská i v civilu. Policisté obírají stát o miliony

31. května 2024

Premium Státu rapidně rostou výplaty výsluh pro policisty, hasiče, celníky či dozorce. Loni Česká republika...

Povodně zpustošily západní Čechy. Zasahovaly vrtulníky, sesuv zastavil trať

2. června 2024  12:06,  aktualizováno  21:58

Části Česka o víkendu zasáhly bouřky provázené místy silným deštěm. Zejména na jihozápadě Čech...

Stáhněte Turka z kandidátky, vyzvali Šlachtu Zelení. Vadí nacistické symboly

5. června 2024  17:17

Strana Zelených vyzvala předsedu strany Přísaha Roberta Šlachtu, aby stáhl z kandidátky nestraníka...

Všichni jsou pro zrušení rozsudku: Pelta chce zproštění, žalobce vyšší trest

5. června 2024  16:39

Bývalý boss českého fotbalu Miloslav Pelta a někdejší náměstkyně ministerstva školství Simona...

Narkoman přes rok týral partnerku. Nepřestal, ani když otěhotněla

5. června 2024  16:12

Třicetiletý muž ze Dvora Králové nad Labem na Trutnovsku podle policie po řadu měsíců ubližoval...

U Nepomuku zemřel dělník, při práci ve výkopu ho zavalila zemina

5. června 2024  16:04

Na Plzeňsku zemřel ve středu dělník, kterého zavalila ve výkopu na silnici zemina. Přivolaní...

Obstála dětská opalovací kosmetika Lirene na horkém sluníčku?
Obstála dětská opalovací kosmetika Lirene na horkém sluníčku?

Jaké jsou zkušenosti našich testerů a jejich dětí s dětskou opalovací kosmetikou Lirene? Ochránil pokročilý systém fotostabilních organických a...

  • Počet článků 395
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1360x
Pokouším se veškeré jevy vnímat bez vlivu laciné propagandy.

Seznam rubrik