Osamostatnění Kosova je OK, ale to samé na Krymu je o anexi? Měli bychom si to objasnit!

O odtržení Kosova od Srbska se nekonalo žádné referendum, a přesto ho řada zemí uznala včetně orgánů EU. O vyhlášení samostatnosti Krymu bylo nejdříve provedeno referendum, které vyhlásil legitimní orgán této tehdy autonomní republiky Ukrajiny. Přičemž poslanci tohoto zákonodárného sboru byli zvoleni podle ukrajinských zákonů několik let před konáním referenda o nezávislosti.

Hlavní příčinou jeho konání byl vojenský převrat v Kyjevě, který svrhnul prezidenta, vládu i z Nejvyšší ukrajinské rady nezákonně vyhnal vzbouřencům nepohodlné poslance. Nejistota obyvatel Krymu o svou bezpečnost byla rozhodující pro změnu jejich myšlení v otázce příslušnosti k Ukrajině.

Teprve na základě výsledků tohoto hlasování, které bylo zcela svobodné (to potvrdili mezinárodní pozorovatelé, kteří se ho zúčastnili), byla vyhlášena samostatnost dosud autonomní republiky a požádána Ruská federace o souhlas se začleněním do její struktury.

Tedy s ohledem na  Chartu OSN, která takový postup umožňuje, lze jednoznačně říci, že v případě Krymu je vše v nejlepším pořádku. Toto však nelze konstatovat v případě Kosova.

Pokud se i nyní objevují hlasy politiků Západu, že se na Krymu jednalo o anexi, tak nejsou  tyto názory myšleny upřímně. Patrně sledují své zájmy anebo svého velkého protektora ze zámoří, které neberou ohledy na blaho obyvatel Krymu. Stokrát opakovaná lež se přece nemůže stát pravdou. Prosadit takové neupřímné myšlenky lze jedině silou, ale tím se nestanou okamžitě legitimní.  I anexe Texasu USA v 19. století mohla být legalizována až s odstupem času.

https://www.youtube.com/watch?v=e8nleiBtsHc

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Jiří Soudek | pátek 10.4.2015 21:38 | karma článku: 36,86 | přečteno: 1517x