Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Opravdu je současná vláda rozpočtově odpovědná?

Není to jen stará známá taktika, kdy zloděj křičí: Chyťte zloděje? Dosud bývalo zvykem u zemí, které měly hospodářské problémy a nebo jejich ekonomika stagnovala, že vlády řešily výpadek v daňových příjmech od firem a zaměstnanců vydáváním dluhopisů. Ty pak obvykle prodávaly bankám jak v tuzemsku, tak i v zahraničí. Příkladů je známo dost. Jenže financování státního rozpočtu tímto způsobem, když jeho výdaje jsou směrovány hlavně do nápravy chyb vlastní vládní politiky, nepřináší dlouhodobé řešení stavu státních financí.

Přechodně je tak stabilizováno uspokojování potřeb občanů, ale špatné nebo předražené investice do infrastruktury a  vzdělávání nedávají prostor pro skutečný růst ekonomiky státu. Někdo by mohl říci, že stačí snížit platy ve veřejném sektoru a provést jednoduchá úsporná opatření při výplatě sociálních dávek a starobních penzí. Méně se však hovoří o tom, že česká vláda se může dopustit jiné formy zadlužení, které lze nazvat vnitřním zadlužením. Výše uvedenými úspornými opatřeními na výdajové stránce státního rozpočtu si vlastně „půjčuje“ od obyvatel tím, že sníží jejich životní úroveň pod jim přijatelnou mez. Tato „půjčka“ sice není splatná ve smyslu finančním, ale jejímu splácení však vláda neujde. Jestliže prostředků odňatých občanům nemůže nebo nedokáže použít na podporu investic a produktivních oblastí, kde by se tato „půjčka“ zhodnotila a přinesla hmatatelné efekty na příjmové straně státního rozpočtu, tak dochází z její strany vlastně k promrhání těchto prostředků. Fakticky se tento stav projeví zhoršením hospodářské výkonnosti ekonomiky a návazně ztrátou důvěry obyvatelstva ve vládu či politický systém.

O takovém scénáři přece nebyla v r. 1989 na lidových shromážděních v Československu řeč. Chtěli jsme výkonnější ekonomický i politický systém než nám tehdy poskytovala vládnoucí KSČ. Určitě jsme nechtěli systém, který by se nápadně podobal tehdejšímu stavu. K tomu se dosavadní vlády možná propracovaly přílišným spoléháním na zahraniční investory a nepovedenou privatizací průmyslu pomocí kuponové loterie. Je mezi námi sice několik osob, které pohádkově zbohatly z důvodu neexistence funkčního právního systému. Ty však většinou měly pouze schopnosti v oslovování správných osob v důležitých funkcích v polostátních bankách a ve skutečném podnikání takové vlastnosti nemohly obstát.

Podle mého názoru hrozí reálné riziko růstu sociálního napětí se všemi neblahými důsledky. Tomu velmi vydatně pomáhají sdělovací prostředky, které do značné míry neposkytují objektivní informace o dění v ČR a ani v zahraničí. O jejich svobodě lze s úspěchem pochybovat. Jsou viditelně pod vlivem svých majitelů, kteří sledují jen své úzké a okamžité zájmy.
Tedy by občan mohl začít srovnávat sliby politiků tzv. demokratických stran s jejich skutky. Mohl by také dospět k přesvědčení, že vlastně není v tomto politickém spektru žádná alternativa ke zlepšení. Alespoň novináři nám to takto velmi často sdělují. Pak by si také mohl říci, že  i v Číně, kde vládnou komunisté, je stejný ekonomický systém, který má viditelně lepší výsledky než ten náš. Tak proč by to nemohlo fungovat i zde? A tato země není zcela osamocena. V Singapuru je rovněž systém jedné politické strany z vůle voličů, kteří za posledních dvacet let ještě do místního parlamentu nezvolili žádného politika z opoziční strany. Kvalita vlády se přece neodvozuje od názvu politické strany, která ji sestavila, ale spíše od schopností jejího nejužšího vedení. K čemu je svoboda cestování za hranice státu bezdomovci nebo nezaměstnanému, když nemá prostředky ani na denní obživu? Je na tom tzv. občan ČR s průměrným příjmem mnohem lépe? Lze o tom pochybovat.
A ruku na srdce. Kde se projevuje naše osobní svoboda?   Je to snad na pracovišti nebo před obrazovkou TV? Možná je to v hospodě. To je velmi skromný výsledek té tzv. Sametové revoluce.

Autor: Jiří Soudek | sobota 3.3.2012 15:55 | karma článku: 44,84 | přečteno: 7637x
  • Další články autora

Jiří Soudek

Členství ČR v EU výrazně prodražuje náš zdravotní systém

Pokud bychom v ní nebyli, tak úspory na lécích by mohly dosáhnout desítky miliard Kč ročně. Farmaceutické firmy a jimi financované lobby hájí skryté kartelové dohody výrobců léčiv v USA, Švýcarsku a dalších zemích EU a současná

28.6.2015 v 12:36 | Karma: 31,87 | Přečteno: 1168x | Diskuse| Ostatní

Jiří Soudek

USA se vměšují do záležitostí Česka! Hodnotí opakovaně naši údajnou diskriminaci

Nejnověji se o tom lze přesvědčit, když se zájemci seznámí se zprávou Ministerstva zahraničních věcí USA, která hodnotí plnění lidských práv u nás. Uplatňují tak asymetrický model, kdy ten, který sám diskriminuje menšiny svých ...

26.6.2015 v 18:16 | Karma: 36,96 | Přečteno: 1289x | Diskuse| Ostatní

Jiří Soudek

Česká republika uplatňuje sankce na Ramzana Kadyrova v rozporu s Ústavou ČR

Česko se tedy řadí mezi státy, které přenesly výkon soudní moci na vládu. Jinak to nelze posoudit, protože uplatnění sankce (trestu) bez soudního rozhodnutí nelze jinak hodnotit. Tak postupují i diktátorské režimy, kde o právu ..

23.6.2015 v 8:00 | Karma: 23,34 | Přečteno: 759x | Diskuse| Ostatní

Jiří Soudek

Neokrádá česká vláda vědomě veřejný zdravotní systém?

Český právní systém je jedna velká diskriminace. Tak například platba zdravotního pojištění. Současná legislativa upravující placení pojistného v zák. 592/1992 Sb. je schvalována a průběžně upravována v PSP a Senátu údajně v sou..

21.6.2015 v 11:20 | Karma: 19,16 | Přečteno: 677x | Diskuse| Ostatní

Jiří Soudek

Blog iDnes – asi portál s ručením omezeným !

Existují snadno ověřitelné příznaky, že provoz tohoto portálu je bez záruky, protože takzvané statistiky počtu čtenářů nemusí vůbec odpovídat realitě. O tzv. karmě lze za těchto okolností rovněž pochybovat.

14.6.2015 v 10:36 | Karma: 17,07 | Přečteno: 622x | Diskuse| Hyde park
  • Nejčtenější

Silné bouřky zasáhly Česko, v Praze průtrž zatopila ulice a omezila dopravu

27. června 2024  11:22,  aktualizováno  18:29

Přímý přenos Na Česko během odpoledne udeřily silné bouřky. Postupovaly od jihozápadu ke středním Čechám. Kolem...

Rychlík z Prahy narazil na Slovensku do autobusu, zemřelo sedm lidí

27. června 2024  18:35,  aktualizováno  28.6 10:48

Sedm lidí zemřelo a pět dalších se zranilo při srážce rychlíku s autobusem na jihu Slovenska. Vlak...

Silné bouřky se přihnaly do Čech, pak řádily na Moravě. Hasiči odklízejí škody

30. června 2024  12:17,  aktualizováno  23:06

Přímý přenos Meteorologové varovali, že se v neděli objeví velmi silné bouřky s přívalovým deštěm a krupobitím,...

Hrůza, závory se zvedly, říká svědkyně. Vlak jel po zavřené koleji, uvedl ministr

28. června 2024  11:21,  aktualizováno  15:52

Rychlík z Prahy, který se ve čtvrtek srazil na Slovensku s autobusem, jel po koleji, jež byla pro...

600 °C a mix jedovatých látek. Proč prudce přibývá požárů solárních panelů

30. června 2024

Premium V úterý hasiči zasahovali u výbuchu rodinného domu v Šonově na Náchodsku. Pravděpodobná příčina?...

ANALÝZA: Fiasko číslo 2. Jak se lhalo o Bidenovi a všichni to věděli

2. července 2024

Premium Boj Joea Bidena s vlastní stranou a nápomocnými médii, jež ho vyzývají, aby zabalil boj o Bílý dům,...

Džungle koloběžkářů. Ignorují předpisy, bývají i opilí. Policie řeší také bitky

2. července 2024

Premium Jezdci na koloběžkách zavinili letos od začátku roku do května 89 nehod. Rádi se také perou s...

Raději rezignuji! Kandidáti ve Francii nechtějí tříštit síly proti Le Penové

1. července 2024  18:27,  aktualizováno  22:20

Nejméně 179 kandidátů převážně z řad levice či z bloku prezidenta Emmanuela Macrona se v pondělí...

Museli použít dron. Chorvatští záchranáři našli tělo pohřešované Češky

1. července 2024  21:41,  aktualizováno  21:44

Chorvatští záchranáři našli v neděli po třídenní pátrací akci tělo Češky, která byla pohřešována v...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 395
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1360x
Pokouším se veškeré jevy vnímat bez vlivu laciné propagandy.

Seznam rubrik