Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Ohrožují odbory ekonomiku Česka? Nezastupují jen chudé?

V souvislosti s vyjednáváním dopravních odborů se o nich nyní hodně diskutuje. Nadále dělají to, co dělaly vždy. Připravují firmy o zisk. Dělají to od pradávna a jsou úplně bez viny, protože dělají pouze to, co dovolují zákony. Za minulého režimu spočívala úloha odborů v péči o rekreaci a kontrolu bezpečnosti práce. To v tehdejších podmínkách plně vyjadřovalo společenskou poptávku. Čeští pracovníci si za dlouhá léta v těchto deformovaných podmínkách odvykli jejich původní úloze, jako zástupce při vyjednávání o uzavření kolektivní smlouvy, který má jejich důvěru a současně dostatečné nástroje k prosazení požadavků.

Historicky bylo i v Česku obvyklé, že se sdružovali odborově hlavně dělníci. V současnosti to již tak striktně neplatí.
Odbory, které nejsou personálně a finančně dostatečně vybaveny, nemají dnes šanci na přežití a není o ně ani zájem. Počty členů takových odborových svazů plynule klesají. K čemu být členem odborů, které nemohou nic prosadit, protože nejsou schopny ani v krajním případě pro prosazení požadavků odborářů vyhlásit a po nutnou dobu i organizovat stávku?  Zaměstnavatel je o takových slabinách informován a podle toho také probíhá vzájemné vyjednávání.

Jsou i celé segmenty středních firem, kde se ani takové organizace nezformovaly. Panuje v nich atmosféra strachu vyvolaná zaměstnavateli. Ti co by se pokusili založit odbory, by byli adepty na vyhození ze zaměstnání.
V tržním systému je vše na prodej i lidská práce. V tomto prostředí však může vystupovat pracovník jako rovnocenný partner podnikateli jedině tehdy, když je svobodný. V takové pozici by mohl být jedinec jen, pokud by měl zajištěnou finanční rentu a práci by chtěl vykonávat pro své uspokojení (jako hobby). Nebo pokud by nabídka volných pracovních míst byla vyšší než počet nezaměstnaných pracovníků v evidenci úřadů práce. Jen úzká skupina specialistů na programování je stále nedostatková. Jelikož takovou možnost má pouze mizivá část pracovníků, tak již od 19. století se pracovníci sdružují do odborových organizací s různou mírou profesní specializace. Skutečně informovaní odboráři chápou, že v kolektivu se jejich šance na prosazení jejich práv výrazně zvyšuje. K těmto účelům si zřizují stávkové fondy již na úrovni základních organizací, které jim umožňují dát zaměstnavateli jasně najevo, že nejsou bezbranné ovce. Po získání kreditu a dostatečného počtu členů ve firmě mají velkou šanci účinně prosazovat svá práva na přiměřenou odměnu za vykonanou práci. Samozřejmě vše se musí odehrávat v souladu s možnostmi zaměstnavatele (míra ziskovosti firmy a nebo dostupné zdroje), aby omylem „nezařízli“ svůj zdroj obživy.

Po roce 1989 se však stávající odborové organizace ROH netransformovaly v dostatečné míře na moderní organizace hájící své členy proti bezpráví a útisku od nových vlastníků firem. Většina tuzemských  vlastníků byla zvyklá na ty nefunkční organizace působících v podmínkách ČSSR. Pokud se tedy v některé odborové organizaci objeví jedinci, kteří důrazněji sdělují zaměstnavateli požadavky pracujících na pracovní podmínky a mzdy, tak jsou z jeho strany chápáni jako nepřijatelní partneři pro vyjednávání.
I informační média podlehla rétorice zpochybňující tyto odboráře falešnými argumenty, že se jedná o funkcionáře, kteří nezastupují zájmy pracujících, ale hlavně své.

Někteří reportéři i blogeři argumentují například, že by se odboráři dopravních firem měli držet zpátky, když jsou zaměstnáni v neprosperujících podnicích, které mnohdy čerpají dotace ze státního rozpočtu na pokrytí provozní ztráty. Zapomínají však na to, že o hospodářském výsledku rozhoduje v první řadě management těchto podniků a mantinely nastavené vládou a parlamentem.
Také tvrzení o nepřijatelnosti stávky, kdy jsou cestující rukojmími stávkujících, by spíše slušela předlistopadovým komunistům. Odbory dle názoru těchto kritiků se mají starat jen o bezzubá vyjednávání o kolektivní smlouvu bez jakýchkoliv stávek. Tím si samy zajistí svou vlastní likvidaci pro neschopnost. Dle jejich názoru nejsou potřebné, protože "soudruzi" kapitalisté jsou přece tak uvědomělí, že není potřebné se nijak odborově sdružovat. A považte: Jaká by z likvidace odborů vznikla konkurenční výhoda oproti Číně, kde také nemohou odbory svobodně fungovat!
Současné diskuze o benefitech jsou tedy jen třešnička na dortu a o skutečném problému (navýšení mezd) se vůbec nehovoří.  Pokud by to podporovatelé zdanění benefitů mysleli upřímně, tak by museli říci také, že je nutné srovnat podmínky pro všechny občany Česka čerpajících obdobné výhody (poslanci, vrcholoví manažéři firem, ministři atd.).

Autor: Jiří Soudek | úterý 9.3.2010 13:47 | karma článku: 12,58 | přečteno: 834x
  • Další články autora

Jiří Soudek

Členství ČR v EU výrazně prodražuje náš zdravotní systém

Pokud bychom v ní nebyli, tak úspory na lécích by mohly dosáhnout desítky miliard Kč ročně. Farmaceutické firmy a jimi financované lobby hájí skryté kartelové dohody výrobců léčiv v USA, Švýcarsku a dalších zemích EU a současná

28.6.2015 v 12:36 | Karma: 31,87 | Přečteno: 1168x | Diskuse| Ostatní

Jiří Soudek

USA se vměšují do záležitostí Česka! Hodnotí opakovaně naši údajnou diskriminaci

Nejnověji se o tom lze přesvědčit, když se zájemci seznámí se zprávou Ministerstva zahraničních věcí USA, která hodnotí plnění lidských práv u nás. Uplatňují tak asymetrický model, kdy ten, který sám diskriminuje menšiny svých ...

26.6.2015 v 18:16 | Karma: 36,96 | Přečteno: 1289x | Diskuse| Ostatní

Jiří Soudek

Česká republika uplatňuje sankce na Ramzana Kadyrova v rozporu s Ústavou ČR

Česko se tedy řadí mezi státy, které přenesly výkon soudní moci na vládu. Jinak to nelze posoudit, protože uplatnění sankce (trestu) bez soudního rozhodnutí nelze jinak hodnotit. Tak postupují i diktátorské režimy, kde o právu ..

23.6.2015 v 8:00 | Karma: 23,34 | Přečteno: 759x | Diskuse| Ostatní

Jiří Soudek

Neokrádá česká vláda vědomě veřejný zdravotní systém?

Český právní systém je jedna velká diskriminace. Tak například platba zdravotního pojištění. Současná legislativa upravující placení pojistného v zák. 592/1992 Sb. je schvalována a průběžně upravována v PSP a Senátu údajně v sou..

21.6.2015 v 11:20 | Karma: 19,16 | Přečteno: 677x | Diskuse| Ostatní

Jiří Soudek

Blog iDnes – asi portál s ručením omezeným !

Existují snadno ověřitelné příznaky, že provoz tohoto portálu je bez záruky, protože takzvané statistiky počtu čtenářů nemusí vůbec odpovídat realitě. O tzv. karmě lze za těchto okolností rovněž pochybovat.

14.6.2015 v 10:36 | Karma: 17,07 | Přečteno: 622x | Diskuse| Hyde park
  • Nejčtenější

Silné bouřky zasáhly Česko, v Praze průtrž zatopila ulice a omezila dopravu

27. června 2024  11:22,  aktualizováno  18:29

Přímý přenos Na Česko během odpoledne udeřily silné bouřky. Postupovaly od jihozápadu ke středním Čechám. Kolem...

Rychlík z Prahy narazil na Slovensku do autobusu, zemřelo sedm lidí

27. června 2024  18:35,  aktualizováno  28.6 10:48

Sedm lidí zemřelo a pět dalších se zranilo při srážce rychlíku s autobusem na jihu Slovenska. Vlak...

Silné bouřky se přihnaly do Čech, pak řádily na Moravě. Hasiči odklízejí škody

30. června 2024  12:17,  aktualizováno  23:06

Přímý přenos Meteorologové varovali, že se v neděli objeví velmi silné bouřky s přívalovým deštěm a krupobitím,...

600 °C a mix jedovatých látek. Proč prudce přibývá požárů solárních panelů

30. června 2024

Premium V úterý hasiči zasahovali u výbuchu rodinného domu v Šonově na Náchodsku. Pravděpodobná příčina?...

Hrůza, závory se zvedly, říká svědkyně. Vlak jel po zavřené koleji, uvedl ministr

28. června 2024  11:21,  aktualizováno  15:52

Rychlík z Prahy, který se ve čtvrtek srazil na Slovensku s autobusem, jel po koleji, jež byla pro...

O víkendu se vrátí tropy, studená fronta pak přinese bouřky a ochlazení

4. července 2024  6:21

Po chladnějším úvodu týdne se o víkendu do Česka vrátí tropické teploty. V sobotu však počasí...

Nejlepší místa na koupání. I v Česku lze najít komfort u vody, něco však stojí

4. července 2024

Premium O víkendu se do Česka vrátí horké léto. Už v pátek se oteplí a na sobotu hlásí meteorologové opět...

Sesaďte Bidena ihned, už není schopný prezidentování, žádají republikáni

4. července 2024

Premium Co nechceš, aby ti jiní činili, nečiň ty jim, ale demokraté si zřejmě nepamatovali všechno, co řekl...

Rozluštila tisíce zpráv. Kryptoložka Elizebeth odvrátila nacistickou hrozbu

4. července 2024

Premium Zachránila tisíce lidských životů, pomohla dostat do vězení mafiány v čele s Al Caponem a odhalila...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 395
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1360x
Pokouším se veškeré jevy vnímat bez vlivu laciné propagandy.

Seznam rubrik