Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Není prý vůle ve vládě na podporu zavedení pořádku do exekucí!

Není divu, protože na přijetí původního Exekučního řádu se významně podílela i ta údajně levicová ČSSD. Okamurův návrh na zavedení rajonizace exekutorů by znamenal, že by se věřitel musel obrátit na exekutora podle místa bydliště dlužníka. To ale není vše. Současné vedení Exekutorské komory ruku v ruce s tím navíc prosazuje, aby všichni věřitelé museli zaplatit exekutorovi automaticky a dopředu za každou začínající exekuci šestitisícovou zálohu. V případě neúspěšnosti exekuce by propadla do kasy exekutora.

Exekutor by tak prý nebyl u menších pohledávek motivován k tomu, aby povinného skutečně naháněl. Měl by své jisté, aniž by hnul prstem. Na to by doplatili drobní věřitelé – lidé vymáhající z neseriózních stavebních firem pohledávky už dávno posvěcené soudem, nebo rodič požadující marně po druhém úhrady soudem určeného výživného.

Je přitom známo, že skutečně drobné pohledávky nevymáhají drobní věřitelé pomocí soukromých exekutorů, ale spíše podnikatelé v právních službách, kteří skupují drobné dluhy například v dopravě a z vymáhání si vytvořili výnosný způsob podnikání. Navíc již dnes může v případě zjevně neúspěšné exekuce zaplatit věřitel nejen náklady exekutorovi, ale i advokátovi, který ho ve věci u soudu a exekutora zastupoval. A stačí k tomu pouze odůvodněný návrh dlužníka podle § 268 odst. 1 písm. e) Občanského soudního řádu k exekučnímu soudu (soud, který nařídil exekuci), jenž není ani zpoplatněn, aby soud exekuci zastavil pro zjevnou nevymožitelnost trvající například jeden rok a okolnosti potvrzují, že exekuce nepokryje ani její náklady. Tak mohou postupovat ti dlužníci, kterým nejsou z platu nebo jiných příjmů sráženy žádné částky na uspokojení věřitelů, protože jejich příjmy jsou nižší než postižitelné. Soukromí exekutoři však své náklady většinou požadují jen po drobných věřitelích, protože u těch velkých si to nedovolí, poněvadž jsou na nich existenčně závislí. Tedy by rajonizace přispěla částečně ke zlepšení současného stavu, kdy mezi exekutory panuje značná nerovnost (někteří mají tisíce exekucí a jiní jen desítky).
A vůbec, kde to žijeme? Země, která neumí vynutit pomocí svých státních soudů právo, se řadí mezi „bantustany“ a banánové republiky. Privatizace práva vymáhání závazků je první stupeň k celkové privatizaci státu ve prospěch několika desítek podnikatelů, kteří si rozparcelují republiku podobným způsobem jako je to dnes patrné na Ukrajině. To v Německu a v Rakousku se se soukromým výkonem práva nesetkáte. Tam, kde se to místním podnikatelům v právních službách hodí, tak si berou příklad ze zemí směrem na východ a vůbec se neohlížejí na vyspělejší sousední státy. Jejich lobby ve vládě dokáže prosadit kdejaký nesmysl.
Například i doručování písemností soudů tzv. do vlastních rukou vhozením do poštovní schránky je podobná zvrhlost jako výkon exekucí soukromníky.
 Pokud to nevíte, tak ti prosazovaní soukromí exekutoři při vymáhání významné části dluhů nejsou úspěšní i řadu let a výkon přesto nezastavují u dluhů vymáhaných jejich významnými zákazníky, protože co kdyby někdy dlužník nějaký majetek nabyl. Krouží kolem nich a vstupují do jejich bydliště, kde se snaží zabavit každou sebemenší movitou věc bez ohledu na skutečného vlastníka. Skutečností je, že přestože platí u dlužníků s více exekucemi pořadí pro vypořádání dluhů dle data jejich vzniku a přiznání exekučním soudem, tak se u dlužníka objevují i pracovníci exekutora, který vymáhá dluh jako poslední, a zabaví věci, z nichž by měl výnos obdržet zcela jiný věřitel, než kterého dotyčný exekutor zastupuje. Je v této branži úplný hokej a Klondike pro drzá čela a to vše v rozporu s Občanským soudním řádem. Jinak to ani nemůže být, když se právo stane podnikáním. To je ta volná ruka trhu na nepravém místě.

A to nehovořím o tom, že je zmatek v plynutí promlčecích lhůt podle Občanského zákoníku a v Exekučním řádu. V OZ lhůty plynou podle toho, zda jsou dluhy pouze smluvně uznány anebo i soudně rozhodnuty. Podle Exekučního řádu lhůty neplynou a dlužník může i zemřít a dluh stále trvá. Tedy se jedná o zjevný nepořádek v českých zákonech, kde obrazně řečeno levá ruka neví, co dělá ta pravá. Jedině těm dlužníkům, kteří mají nepostižitelné příjmy a požádají o zastavení exekuce u příslušného exekučního soudu, začnou plynout promlčecí lhůty po zastavení exekuce soudem.

Jediným smysluplným řešením je zrušení soukromých exekutorů a posílení této činnosti u okresních soudů České republiky. Pokud to nevíte, tak existenci soukromých exekutorů a jejich tzv. právních aktů neuznávají v EU v zemích na západ od nás. Exekuční příkazy vydané podnikateli (pseudo-exekutory) v České republice nejsou v nich uznávány.

http://www.novinky.cz/domaci/348885-rajonizaci-exekutoru-zacina-zvonit-umiracek.html

 

 

Reakce na podněty čtenářů

Stanislav Bergman

Hluboce nesouhlasím jak s teritoriální příslušností exekutorů, tak s tím vaším "... A stačí k tomu pouze odůvodněný návrh dlužníka podle § 268 odst. 1 písm. e) Občanského soudního řádu k exekučnímu soudu (soud, který nařídil exekuci), jenž není ani zpoplatněn, aby soud exekuci zastavil pro zjevnou nevymožitelnost trvající například jeden rok a okolnosti potvrzují, že exekuce nepokryje ani její náklady...!

jen pro to, že povinný radši všechno převede na známé a zbytek prohází bednami či prochlastá, přece nelze upřít oprávněnému to, co mu po právu náleží - v kostce, pane Soudku, dokud budou lidi zacházet s penzi jako blbí, je třeba na ně biče v podobě exekutorů, bavme se klidně o tom, kolik je ten bič má stát, ale nároky oprávněného je třeba naplnit vždy!

 

Tak nějak podobně přemýšlí lidé bez právního povědomí, kteří mají mnoho společných znaků s hyenami. Oni ve své podstatě podporují pokračující rozvrat českého právního řádu jen proto, že  politici za posledních dvacet let přivedli tuto zemi do zoufalého stavu. Promlčecí lhůty je nevzrušují. Chtěli by zde upevnit nevolnictví stejné, jako tu bylo obvyklé ve středověku. Téměř nikdo nechce vidět příčiny vysokého počtu exekucí.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jiří Soudek | neděle 28.9.2014 8:16 | karma článku: 20,63 | přečteno: 855x
  • Další články autora

Jiří Soudek

Členství ČR v EU výrazně prodražuje náš zdravotní systém

Pokud bychom v ní nebyli, tak úspory na lécích by mohly dosáhnout desítky miliard Kč ročně. Farmaceutické firmy a jimi financované lobby hájí skryté kartelové dohody výrobců léčiv v USA, Švýcarsku a dalších zemích EU a současná

28.6.2015 v 12:36 | Karma: 31,87 | Přečteno: 1168x | Diskuse| Ostatní

Jiří Soudek

USA se vměšují do záležitostí Česka! Hodnotí opakovaně naši údajnou diskriminaci

Nejnověji se o tom lze přesvědčit, když se zájemci seznámí se zprávou Ministerstva zahraničních věcí USA, která hodnotí plnění lidských práv u nás. Uplatňují tak asymetrický model, kdy ten, který sám diskriminuje menšiny svých ...

26.6.2015 v 18:16 | Karma: 36,96 | Přečteno: 1288x | Diskuse| Ostatní

Jiří Soudek

Česká republika uplatňuje sankce na Ramzana Kadyrova v rozporu s Ústavou ČR

Česko se tedy řadí mezi státy, které přenesly výkon soudní moci na vládu. Jinak to nelze posoudit, protože uplatnění sankce (trestu) bez soudního rozhodnutí nelze jinak hodnotit. Tak postupují i diktátorské režimy, kde o právu ..

23.6.2015 v 8:00 | Karma: 23,34 | Přečteno: 759x | Diskuse| Ostatní

Jiří Soudek

Neokrádá česká vláda vědomě veřejný zdravotní systém?

Český právní systém je jedna velká diskriminace. Tak například platba zdravotního pojištění. Současná legislativa upravující placení pojistného v zák. 592/1992 Sb. je schvalována a průběžně upravována v PSP a Senátu údajně v sou..

21.6.2015 v 11:20 | Karma: 19,16 | Přečteno: 677x | Diskuse| Ostatní

Jiří Soudek

Blog iDnes – asi portál s ručením omezeným !

Existují snadno ověřitelné příznaky, že provoz tohoto portálu je bez záruky, protože takzvané statistiky počtu čtenářů nemusí vůbec odpovídat realitě. O tzv. karmě lze za těchto okolností rovněž pochybovat.

14.6.2015 v 10:36 | Karma: 17,07 | Přečteno: 622x | Diskuse| Hyde park
  • Nejčtenější

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

NATO určilo červené linie. Má dva scénáře zásahu proti Rusku, píší média

6. května 2024  12:35

Premium Severoatlantická aliance připravila krizové scénáře „červených linií“, při jejichž překročení...

S babičkou nepřežila nehodu ani vnučka. Její orgány zachránily tři jiné děti

6. května 2024  12:02,  aktualizováno  13:46

Nehoda z Čáslavic na Třebíčsku si vyžádala druhou oběť. Auto tam minulý čtvrtek zatím z...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Aktivisté žádají konec pedagožky Univerzity Karlovy a přednášky o „genocidě v Gaze“

6. května 2024  12:46,  aktualizováno  7.5 9:13

Karlova univerzita by měla přehodnotit zaměstnávání osob jako je doktorka Irena Kalhousová, uvádí...

Při hromadné nehodě na Karlovarsku zemřel člověk, další čtyři se zranili

13. května 2024  16:13,  aktualizováno  21:35

Vážná dopravní nehoda dvou osobních a nákladního vozidla uzavřela silnici I/6 u Čichalova na...

VIDEO: Bouřka strhla na lidi v Bombaji obří billboard. Desítky jich uvěznil

13. května 2024  21:28

Nejméně osm lidí zahynulo v indické Bombaji po pádu obřího billboardu, který v pondělí strhla...

Američana zadrželi v Istanbulu s 1 500 štíry a pavouky, přitom měl povolení

13. května 2024  19:13,  aktualizováno  21:08

Turecká policie zatkla muže, který se podle ní pokoušel ze země propašovat vzácné jedovaté pavouky...

Že necítíš prsty? Nevadí. Decimovaná Ukrajina drží ve službě nezpůsobilé muže

13. května 2024  20:49

Mnoho ukrajinských vojáků, kteří utrpěli v boji trvalé poškození zdraví, považují armádní lékaři za...

  • Počet článků 395
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1353x
Pokouším se veškeré jevy vnímat bez vlivu laciné propagandy.

Seznam rubrik