Někteří politologové doporučují ČSSD spáchat sebevraždu

Dle jejich názoru by měla vzniknout koalice ČSSD,ANO a KDU-ČSL. Prý to bude užitečné. Neříkají sice pro koho, ale budiž. Jen tak mezi řečí sdělují, že sice existuje jisté riziko, že se rozpadne sociálně-demokratický klub poslanců a také ANO ztratí do půl roku podobným způsobem jednotu svých poslanců. Je totiž spojuje jen jejich vůdce Andrej Babiš a nikoliv nějaký společný program. Ten ještě neexistuje! Nebo jste snad slyšeli, že by nějaký schvalovali?

Nestabilita klubů se však možná vyřeší. A pokud to nebude možné, tak si zopakujeme volby buď v lednu a nebo spolu s volbami do Senátu ČR na jaře. Voliči složí reparát z nedostatečně rozdaných karet v právě skončených volbách. Neznalost politických stran a hnutí je neomlouvá. Nebo vám snad někdo vrátí peníze, když si koupíte na základě nepravdivé reklamy výrobek, který sice funguje, ale pouze v omezeném rozsahu?
A co ODS a TOP 09? Těm by odborníci nedoporučovali začínat si něco s Babišem nebo Okamurou. Tyto strany se potřebují stabilizovat po volebním debaklu. Prý nemohou riskovat jako ČSSD. Jejich spolupráce s ANO a Úsvitem by jim mohla ještě více ublížit, přestože mají mnoho shodných cílů.

Jaký je závěr?
ČSSD již nemůže údajně nic ublížit. Ta ať riskuje svou pozici u voličů.

Dle mého názoru by měla tato strana při vyjednávání možného sestavení vlády nekompromisně trvat na splnění svého programu bez ohledu na možnost, že k dohodě nedojde. Jen tu bude nadále vládnout prozatímní vláda Rusnoka. ČSSD nemá přece v takovém případě co ztratit. Zato při uspěchaném  uzavření dohody, kdy se vzdá svého programu, na to těžce doplatí, protože předčasné volby v příštím roce jsou velmi pravděpodobné a voliči jí to nezapomenou.
Když se má postupovat netradičně, tak se vší parádou. Je snad někde psáno, že se musí ČSSD obětovat proto, aby se mohla TOP 09 a ODS stabilizovat? Říká se sice, že ČSSD nemá žádný manévrovací prostor, ale ANO a ÚSVIT na tom nejsou lépe. Chce snad s nimi TOP09 a ODS spolupracovat?
Nebo snad je pravda, že ČSSD financují stejní kmotři jako ODS? Pak by to sebeobětování ve prospěch té druhé strany na pokyn sponzora mělo logiku.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Jiří Soudek | úterý 29.10.2013 8:05 | karma článku: 11,94 | přečteno: 808x