Nejvyšší správní soud opět perlil! Volby byly pro něj v pořádku.

Podle NSS jsou si vybraní politici rovni a někteří ještě rovnější! Kam bychom přišli, kdyby u nás mohly šířit své ideologie nějaké podezřelé neparlamentní strany, které ani nemají kádrovou prověrku od BIS. To již chápal i Gustav Husák, blahé paměti president ČSSR, že zde nemůžeme zavádět bezbřehou svobodu pro každého!

Nyní mohou svá moudra v ČT plkat jen zavedené strany s dlouhou historií, velkou členskou základnou (relativně) a vysokými preferencemi zjištěnými příslušnými agenturami za úplatu toho, koho se průzkum týká. A je pak jasné, že kdo má peníze na tyto účely, tak má i na finance na předvolební kampaň v televizi a tištěných médiích. Již se občan neptá, kde se vzaly ty miliony a co za to budou politici muset sponzorům splnit? Jsou to přece správní hoši, kterým se dle hereckého výkonu dá i věřit.

A nyní se NSS na základě několika návrhů, aby zrušil poslední parlamentní volby pro zjevnou diskriminaci většiny politických stran, které kandidovaly do parlamentu, v přístupu do veřejnoprávní televize vyjádřil, že u nás podobně jako za minulého režimu neplatí stejná rovnost pro všechny politické strany.  Nejdříve se politická strana musí vypracovat a získat podporu nějakého miliardáře a pak bude uznána za tu rovnější stranu, která bude mít větší práva než je obvyklé například pro „Piráty“. Nebo budou její členové muset šlapat chodník a verbovat voliče v ulicích pomocí megafonů asi tak jako to kdysi udělal Miroslav Sládek. V ulicích jsou si všechny strany částečně rovny.  K ovládnutí parlamentu to sice nebude stačit, ale zase nám nikdo nebude vyčítat, že zde nepanuje svoboda. Je však šikovně řízená ze zákulisí, protože se zatím nenašel za 23 let poslanec, který by navrhnul a prosadil přijetí zákona k ochraně svobodné politické soutěže. To předpokládá i Listina základních práv a svobod ve svém článku č. 22, která je součástí českého právního systému již z doby federace.  Tento stav udržuje po stejnou dobu i NSS, který o letošních stížnostech na parlamentní volby vydal několik usnesení, která lze svojí absurdností klidně srovnat s císařovými novými šaty z pohádky Andersena. Tento soud prohlásil, že považuje princip odstupňované rovnosti v přístupu politických stran do ČT za normální („nosný“), a systém přiměřenosti při určování časové proporce v přístupu do vysílání zpracovaný vedením ČT v jejích pravidlech za bezproblémový. Přece se politicky ovlivnění soudci nebudou ohlížet na nějakou Listinu základních práv a svobod.  Ta je pro ně asi zcela nezávaznou částí našeho právního řádu.

Tak nám tedy Nejvyšší správní soud potvrdil, že zde panuje odstupňovaná rovnost politických stran. Ještě by mohl vydat prohlášení, že jsou u nás občané, kteří mají vyšší práva než zbytek populace, s výčtovým seznamem, koho se to týká.

A klidně by mohlo zaznít oficiální heslo naší vrchnosti:  Demokracii ano, ale musíme se ptát, komu to bude sloužit.

Autor: Jiří Soudek | pondělí 2.12.2013 13:47 | karma článku: 18,57 | přečteno: 722x