Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Nebát se krást. Ti okradení jsme však my všichni.

Pravda vítězí, ale zpravidla až na onom světě. Takový je výsledek působení současné vládní koalice za období cca sedmi let v parlamentu. Činy se nápadně rozcházely s předvolebními proklamacemi. A novináři ze  soukromých i veřejnoprávních médií jim zdatně sekundovali při obhajování tvrzení: Ta krychle je kulatá.  A vždy to tak bude, dokud nám budou voliči dávat své hlasy ve volbách do zastupitelských sborů všech úrovní.

Dějiny se občas i opakují. Jedna z nejtragičtějších bitev českých dějin se odehrála 8. listopadu 1620 na Bílé hoře. Král Ferdinand II. zverboval proti kacířským Čechům nájemné evropské vojevůdce, kteří získali po vítězství nad vzbouřenci obrovské majetky zabavené popraveným protestantům a těm, kteří museli kvůli svému náboženskému vyznání emigrovat. Po Bílé hoře se značně rozrostl i majetek katolické církve na úkor protestantů.

Po vzniku ČSR byla v roce 1919 uzákoněna pozemková reforma, která značně omezila nemovitý majetek katolické církve (omezovala vlastnictví půdy na celkem maximálně 250 Ha). Tyto kroky byly iniciovány tehdejším prezidentem T.G. Masarykem.

Nyní se poslanci vládní koalice rozhodli darovat katolické církvi nemovitosti a finanční částky za údajné příkoří způsobené komunisty, ale jejich výše je nad rámec toho, co kdy vlastnila anebo užívala. Dalo by se to nazvat novou rekatolizací. Od 8. listopadu 2012, kdy tento zákon vstoupil v platnost, budeme platit všichni bez rozdílu víry a světového názoru dlouhá desetiletí tzv. náhrady majetku, který katolická církev v uzákoněném rozsahu v roce 1948 nevlastnila.
Chybí tu i morální právo této církve z doby nedávné na vyjmenované náhrady majetku, protože v období Druhé republiky pomáhala katolická církev nastolit první etapu fašistického režimu a současně zničit Masarykův odkaz. Dnes se o tom cudně mlčí a buduje se mýtus o odporu katolické církve vůči všem totalitám. Je přitom známo, že tehdejší papež Pius XII. uzavřel spojenectví s Hitlerem. Nikdy neprotestoval proti antisemitismu a holocaustu. Po válce odsoudil všechny komunisty, ale nikdy neexkomunikoval katolíky Hitlera, Goebbelse a Bormana.
 Po válce u nás fungovaly tzv. lidové soudy ovládané do značné míry komunisty, ale ani ty si nedovolily soudit katolickou církev za její kolaboraci s nacisty. Přitom byla těmito lidovými soudy v té době odsouzena za kolaboraci celá řada občanů jen z důvodu msty a závisti. Našli se sice jednotliví kněží, kteří se takto aktivně nepodíleli na téměř zločinném spolčení, ale jak se říká: Jedna vlaštovička jaro nedělá.  Pokud by se tehdy všem měřilo stejným metrem, tak by tato církev byla zakázána jako nepřátelská organizace a její majetek by byl zkonfiskován.

Aby se vláda současné pravicové koalice pojistila před změnami zákonů, které dozajista budou na pořadu jednání nové Poslanecké sněmovny parlamentu ČR, tak pro jistotu vydala za podpory odsouzeného poslance ODS církvím dluhopisy, které jistí její dar před změnami zákonů v příštím volebním období.
Jaké z toho plyne ponaučení? Výše uvedený zákon nemusel být přijat, kdyby čeští voliči nebyli příliš pohodlní a více se věnovali politice. Například současné počty členů politických stran jsou výrazně nižší, než tomu bylo za První republiky. To nahrává různým kariéristům a prospěchářům, kteří většinu politických stran ovládají pomocí korupce. Je to celkem snadné, když tyto strany mají počty členů ve stovkách a v ojedinělých případech i v tisících (hlasy malého počtu členů se dají koupit- zvláště pokud do nich vstupují lidé kvůli kariéře). Například v roce 1937 měla Československá strana národně socialistická celkem 5030 místních organizací. A ostatní významné politické strany za ní nijak nezaostávaly. Při takovém počtu není jednoduché nakupovat vliv ve straně.

Co se týká předvolebních slibů, tak ty ani při dobré vůli nemusí být vždy naplněny, když voliči rozhodnou jinak. V koalicích se takové programy obtížně prosazují, když jsou u politiků těchto stran často protichůdné zájmy.
 Místo žehrání a obviňování všech politiků by bylo spíše na místě, aby slušní lidé ve větším počtu vstoupili do některé politické strany a osobně se zasadili o složení vedení místních organizací a následně i vedení strany tak, aby do zastupitelských sborů byli delegováni skutečně čestní a odborně zdatní jedinci. On ani primárně není důležitý název strany, protože prospěšnou politiku pro občany dělají zase jen lidé. V demokratickém prostředí roste kvalita strany s počtem členů, kteří používají jen přímé metody bez zákulisního vyjednávání (něco za něco).

Autor: Jiří Soudek | pátek 12.7.2013 7:35 | karma článku: 34,22 | přečteno: 3180x
  • Další články autora

Jiří Soudek

Členství ČR v EU výrazně prodražuje náš zdravotní systém

Pokud bychom v ní nebyli, tak úspory na lécích by mohly dosáhnout desítky miliard Kč ročně. Farmaceutické firmy a jimi financované lobby hájí skryté kartelové dohody výrobců léčiv v USA, Švýcarsku a dalších zemích EU a současná

28.6.2015 v 12:36 | Karma: 31,87 | Přečteno: 1168x | Diskuse| Ostatní

Jiří Soudek

USA se vměšují do záležitostí Česka! Hodnotí opakovaně naši údajnou diskriminaci

Nejnověji se o tom lze přesvědčit, když se zájemci seznámí se zprávou Ministerstva zahraničních věcí USA, která hodnotí plnění lidských práv u nás. Uplatňují tak asymetrický model, kdy ten, který sám diskriminuje menšiny svých ...

26.6.2015 v 18:16 | Karma: 36,96 | Přečteno: 1289x | Diskuse| Ostatní

Jiří Soudek

Česká republika uplatňuje sankce na Ramzana Kadyrova v rozporu s Ústavou ČR

Česko se tedy řadí mezi státy, které přenesly výkon soudní moci na vládu. Jinak to nelze posoudit, protože uplatnění sankce (trestu) bez soudního rozhodnutí nelze jinak hodnotit. Tak postupují i diktátorské režimy, kde o právu ..

23.6.2015 v 8:00 | Karma: 23,34 | Přečteno: 759x | Diskuse| Ostatní

Jiří Soudek

Neokrádá česká vláda vědomě veřejný zdravotní systém?

Český právní systém je jedna velká diskriminace. Tak například platba zdravotního pojištění. Současná legislativa upravující placení pojistného v zák. 592/1992 Sb. je schvalována a průběžně upravována v PSP a Senátu údajně v sou..

21.6.2015 v 11:20 | Karma: 19,16 | Přečteno: 677x | Diskuse| Ostatní

Jiří Soudek

Blog iDnes – asi portál s ručením omezeným !

Existují snadno ověřitelné příznaky, že provoz tohoto portálu je bez záruky, protože takzvané statistiky počtu čtenářů nemusí vůbec odpovídat realitě. O tzv. karmě lze za těchto okolností rovněž pochybovat.

14.6.2015 v 10:36 | Karma: 17,07 | Přečteno: 622x | Diskuse| Hyde park
  • Nejčtenější

Silné bouřky zasáhly Česko, v Praze průtrž zatopila ulice a omezila dopravu

27. června 2024  11:22,  aktualizováno  18:29

Přímý přenos Na Česko během odpoledne udeřily silné bouřky. Postupovaly od jihozápadu ke středním Čechám. Kolem...

Rychlík z Prahy narazil na Slovensku do autobusu, zemřelo sedm lidí

27. června 2024  18:35,  aktualizováno  28.6 10:48

Sedm lidí zemřelo a pět dalších se zranilo při srážce rychlíku s autobusem na jihu Slovenska. Vlak...

Hrůza, závory se zvedly, říká svědkyně. Vlak jel po zavřené koleji, uvedl ministr

28. června 2024  11:21,  aktualizováno  15:52

Rychlík z Prahy, který se ve čtvrtek srazil na Slovensku s autobusem, jel po koleji, jež byla pro...

Oběť jsem já, hájí se cyklista, po jehož útoku zemřela řidička

26. června 2024  11:43,  aktualizováno  12:52

Řidička, která po konfliktu s cyklistou Václavem Socherem před dvěma lety zemřela v nemocnici, si...

VIDEO: Výbuch poničil dům, je prakticky na odpis. Na vině může být fotovoltaika

25. června 2024  16:47,  aktualizováno  21:41

V Šonově na Náchodsku zasahovali hasiči u výbuchu v domě. „Pravděpodobná příčina výbuchu je...

Noc dlouhých nožů zbavila Hitlera opozice. Uteklo od té doby už 90 let

30. června 2024  3:05

Jen rok poté, co se Adolf Hitler stal říšským kancléřem, nechal zlikvidovat své poslední odpůrce ve...

KOMENTÁŘ: Bagration. Operace, která odstartovala průlom východní fronty

30. června 2024

Premium V červnu 1944 se Spojenci vylodili v Normandii, zatímco na východní frontě ve stejné době probíhala...

600 °C a mix jedovatých látek. Proč prudce přibývá požárů solárních panelů

30. června 2024

Premium V úterý hasiči zasahovali u výbuchu rodinného domu v Šonově na Náchodsku. Pravděpodobná příčina?...

Jako mravenci. Hrůza na mostě korunovala americký úprk z Pchjongjangu

30. června 2024

Seriál Korejskou válku dnes vnímáme především jako pozadí pro vtípky vypečených doktorů ze seriálu...

Rozdáváme plenky pro citlivou pokožku ZDARMA
Rozdáváme plenky pro citlivou pokožku ZDARMA

Hledáte pro svá miminka spolehlivou ochranu a chcete, aby se cítila jako v bavlnce? Nyní máte jedinečnou příležitost zapojit se do testování nových...

  • Počet článků 395
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1360x
Pokouším se veškeré jevy vnímat bez vlivu laciné propagandy.

Seznam rubrik