Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
KS

Ohánět se historií nemá valného smyslu. Katolická církev zvětšila svůj majetek po roce 1620 na úkor protestantů, ale o sto let dříve to bylo zase naopak. Těžko hodnotitelná je i pozice církve po roce 1918. Rakouský trůn se pochopitelně opíral o katolickou církev, protože ta tak Habsburkové dělali sedm set let předtím.

Je naopak zapotřebí si uvědomit, kolik majetku tady chátrá, nikdo se o něj nestará, chybí sociální a vzdělávací služby, které stát není schopný vždy zajistit, kdežto církev ano. Místo historie musíme řešit budoucnost a to, jestli tento krok bude společnosti prospěšný nebo ne.

2 1
možnosti
JH

J48a44n 22H17a82v21l14i13n78a

12. 7. 2013 12:55

Zikmund II rikate? ;-D Boze, proc si nenastudujete aspon vlastni dejiny, nez zacnete neco psat? Chudaci evangelici, ze? Opravdu si neco nejprve nastudujte, at pochopite, o co v te dobe slo a ze to rozhodne nebylo cernobile, kdy evangelici byli ti hodni, to ani omylem! Treba takovy J.A. Komensky vyjednaval s Turky, aby pomohli porazit cisare a az v pozdnim veku litoval veci, kterych se dopoustel v teto souvislosti...nechal se totiz zatahnout do politiky a ta byla stejne spinava jako je dnes. O viru slo az v dalsi rade, aspon u vyssi slechty, kdy nebylo nezvykle, ze pulka rodiny byli katolici a pulka evangelici. Nekteri machri stihli konvertovat i 4x. Pikantni je, ze jeden z popravenych panu byl souzen svym bratrem atd. atd.

Dalsi vec je, ze ty majetky ziskala slechta nebo nove prichozi slechta a nikoliv katolicka cirkev....hlavne to prvni porcovani byly presuny ve velkem, ale je to treba posuzovat v kontextu doby a predchazejicich udalosti a nikoliv optikou o 400 let pozdeji!!!

2 1
možnosti
JH

J12a31n 38H41a68v47l28i49n96a

12. 7. 2013 12:58

zakon o vyrovnani neni nejlepsi, ale jestli neco, tak kritizujte ten zakon, ne cirkev  A NESUDTE DEJINY, o kterych pri vsi ucte mate zjevne jen skolni znalosti a ty jsou jeste ke vsemu znacne zkreslene, protoze znate jen data bez hlubsich souvislosti, tak jak to nase skolstvi vyucuje

1 1
možnosti
Foto

Se nebojte, jestli máte pravdu tak určitě zasáhne ústavní soud.

0 0
možnosti
Foto

Vvýborně napsané, byť polemika o církevních restitucích neustane ani za 20 let. Ale je rozhodnuto, uvidíme, jak to půjde dál. Nezájem občanů o věci veřejné je živným roztokem zlodějen, mafií a postupného zbídačování všech. Tento fakt jste velmi dobře vystihl. R^

6 4
možnosti
ZB

Pěkný a bohužel pravdivý článek. Karma . R^

3 6
možnosti
PJ

mícháte hrušky s jablky, vyrovnání s církvemi je konečně súravedlivé řešení tohoto palčivého problému, církev je dobrý hospodář, což už v minulosti pokazovala a prokazuje i dnes.

5 2
možnosti
ZB

Naopak, konečně někdo napsal pravdu o minulé koalici a jejím daru pro církve. Bohužel to byl dar z peněz daňových poplatníků, kteří nejsou povětšinou členy ano stoupenci té zájmové organizace.

3 5
možnosti