Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Kdo chce, ten si v Česku práci najde! To tvrdí i Klaus.

To víte, že je u nás tolik pracovních příležitostí, že se všichni zaměstnaní diví těm nezaměstnaným, proč nezvednou zadky a nejdou někam pracovat?! Stačí se přece podívat na jakýkoliv internetový portál v oboru nabídek práce a skoro všechny nabízí nepřeberné množství pracovních míst. Hemží se to tam poptávkami na obchodníky s čímkoliv a hlavně jsou vyhledáváni ti, kteří umí prodávat iluze (pojištění, finanční poradenství, stavební spoření, lichvářské půjčky). Na doplnění nabídky se tu a tam objeví požadavek na programátory a manažery fotovoltaických elektráren.

Vzhledem k počtu nezaměstnaných se však jedná o mizivé počty volných míst pro tisíce šťastlivců a pro ty statisíce nezaměstnaných, kteří v konkurzech neuspějí, tu je pouze  "štědrá" podpora z úřadů práce v maximální výši 13 tis. Kč po omezenou dobu anebo životní minimum v případě dlouhodobé nezaměstnanosti po jistou omezenou dobu. A potom se může jít občan pást. Zvláště ti z ohrožených skupin (absolventi škol a občané nad 50 let). Ti ani nemají to štěstí, aby je někdo na základě jejich žádosti o zařazení do výběru oslovil. Nemá to daleko k plošné diskriminaci těchto skupin potenciálních pracovníků.

Také v posledních 12 měsících málem nezavadíte na internetu o řemeslnické pozice. Těch je potřeba zřetelně méně než obchodníků. Asi dnes platí heslo: Co Čech, to potenciální obchodník s čímkoliv.

Takže teď už máme to, co jsme chtěli v r. 1989. My přece nepotřebujeme vodit za ručičku a nechceme, aby nám někdo řídil náš život. Chceme tu čistou svobodu cestování a možnost stát se Billem Gatesem, když motyka spustí. Každý nosí v torbě tu pomyslnou podnikatelskou hůl. Jen ji stačí vytáhnout a opřít se o ni. Škoda, že všeobecně rozšířená korupce tuto iluzi poněkud nabourává. Očekávání se však splnilo jen nemnoha občanům v Česku. Po dvaceti letech lze konstatovat, že nová košťata metou skoro tak úspěšně jako ta stará, která jsme odmítli. Místo růstu životní úrovně všech občanů se nyní malá část vyvolených stala bohatší než průměrní Rakušané. Došlo  to tak daleko, že v rakouských horách místo Rakušanů lyžují hlavně bohatí Češi. A ti méně štastní okusili jak chutná návštěva soukromého exekutora, který jim zabavil vše co lze prodat. Zákony jsou nastaveny tak, že pokud se exekutor domnívá, že majetek povinné osoby je umístěn v domácnosti Klause (stačí pouze informace o doručovací adrese uvedené povinným na poště nebo jiný nepřímý údaj o tom, že se dotyčný na uvedené adrese opakovaně objevil), tak mu nic nebrání do jeho bytu vstoupit a dle své úvahy ho může i okamžitě zabavit. A Klausovi nepomohou ani účtenky o koupi přítomných předmětů v jeho bytě, protože na nich není zpravidla napsáno, že byly  prodány právě jemu. Nebude tedy schopen prokázat dle Exekučního řádu, že jsou jeho vlastnictvím, ani u příslušného soudu kam se teoreticky může odvolat. Také ten dosavadní Občanský soudní řád umožňuje, aby byl k vykonání exekuce odsouzen i občan, který ani neví, že kdysi nezaplatil nedopatřením nebo omylem jakoukoliv směšnou částku. Současná platná legislativa však umožńuje vyrobit z dluhu 10 Kč desítky tisíc aniž by to občan vůbec tušil (přímo je v o.s.ř. stanoveno, že se občan nesmí dozvědět o probíhajícím soudním řízení v dané věci). To je ta pravá spravedlnost, která pomáhá věřitelům, advokátům a exekutorům podnikat v tomto novém nadějném oboru. Zde se objevily netušené možnosti stát se Billem Gatesem i bez inovativních nápadů.
Je zajímavé, že toto podnikání podporovaly obě hlavní politické strany v Česku v uplynulých dvaceti letech. Proč přijímat vyvážené zákony, když s těmi současnými se dá vydělat tolik peněz?

Tehdy (1989) jsme se zbavili těch nenáviděných demagogů s rudými knížkami. Od té doby nám naše životy řídí noví demagogové s knížkami jiných barev. Dobře nám tak, když neumíme poznat, kdo o demokracii pouze mluví a ve skutečnosti používá skoro stejné metody práce, jako to dělal za Husáka. Také by bylo dobré se zamyslet nad pojmem demokracie. Vypadá to spíše, že ještě dlouho nebude značná část občanů chápat její pravidla. Na ulici nemůže vyjet autem ani jeden občan bez řidičského oprávnění. K volebním urnám může přijít i politicky negramotný občan a je nám to prezentováno jako vrchol svobodné společnosti. Podle toho vypadají výsledky voleb, které vlastně nejsou volbami, ale spíše dáváním hlasů mediálně sympatickým osobnostem. Volí se nejoblíbenější politici, kteří pak mohou lidi i klidně kopat do zadní části těla, protože k tomu dostali mandát na čtyři roky. Nijak se náš volební systém neodlišuje od hazardních her a loterií. Dnešní demagogové to vědí a tak nemají žádné obavy o svou existenci. Stačí přerozdělit ze státního rozpočtu velice zajímavé sumy Kč ve svůj prospěch a pak ještě lidem předkládají nehorázné účty a tvrdí, že ne oni, ale voliči způsobili díru ve státním rozpočtu.

Dá se s tím něco dělat? Asi to není nyní možné, protože nelze přece přesvědčit inteligentní mravence, aby používali svojí hlavu k něčemu jinému, než jen k přijímání potravy.

Také není vlastně rozumná alternativa pro průměrného občana. O všech demokratických stranách se přece ví, že jejich destruktivní politici jsou v podstatě stejně nebezpeční pro blaho státu (společnosti).

O komunistech se ví, že se do roku 1989 nedokázali reformovat na přijatelnou úroveň. Je sice pravda, že od nich čistokrevní prospěcháři již v listopadu 1989 odešli, ale jejich pověst byla natolik pošramocena, že to poškodilo víru lidí v jejich schopnosti vedení společnosti k světlým zítřkům. Tehdy nás oslovili jejich pohrobci, kteří nám slibovali sociální stát s úspěšnými kapitalisty. Ti v rámci sociálního smíru utrousí nějaké ty drobečky ze svého stolu, aby jejich zaměstnanci nereptali a měli pocit, že se mají lépe než za Husáka. Tak se v rámci tradice, která v Česku má kořeny již od roku 1945, masy korumpovaly od r. 1990 na úkor růstu státního dluhu. To vše se dělo pro hladké odstátnění skoro veškerého majetku v držení státu. Musela se lidem hodit nějaká neohlodaná kost, aby nereptali proti zkorumpované privatizaci státního majetku do rukou pečlivě vybrané skupiny občanů (stačilo vhodně nastavit pravidla pro privatizaci). Důsledkem však byl nekvalitní výběr držitelů, kteří s lehko nabytým majetkem nedokázali hospodařit s péčí kvalifikovaného hospodáře. Tak došlo k sérii krachů a přenesení těchto dluhů na všechny občany formou odkupu nedobytných pohledávek českých bank českým státem. To se velmi podstatně odrazilo v růstu státního dluhu.

Nyní je již odstátněno, tak není nutné dále pokračovat v politice sociálního státu. Také na to nezbývají prostředky v státním rozpočtu, protože jsou již určeny pro známé známých. Také tzv. úsporná politika, která je nám prezentována jako reformní snahy, nemůže do rozpočtu přinést žádné nové zdroje. Mzdy stagnují a vybrané daně z podnikání klesají. Kde potom je ta reformní politika? Místo tří rohlíků si koupím ke snídani dva a budu svému okolí tvrdit, že jsem tím zahájil reformu. Uvěří mi snad někdo? Vzniklými úsporami se mi uvolní částka za 365 rohlíků ročně. Pokud to samé udělají všichni občané, tak možná zkrachuje nějaká pekárna a sníží se vybrané daně ze zisku a mezd pracovníků těchto provozů.

Proč je u nás tak rozšířená korupce? To může být tím, že ji vlastně podporuje většina občanů. Může fungovat jakýkoliv společenský systém tam, kde je zlodějna považována za hrdinský čin? Tady by pravděpodobně za těchto okolností zkrachoval každý politický systém. Stačí si všimnout komentářů v TV a na Internetu, které radí občanům, jak se vyhnout placení daní. Tak jednotlivci ošidí své spoluobčany.

Proto jsme se za posledních dvacet let nijak nepřiblížili k životní úrovni občanů Rakouska. Spíše se od ní máme šanci vzdalovat! Alespoň pro 2/3 občanů je to pravděpodobné.

Autor: Jiří Soudek | sobota 26.2.2011 10:05 | karma článku: 27,42 | přečteno: 1529x
  • Další články autora

Jiří Soudek

Členství ČR v EU výrazně prodražuje náš zdravotní systém

Pokud bychom v ní nebyli, tak úspory na lécích by mohly dosáhnout desítky miliard Kč ročně. Farmaceutické firmy a jimi financované lobby hájí skryté kartelové dohody výrobců léčiv v USA, Švýcarsku a dalších zemích EU a současná

28.6.2015 v 12:36 | Karma: 31,87 | Přečteno: 1168x | Diskuse| Ostatní

Jiří Soudek

USA se vměšují do záležitostí Česka! Hodnotí opakovaně naši údajnou diskriminaci

Nejnověji se o tom lze přesvědčit, když se zájemci seznámí se zprávou Ministerstva zahraničních věcí USA, která hodnotí plnění lidských práv u nás. Uplatňují tak asymetrický model, kdy ten, který sám diskriminuje menšiny svých ...

26.6.2015 v 18:16 | Karma: 36,96 | Přečteno: 1289x | Diskuse| Ostatní

Jiří Soudek

Česká republika uplatňuje sankce na Ramzana Kadyrova v rozporu s Ústavou ČR

Česko se tedy řadí mezi státy, které přenesly výkon soudní moci na vládu. Jinak to nelze posoudit, protože uplatnění sankce (trestu) bez soudního rozhodnutí nelze jinak hodnotit. Tak postupují i diktátorské režimy, kde o právu ..

23.6.2015 v 8:00 | Karma: 23,34 | Přečteno: 759x | Diskuse| Ostatní

Jiří Soudek

Neokrádá česká vláda vědomě veřejný zdravotní systém?

Český právní systém je jedna velká diskriminace. Tak například platba zdravotního pojištění. Současná legislativa upravující placení pojistného v zák. 592/1992 Sb. je schvalována a průběžně upravována v PSP a Senátu údajně v sou..

21.6.2015 v 11:20 | Karma: 19,16 | Přečteno: 677x | Diskuse| Ostatní

Jiří Soudek

Blog iDnes – asi portál s ručením omezeným !

Existují snadno ověřitelné příznaky, že provoz tohoto portálu je bez záruky, protože takzvané statistiky počtu čtenářů nemusí vůbec odpovídat realitě. O tzv. karmě lze za těchto okolností rovněž pochybovat.

14.6.2015 v 10:36 | Karma: 17,07 | Přečteno: 622x | Diskuse| Hyde park
  • Nejčtenější

Silné bouřky zasáhly Česko, v Praze průtrž zatopila ulice a omezila dopravu

27. června 2024  11:22,  aktualizováno  18:29

Přímý přenos Na Česko během odpoledne udeřily silné bouřky. Postupovaly od jihozápadu ke středním Čechám. Kolem...

Rychlík z Prahy narazil na Slovensku do autobusu, zemřelo sedm lidí

27. června 2024  18:35,  aktualizováno  28.6 10:48

Sedm lidí zemřelo a pět dalších se zranilo při srážce rychlíku s autobusem na jihu Slovenska. Vlak...

Silné bouřky se přihnaly do Čech, pak řádily na Moravě. Hasiči odklízejí škody

30. června 2024  12:17,  aktualizováno  23:06

Přímý přenos Meteorologové varovali, že se v neděli objeví velmi silné bouřky s přívalovým deštěm a krupobitím,...

600 °C a mix jedovatých látek. Proč prudce přibývá požárů solárních panelů

30. června 2024

Premium V úterý hasiči zasahovali u výbuchu rodinného domu v Šonově na Náchodsku. Pravděpodobná příčina?...

Hrůza, závory se zvedly, říká svědkyně. Vlak jel po zavřené koleji, uvedl ministr

28. června 2024  11:21,  aktualizováno  15:52

Rychlík z Prahy, který se ve čtvrtek srazil na Slovensku s autobusem, jel po koleji, jež byla pro...

Nejlepší místa na koupání. I v Česku lze najít komfort u vody, něco však stojí

4. července 2024

Premium O víkendu se do Česka vrátí horké léto. Už v pátek se oteplí a na sobotu hlásí meteorologové opět...

Sesaďte Bidena ihned, už není schopný prezidentování, žádají republikáni

4. července 2024

Premium Co nechceš, aby ti jiní činili, nečiň ty jim, ale demokraté si zřejmě nepamatovali všechno, co řekl...

Rozluštila tisíce zpráv. Kryptoložka Elizebeth odvrátila nacistickou hrozbu

4. července 2024

Premium Zachránila tisíce lidských životů, pomohla dostat do vězení mafiány v čele s Al Caponem a odhalila...

Totální destrukce. Hurikán Beryl smetl ostrov, pak udeřil na Jamajce

3. července 2024  20:02,  aktualizováno  22:52

Kvůli příchodu silného hurikánu Beryl jamajská vláda vyhlásila dvanáctihodinový zákaz vycházení....

Perfektní dudlík, který nekřiví zoubky: Který to je?
Perfektní dudlík, který nekřiví zoubky: Který to je?

Vybrali jsme 40 maminek malých chlapců a děvčátek starších 6 měsíců, které se svými dětmi testovaly jedinečné dudlíky MAM Perfect. Ty se vyznačují...

  • Počet článků 395
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1360x
Pokouším se veškeré jevy vnímat bez vlivu laciné propagandy.

Seznam rubrik