Jak jsem optimalizoval daň z příjmu mé akciové společnosti.

V uplynulém roce dosáhla moje firma hrubého zisku 98 mil. Kč. Po optimalizaci nezaplatí státu na dani právnické osoby ani korunu. Ušetřit 20% z 98 mil. Kč je milé. Tak se to dělá, když nám podnikatelům vychází stát tak ochotně vstříc.

Na radu mého daňového poradce jsem pověřil naši hlavní účetní, aby mi za měsíc prosinec 2010 vyplatila v lednové výplatě pro zaměstnance odměnu člena statutárního orgánu ve výši 98 mil. Kč. Pokud bych to neudělal, tak by zaplatila moje a.s. výše uvedenou daň a dividendy bych musel nechat vyplatit všem akcionářům. Navíc by byly zatíženy další srážkovou daní ve výši 15%. V konečném důsledku bych přišel cca o polovinu hrubého zisku.

Protože jsem většinovým akcionářem (>50%), tak mohu dle platných zákonů této země rozhodovat o tom, kdo obdrží odměny za výkon činnosti pro mou společnost. Náš právní řád neřeší skutečnost, že výplatou celého hrubého zisku sobě jsem porušil práva menšinových akcionářů, které jsem tímto krokem zcela legálně okradl o alikvotní podíl na zisku společnosti. Nikdo tedy nemůže zahájit právní kroky, které by menšinovým akcionářům umožnily domoci se svých práv na podíl na vytvořeném hrubém zisku a.s., kde mám já z titulu vlastnictví většinového balíku akcií všechna práva.

Jejich akcie jsou za této situace bezcennými doklady o vlastnictví jistého omezeného počtu akcií. Tedy majitelé 49% akcií ostrouhají. Jsem velmi spokojen s tímto stavem. Stačí mi 51% akcií a celý zisk si mohu po zdanění „rovnou“ daní ze závislé činnosti poslat na svůj soukromý účet.

Ministerstva financí i MPSV nám podnikatelům v tomto směru jdou na ruku, když zařídila, aby bylo možné takto bez dalších výdajů vyvést zisk ze společností na naše soukromé účty.
I Ústavní soud nám vydatně pomohl, když se ohradil proti naší diskriminaci při výplatě penzí. Reakcí na jeho nález bude snížený strop pro odvod podnikatelů z vyplacených odměn na penzijní pojištění.

Jen tak dál a můžeme své „těžce „ ušetřené peníze investovat do koupě uměleckých předmětů a zlata. Na rozdíl od zboží pro naše zaměstnance jsou vlivem našich stoupajících příjmů zasaženy inflačním vývojem. I tak je to stále jeden z nejlukrativnějších oborů podnikání. Nemusíte vymýšlet jak za málo peněz vyrobit a výhodně prodat mnoho zboží našim zaměstnancům, které si v reálu ani nyní nebudou moci koupit, když jsme jim snížili mzdy. Vývoz je také problematický, když je tu stále výraznější konkurence z Asie.

Jen ať nám současná vláda vydrží co nejdéle, pak se i se svým majetkem přestěhujeme do daňových rájů.

Autor: Jiří Soudek | pátek 22.4.2011 19:38 | karma článku: 20,57 | přečteno: 2364x