Znovu branná výchova aneb Víme, co vojenští páni tlačí do škol?

Nový školní předmět je zbytečnost a zatím také nikdo neřekl, na úkor čeho by se měl ve školách zařadit. Ale především. Víme, co všechno se dostane do škol pod pláštíkem branné výchovy? Zatím v nich pobíhají ozbrojenci v maskáčích.

Podle ministryně obrany v demisi Karly Šlechtové (ANO) by měl nový předmět zahrnovat základy zdravovědy, fakta o armádě a také dětem osvětlit, co to znamená být Čech. To budeme zavádět školní předmět na osvětlování toho, co je Čech? - Pepíčku, ty jsi v tomto pololetí Čech na trojku. Musíš přidat. - Představy ministryně obrany jen dokládají absurditu nového předmětu. Fakta o armádě? Ve skutečnosti chce propagovat armádu. A to už tady bylo. Kdo další si vzpomene? Fakta o hasičích? Fakta o zemědělcích? Opravdu fakta?

 „Na školách už vzdělávání v této oblasti probíhá, ale systém není efektivní. Žáci a studenti nedosahují výsledků, které od nich očekáváme,“ říká Ivan Gerhát, který je manažerem projektu Příprava občanů k obraně státu známého pod zkratkou POKOS. Kdo očekává? A co očekává? „Pokud jde o výchovu k vlastenectví, tak již dnes se v hodinách dějepisu a občanské nauky učí o hrdinství českých občanů, kteří přispěli k ochraně vlasti," říká.  Tak proč nový předmět, pane Gerháte?  "Tyto pozitivní vzory chceme využít,“ dodává Gerhát. Využít? Nebo zneužít, pane Gerháte?

„Ve školách bych se velmi obával možné indoktrinace i s ohledem na současný stav evropské integrace,“ upozorňuje Bob Kartous z EDUinu. Nebývá to často, ale tentokrát s ním musím souhlasit. Opravdu chceme zakládat předměty založené na propagandě? Opravdu jde vlastenectví vyrábět na objednávku? Opravdu je tady škola, aby propagovala nějaké a něčí resortní zájmy? Ale na rozdíl od tlaku průmyslu na zavádění dílen a pozemků tady hrozí velmi vážná a nebezpečná rizika. Stačí se podívat do nahnědlé poslanecké sněmovny.

Autor: Zdeněk Sotolář | sobota 10.3.2018 9:59 | karma článku: 17,54 | přečteno: 568x