Zbytečný manuál zbytečného ministra

Měsíc jsme čekali na manuál, který upřesní způsob výuky po návratu/nenávratu do škol.  Když jsme se ho dočkali, ministr nás ujišťuje, že jeho plnění nikdo nebude vyžadovat.

K čemu tedy takový manuál? Proč nejdříve tak silná slova, pane ministře?

Manuál zbytečně vystrašil učitele: „Škola je povinna zajistit organizaci pohybu osob před školou.“ A dnes ministr učitele chlácholí: „Školu proto nebude nikdo trestat třeba za to, že nezajistila organizaci osob před vchodem úplně dokonale.“ Tak jak? To je pomoc?

Podobně v manuálu najdeme: „Pokud je to možné, doporučuje se trávit přestávky venku.“ Dnes ale ministr mluví ne o přestávkách, ale dokonce o výuce venku, i mimo areál školy, třeba v blízkém lesíku. Pro přípravu deváťáků na přijímačky ideální místo.

Z manuálu je bezcenný cár papíru. Nikdo z učitelů však nezapomene na tu sprosťárnu s neplaceným volnem. Kolik lidí se na manuálu přiživilo? Je už typické, že takové materiály jsou bez uvedení autorů. Museli by se plížit z Karmelitské tmou, nebo kanálem.  

Manuál je dokladem neschopnosti  MŠMT. A ryba smrdí od hlavy. „Přecházíme na individuální zodpovědnost...“ vysvětluje ministerský manuál Plaga. Doufejme, že si tu individuální odpovědnost nejen za nesmyslný manuál sám Plaga přizná. A vyvodí závěr.  

Autor: Zdeněk Sotolář | úterý 12.5.2020 21:47 | karma článku: 26,30 | přečteno: 885x