Z bývalého akademika tuctovým politikem

Příklad dokonalé a úplné proměny teď sledujeme na ministrovi školství.  A jako tuctový politik si pohrává s pravdou jako s plastelínou. Zcela účelově celý kariérní řád zúžil na peníze.

V rozhovoru pro Týden „letní“ ministr Štech říká: „Jen příklad: rád bych přidal začínajícímu kantorovi, abych pro absolventy studia učitelství toto zaměstnání udělal atraktivnější.“ Dojemné, pane ministře, dojemné. Co tohle má však společného s odmítnutým kariérním řádem? Ten měl naopak začínajícímu učiteli zhoršit pozici dvouletým adaptačním obdobím bez pracovní smlouvy na dobu určitou.   

Štech si z nechutného dortu kariérního řádu vyhrábl jen třešničky příplatků, kterými teď oblbuje veřejnost. Podstatou pochybností a odmítání kariérního řádu však byla neschopnost ministerstva vysvětlit smysl kariérních stupňů, atestací a byrokracie s tím spojené. Ministerstvo ani nedokázalo připravit definitivní podobu standardu učitele a očekávalo, že poslanci mu bianko odklepnou jen jeho předložené teze.  

Copak byl celý kariérní řád jen o penězích? Samo ministerstvo se holedbá – aniž by to nějak dokazovalo – že kariérní řád měl změnit prestiž učitele. Jak? Ministerstvo si vytvořilo účelovou mantru o 1,8 miliardy korun, které nedoputují k učitelům. Ale důvodem k odmítnutí kariérního řádu byly ty části, která přinášely byrokratické putování mezi kariérními stupni a zbytečné pozice. O tom však ministr Štech raději mlčí.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Zdeněk Sotolář | pondělí 24.7.2017 9:46 | karma článku: 19,79 | přečteno: 735x