Války mezi učitelskými spolky aneb Klony útočí

Diskuse o pedagogické komoře nabrala na síle po anketě na webu Česká škola. Příslovečné rukavice se chopila Iniciativa pedagogická komora. Ta o sobě dala vědět především peticí proti tzv. kariérnímu řádu.

Kariérní řád sněmovna zamítla a v téže chvíli se na MŠMT, a to rovnou u ministra Štecha, vynořila další iniciativa, tentokrát s názvem Učitelská platforma. Ta si mj. jako jeden z cílů vytýčila právě přípravu KŘ 2. Absurdní je, že oba spolky jsou vlastně klony téže myšlenky, se kterou přišlo neformální Učitelské profesní sdružení před dvěma roky. Učitelům chybí skutečná profesní reprezentace především pro jednání s ministerstvem školství. Nejhůře na tom je reprezentace učících učitelů veřejných základních škol, která chybí úplně.

MŠMT zatím přistupovalo k jednání s učitelskými spolky velice účelově. Iniciativa pedagogická komora, která dokázala sesbírat 20 000 podpisů, mu připadá jako neexistující, zatímco ČOSIV, jehož valná hromada se vejde k jednomu stolu, byla při propagaci inkluze zásadním partnerem. Zatímco někdo (Sárközi) je bit za to, že (už) neučí, u EDUinu, který není učitelským spolkem, ale pro MŠMT byl dalším proinkluzívním partnerem, vedení jen bývalými učiteli (Slejška, Kartous) a jedním neučitelem (Feřtek) nikomu nevadilo.

Například „spolek spolků“ CZESHA (alias Jiří Zajíček) právě tento segment neobsahuje vůbec. Do této role se pak dostávají další podivné spolky, které sice mají pro mnohé (například pro poradce Pavlíka) tak cenné razítko registrace, ale zato neprůhlednou členskou základu, často se zužující na jméno jednoho reprezentanta (jako jsou pánové Korda a Štercl). Stejně neprůhlednou a utajovanou členskou základnu vlastně mají i odbory (ČMOS), jejichž počet členů zarputile odmítají odborářští bossové (Dobšík a Středula) zveřejnit.

Co bude dál? Pomsta Sithů nebo Nová naděje? A který z těch dvou spolků sehraje roli tajemných Sithů a který bude pro učící učitele novou nadějí?

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Zdeněk Sotolář | neděle 24.9.2017 15:50 | karma článku: 19,08 | přečteno: 877x