Tři v tom: Valachová – Laurenčíková – Zajíček.

Vadná jsou nejenom ministerská rozhodnutí, ale vadná je také samotná příprava těchto rozhodnutí. Dotčení těmito rozhodnutími totiž zůstávají obvykle mimo hru. Viděli jsme to u přípravy inkluze a vidíme to i u tzv. kariérního řádu.

Nejvýznamnější podporou MŠMT v případě inkluze se stala tzv. Česká odborná společnost pro inkluzívní vzdělávání. Malý spolek příznivců (na webu je sedm jmen), osobou paní předsedkyně dost podivně propletený nejen s ministerstvem školství, ale především s neziskovkami.

Teď se svým podpůrným prohlášením za MŠMT staví CZESHA: „Asociace podporují kroky ministryně školství, mládeže a tělovýchovy…“  Původně společně s Asociací ředitelů gymnázií ČR, ale ta svůj podpis pod „společným prohlášením“ vzápětí dementovala. Kdo je vlastně ta CZESHA? – Spolek spolků.

Ale v tomto spolku spolků chybí především zástupci těch nejdůležitějších, totiž učících učitelů, a především těch nejpočetnějších ze základních veřejných škol. A na České škole čteme: „Je otázkou, zda s tímto prohlášením souhlasí členské asociace Unie školských asociací ČR - CZESHA.“ 

Takže inkluzi i kariérní řád upeče trio Valachová, Laurenčíková a Zajíček? Možná u ministerského mariáše, u kterého navíc pauzírují školské odbory. Na učitelskou veřejnost, odbornou veřejnost, se při přípravě běžně zapomíná, na tu se vrchnost obrací, až je vše rozhodnuto, až je vše hotovo.

Autor: Zdeněk Sotolář | čtvrtek 14.4.2016 19:10 | karma článku: 28,25 | přečteno: 705x