Stát zase sype neziskovkám

Rojí se nové a nové výzvy na projekty. Že to bude příležitost právě pro neziskovky, to se cvrlikalo už dávno. Teď se to pouze potvrzuje, navzdory pochybovačům.

MŠMT právě předložilo nový dotační program. Jde o program s názvem Dotační program na podporu činnosti nestátních neziskových organizací. „Cílovou skupinou projektů jsou pedagogičtí pracovníci, děti a žáci škol. Příjemcem dotace mohou být spolky, obecně prospěšné společnosti a fundace.“   

Za pozornost stojí především dva moduly zaměřené na tvorbu výukových materiálů k výuce dějin 20. století a k 700. výročí narození Karla IV. Proč právě neziskovky? Jsou snad právě neziskovky garantem kvalitních výukových materiálů? Nebylo by daleko přirozenější směřovat tuto výzvu na učitele?

Skutečným smyslem dotace samozřejmě není podpořit výuku, učitele nebo žáky, ty výukové materiály jsou jen vedlejším produktem.  Hlavním smyslem je nasypat zrní neziskovkám. Jejich činovníci si zahrají na managery projektu, shrábnou tisíce za vedení a ty materiály za pár stovek vytvoří nějaký … učitel.

Autor: Zdeněk Sotolář | pátek 18.12.2015 19:55 | karma článku: 33,81 | přečteno: 792x