Scénáristé na pranýři aneb po bitvě v Králově Přístavišti je každý generál

Žáci se odvolávají k soudu kvůli maturitě, Britové chtějí nové referendum a … fanoušci Hry o trůny volají po remaku poslední řady. Co chtějí docílit první dva, je jasné, co však ti třetí?

Divák nebo čtenář může být zklamán vývojem děje, nebo dokonce jeho rozuzlením. Na netu se objevilo nejméně deset variant toho, kdo bude králem Sedmi království. Tomu rozumím. Ale petice proti konci seriálu? Petice za jeho přetočení?

Poslední řada (nebo dvě) Her o trůny ztrácela na tempu a překvapivosti. Variant zakončení byla celá řada. Kupříkladu mně by se líbil na trůně Noční král. A Zima tak krutá, že by zamrzlo i Úzké moře. Tomu bych rozuměl. Ale petice proti konci seriálu?

Kdo ví, co má v plánu Martin. Byl tento konec jeho nápad? Dojde v knize ke stejnému konci? Nebo přijde s koncem úplně jiným? A je to vůbec důležité? Seriál žije nejméně od páté řad svým vlastním životem. K čemu ale petice proti konci seriálu?

V tom měli tvůrci Pána prstenů a Hobita situaci dalek jednodušší. Knižní předloha byla završena, příběh měl své vyvrcholení a své řešení. Uvidíme, jak se chtějí scénáristé HBO vyrovnat se světem Středozemí bez vůdčí role Tolkienovy knižní předlohy.

Jakýkoliv remake závěru Hry o trůny by provázely další pochybnosti, ba pokřik neuspokojených za další variantu.  Vlastně proč ne. Proč by seriál nemohl nabídnout několik variant v duchu dávného Kinoautomatu? HBO by mělo zajímavý primát.

Autor: Zdeněk Sotolář | pondělí 27.5.2019 21:10 | karma článku: 7,22 | přečteno: 375x