S učiteli nejednáme: učitelům vzkazujeme

Tak vypadá komunikace MŠMT s učitelskou veřejností. Úředníci něco upečou a teprve pak bude ministryně Valachová předstírat dialog s učiteli. Viděli jsme to na příkladu inkluze. To stejné se zjevně chystá i s kariérním řádem.

Kariérní řád známe pouze v hrubých obrysech. Ministerstvo udržuje učitelskou veřejnost v nejistotě, informací je pomálu, na námitky ministerstvo školství neodpovídá. Zorganizovat širokou diskusi – ve které by měl možnost se ozvat každý učitel – toho se Valachová zjevně obává a raději se opět poléhá pouze na věrné, osvědčené a spolehlivé spojence, jako jsou ČMOS nebo CZESCHA.

KŘ není zavedení „úplně nového systému hodnocení učitelů, kde bude záležet na tom, jak dobrý učitel je.“ Chystaný kariérní řád je pouze dalším byrokratickým molochem padajícím na hlavu učitelů. Nedejme se mýlit tím, že jeho první variantu Valachová jakoby potopila. Je zřejmé, že s kosmetickými úpravami (jako bylo zrušení 4. kariérního stupně) tato varianta znovu vyplouvá na hladinu.

Zdá se, že navzdory odkladům byrokrati na ministerstvu pod pláštíkem prázdninové okurkové sezóny přece jen finišují. „Návrh novely zákona, který kariérní řád učitelů zavádí, by vláda měla projednávat v září,“ píše Markéta Hronová na aktuálně.cz. Kromě pokulhávající inkluze nás v září zřejmě čeká další nemilé překvapení. Nepovedený a zbytečný kariérní řád. A pak krasojízda Valachové po krajích.

Autor: Zdeněk Sotolář | čtvrtek 28.7.2016 13:54 | karma článku: 31,33 | přečteno: 3169x