Prostor pro diskusi o školství se mění k horšímu

aneb slovy klasika: weby jak v podoby nové se změnily / vyprávět hodlám. Mám na mysli Metodický portál rvp.cz, dnes pod záštitou NÚV, EDUin (prý obecně prospěšnou společnost) a Českou školu, kterou provozuje Albatros Media.

Rvp.cz jakoby vyschlo, ačkoliv diskuse zde byly vždy věcné, odborné a neosobní. Ale stále si myslím, že právě rvp.cz je vhodný prostor pro široké a otevřené diskuse nad aktuálními problémy školství a vzdělávání, prostor, který by se mělo naučit užívat především MŠMT, než předloží nějaký svůj definitivní návrh. Tady by mohlo mít ministerstvo a ministryně sama možnost vyslechnout názory učících učitelů a nespoléhat se pouze na osvědčené spojence.

EDUin se jaksi zapouzdřil sám do sebe, diskuse zde ubyly; chybnou je především to, že autoři článků a blogů nemají ve zvyku a zjevně ani v plánu odpovídat na komentáře. Zato je teď – především díky vedoucímu komunikace Bohumilu Kartousovi – EDUin názorově čitelnější, je jasnější, co je zde pochuti a co pochuti není. Jestliže Michal Komárek nedávno v diskusi naznačil, že eduíni nejsou názorově zcela homogenní, tak to navenek nedávají najevo. Raději.  

Největší proměnou ale prošla Česká škola. Ta byla po celou dobu vstřícně a smysluplně otevřena nejrůznějším informacím a nejrůznějším názorům, i když diskuse zde byly říznější. Bohužel vedené častěji anonymně. Ale bylo tu dříve vše a od všeho. Dnešní šéfredaktor Komárek si vybírá. Jakoby si tlačil Českou školu nějakým směrem. Aby tu už nebylo vše a od všeho? V čí prospěch koná, však není jasné. Ve prospěch uživatelů webu to určitě není.  

Autor: Zdeněk Sotolář | sobota 5.11.2016 9:53 | karma článku: 21,90 | přečteno: 404x