Prázdninové padáky versus Padáky nekonečné

Řada učitelů dostane na dva měsíce padáka. Ředitel ušetří pár korun, snad aby je mohl rozdat těm ostatním. A mnoho učitelů mlčí a nebrání se, protože „už znají své možnosti a vědí, že se s danou praxí nedá momentálně nic dělat.“

O školství a učitelích se mluví pravidelně před volbami, pak 1. září a 30. června. Jinak je to téma pro novináře spíše nezajímavé a pro politiky málo přínosné, málo kariérotvorné. A tak se může stát, že zákon, který by tento neřád měl vymýtit, se nám nějak zadrhnul ve sněmovně. Prý ve druhém čtení. Však učitelé počkají. Třeba v letní prázdninové frontě na pracáku. Je to jeden z významných přínosů našich politiků k budování prestiže celého českého učitelského stavu.

Ale obávám se, že může být ještě hůře. V navrhovaném kariérním systému musí každý absolvent pedagogického studia svou učitelskou budoucnost nejprve obhájit jakousi atestací. A když ji nezvládne, dostane prostě padáka. Atestaci sice může zopakovat, ale už na jiné škole. Tvůrci kariérového systému chtějí absolventy připravit i o ten mlhavý náznak jistoty, že budou mít v oboru práci. Kolikrát se toto může opakovat, autoři předloženého systému raději neuvádějí.  

Možná půjde dokonce o padáky nekonečné. I o tomto budou letošní prázdniny. Zatím si na ministerstvu rozdělovali role a roličky, ale teď už se za zavřenými dveřmi na Karmelitské něco asi projednává, samozřejmě opět bez účasti širší učitelské veřejnosti. Konečně  ?  kdo může být poslušnějším a ohebnějším, než člověk pod knutou tíživé nejistoty? Vždyť „učitelé už znají své možnosti a vědí, že se s danou praxí nedá momentálně nic dělat“. (Jak se píše na novinkách.cz.)

Autor: Zdeněk Sotolář | neděle 5.7.2015 13:48 | karma článku: 14,83 | přečteno: 363x