Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JS

Taktéž nemohu souhlasit s posledním odstavcem Vašeho článku.

Podíváme-li se na samotnou podstatu islámu a jeho historické začátky, pak zjistíme, že islám se šířil VÝHRADNĚ mečem. Sám Muhammad nechal vyvraždit prastaré blízkovýchodní komunity, především Židy. Roku 627 například nechal úplně vyvraždit všechny medínské Židy. Byla to jedna z nejstrašlivějších hromadných poprav v dějinách lidstva. Zároveň se tato událost stala předlohou pro nakládání s nemuslimskými komunitami všude tam, kam vstoupila vojska Muhmammadových nástupců. Během několika málo let bylo vyvražděno přes devadesát sedm procent původních obyvatel Egypta (v té době křesťanských Koptů), téměř všechny původní národy severní Afriky, Blízkého východu a Mezopotámie byly vyvražděny, zbytek poarabštěn. V západní Indii (dnešní Pákistán) dosáhlo vyvražďování původního obyvatelstva naprosto nepředstavitelných rozměrů. Mahmúd z Ghazny nechal po vyhrané bitvě pobít během jednoho týdne až šedesát tisíc lidí atd. atd. atd. Militarismus islámu je autentickou vlastností tohoto náboženství.

Křesťanství se vyvíjelo úplně jinak. První tři až čtyři století byli křesťané pronásledováni. Jenže jeho popularita navzdory pronásledování nekontrolovatelně rostla. Jakmile se křesťanství stalo politickou silou, začaly vznikat excesy spojené s růstem moci církve i světských vládců. Nastal ODKLON od hodnot křesťanství. Začaly vznikat reformační hnutí usilující o návrat k původním hodnotám Ježíše Krista, která reprezentují biblická evangelia. Literaristické chápání křesťanství vede spíše k pacifismu. A to je zásadní rozdíl oproti islámu, kde literaristické chápání vede k militarismu. Středověké excesy křesťanství (upalování, války) reprezentují odklon od křesťanských hodnot, stejné islámské excesy však reprezentují autentickou podobu islámu jak ji známe z Koránu a ze Sunny (sbírky výroků Proroka).

Islámský svět se již celá staletí utápí v bídě, násilí a společenském chaosu - je to typický znak islámu po celou jeho historii.

3 0
možnosti
RB

S posledním odstavcem nesouhlasím, je i historicky špatně

1 0
možnosti
  • Počet článků 289
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 884x
Píšu jen tak, pro radost. Ne vždy z radosti.

Seznam rubrik