Poslanecká hmyzologie aneb Zlatuška přelétavý

Dostat se do vhodného roje není pro příslušníky politického hmyzu jednoduché. Totiž aby vás takový roj opravdu přivedl až do poslanecké či senátorské lavice. K tomu však existují různé strategie.

Jednu z takových velmi úspěšných strategií představuje parlamentní řád přelétaví, jehož typickým představitelem jsou zlatuškové. Nic složitého: zlatuška přelétavý si jednoduše před každým volebním rojením vybírá jiný roj. Nový. Starý roj opouští jako opotřebovaný a vyčerpaný. Někdy takový roj úplně hyne. Tito zlatuškové se drží hesla – s každými novými volbami také nová partaj.

Na rozdíl od bendy vytrvalého, kterému náročná politická činnost nedovolila řádně vystudovat, natož řádně pracovat, zlatuška přelétavý je významným akademikem, a nedělá mu dokonce potíže zasedat ve sněmovně a souběžně řídit fakultu informatiky, kterou kdysi zakládal. Zřejmě ta broučkiáda ve Sněmovní není tak vyčerpávající. Nebo má obraceč času jako Hermiona z Harryho Pottera.

Takoví zlatuškové dokážou stejně jako mezi partajními roji účelově přelétat i mezi partajními regiony, a to i na velké vzdálenosti. Všude doma, kde ochotný je volič. Takový zlatuška přelétavý vystartoval původně z rodného Brna, ale do posledního roje vylétl už z matičky Prahy. Pro jistotu: zřejmě ho brněnští voliči už prohlédli. Kdo ví, kam přelétne příště. Nové rojení se totiž kvapem blíží. Bzzzzz...

Autor: Zdeněk Sotolář | pondělí 1.8.2016 16:11 | karma článku: 27,89 | přečteno: 641x