Odborářské plácnutí do vody aneb Špatné svědomí z inkluze

Českomoravský odborový svaz pracovníků ve školství se odhodlal zviditelnit a přišel s memorandem České školství – co chceme. Vznikla svodka různých hesel. Často prázdných hesel. Memorandum se vrací k i nepovedené inkluzi.  

Věnovat pozornost průběhu inkluze, hodnotit její výsledky.

Věnovat pozornost? Zcela prázdná floskule, která vůbec nic neříká o tom, kam odboráři vlastně směřují, co chtějí dělat. Jako by zapomněli, že jsou sami spolupachateli, kteří inkluzivní vyhlášku s tradiční poslušností ministryni Valachové věrně odsouhlasili.

Nenavyšovat podíl žáků na nižších stupních víceletých gymnázií.

Nenavyšovat podíl žáků na VG? Další prázdná floskule. Kde byli odboráři v minulých létech, když VG postupně nakynula v Praze a v Brně na 25-30% podíl žáků? I o víceletých gymnáziích se mluvilo v souvislosti s tzv. společným vzděláváním. Tehdy ČMOS mlčel.  

Zajistit odbornou personální pomoc školám se žáky se speciálními vzdělávacími potřebami přímo ve školách.

Odborná pomoc? To je přece jeden z nesmyslů inkluze po česku, inkluze bez speciálních pedagogů, inkluze futrované armádou asistentů nejasné kvalifikace a nejasného poslání. Odborná pomoc psychologů a speciálních pedagogů měla být dávno zakotvena ve vyhlášce.

V té vyhlášce, milí odboráři, kterou jste ministryni Valachové odkývali a nad kterou se teď nejen vy probouzíte ze sna o podivné české cestě za inkluzí a společným vzděláváním. Trápí vás špatné svědomí? -  Mělo by!

Autor: Zdeněk Sotolář | sobota 21.4.2018 7:53 | karma článku: 37,87 | přečteno: 2992x