Od jednotných osnov k jednotnému účesu

Obojí my starší pamatujeme. Utužování osnov, jak jsme se včera dočetli, ohlašuje oblíbená ministryně Valachová. Není nad staré dobré centrální plánování.

Reforma vyjádřená RVP ZV nabídla učitelům, aby se sami podíleli na vytváření učebního plánu a učebních osnov. Bohužel vše přišlo příliš rychle, bez dobré přípravy, bez rozsáhlé diskuse s učiteli - které se MŠMT nad aktuálními problémy inkluze a kariérního řádu vyhýbá dodnes. První zprávy o reformě a RVP přinášeli novináři, kteří měli zájem spíše o senzace. Učitelé dlouho zůstali bez věrohodných informací.

Tvorba vlastních ŠVP a osnov byla od samého počátku provázena ze strany učitelů velkou nedůvěrou, neustálými pochybnostmi, ba dokonce úplným odmítáním. Zadání však museli splnit. Co mohlo vznikat z donucení? MŠMT nepodalo pomocnou ruku, ČŠI hledala především formální chyby. Zásadní chybou byly pak další přílepky a průběžné změny, uspěchané standardy roubované pro potřeby plošného testování.

Stále si myslím, že návratem jednotných osnov si nepolepšíme, že půjde o krok zpět a že za pár let si budeme naříkat nad jejich direktivností, přeplněností a buzeračním potenciálem. Ale hybrid smíchaný z „utužených“ osnov a z reformních myšlenek RVP ZV je nebezpečný nesmysl. Má-li ministryně Valachová opravdu odvahu, ať tedy raději RVP ZV zruší úplně. Alespoň budeme konečně vědět, na čem jsme.

Autor: Zdeněk Sotolář | sobota 29.8.2015 8:39 | karma článku: 12,16 | přečteno: 427x